Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε θέση άμυνας η κυβέρνηση μετά τα πυρά της Αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στην επιστολική ψήφο

Σε θέση άμυνας η κυβέρνηση μετά τα πυρά της Αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στην επιστολική ψήφο

Να αποκρούσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην τροπολογία Κεραμέως προσπαθεί η Κυβέρνηση

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η τροπολογία της Νίκης Κεραμέως σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Στην ουσία, η υπουργός Εσωτερικών αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση κατάφερε να προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. 

Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος (για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό) την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Επισημαίνεται δε ότι πριν ανέβει η υπουργός στο βήμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμενόταν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο αιφνιδιασμός όμως που προκάλεσε η Νίκη Κεραμέως οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση για τακτικισμούς και πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

«Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά»

Σε συνέντευξη του, στον ΣΚΑΪ, ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτήθη για την τροπολογία που κατατέθηκε από την Νίκη Κεραμέως. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η πρόθεσή μας να επεκταθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους εκλογείς του εξωτερικού είχε εκφρασθεί για όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και αυτό έγινε όταν το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 230 ψήφους, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα».

Ακολούθως, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αιφνιδιασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «προϋπήρξε εκτενής διαβούλευση για την επιστολική ψήφο για τα τεχνικά ζητήματα και το αδιάβλητο της διαδικασίας, επίσης έρχεται σε έναν ουδέτερο χρόνο και η τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή της συζήτησης. Επιτέλους, συμφωνούμε ότι η επιστολική ψήφος είναι καλό για τους κατοίκους του εξωτερικού και είδαμε ότι βρέθηκε η πλειοψηφία των 200 ψήφων, γιατί να χαθεί η ευκαιρία.»

Για το ίδιος θέμα ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν έχουν κομματικό πρόσημο. Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά. Το πρώτο βήμα είναι οι ευρωεκλογές και το δεύτερο οι εθνικές για τους εκλογείς του εξωτερικού.»

Πώς αντέδρασε το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας από την Νίκη Κεραμέως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αντέδρασε στηλιτεύοντας την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας: «Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης». Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιανόητο η υπουργός Εσωτερικών να χειρίζεται σημαντικά θέματα «με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο», κάνοντας λόγο για «τροπολογία λαθροχειρίας».Στη συνέχεια, ανέφερε πως «αυτό που κάνατε δυναμιτίζει και τα ψήγματα φερεγγυότητας που προσπαθούσε να οικοδομήσει η πρότασή σας» και φανερά ενοχλημένος τόνισε για λογαριασμό του κόμματος που εκπροσωπεί είπε πως «δεν θα το πετύχετε, είστε τραγικά μόνοι στη προσπάθεια αυτή».

Σοβαρές επιφυλάξεις κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να αναφέρει  «Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές.

Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος.

Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση»

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024