Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Κι όμως, οι άνθρωποι ίσως παραμένουν φθηνότεροι ως υπάλληλοι

Τεχνητή νοημοσύνη: Κι όμως, οι άνθρωποι ίσως παραμένουν φθηνότεροι ως υπάλληλοι

O φόβος ότι η AI θα «κλέψει τις δουλειές μας» φαίνεται πως είναι αβάσιμος, τουλάχιστον για την ώρα.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πλειονότητα των θέσεων εργασίας αυτή τη στιγμή με οικονομικά αποδοτικούς τρόπους, διαπίστωσε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) σε μελέτη που επιχείρησε να αντιμετωπίσει τους φόβους σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που αντικαθιστά τους ανθρώπους σε μια σειρά βιομηχανιών.

Σε μια από τις πρώτες σε βάθος έρευνες για τη βιωσιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης που εκτοπίζει την εργασία, οι ερευνητές μοντελοποίησαν την ελκυστικότητα κόστους της αυτοματοποίησης διαφόρων εργασιών στις ΗΠΑ, επικεντρώνοντας σε θέσεις εργασίας όπου χρησιμοποιήθηκε η όραση υπολογιστή – για παράδειγμα, δάσκαλοι και εκτιμητές ακινήτων.

Η έρευνα εκτιμά ότι μόνο το 23% των εργαζομένων, μετρημένο σε όρους μισθών σε δολάρια, θα μπορούσε να αντικατασταθεί αποτελεσματικά. Σε άλλες περιπτώσεις, επειδή η οπτική αναγνώριση με τη βοήθεια AI είναι ακριβή στην εγκατάσταση και τη λειτουργία, οι άνθρωποι έκαναν τη δουλειά πιο οικονομικά.

Οι δυνατότητες

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις βιομηχανίες επιταχύνθηκε πέρυσι αφού το ChatGPT της OpenAI και άλλα αντίστοιχα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης έδειξαν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας από τη Microsoft και την Alphabet στις ΗΠΑ έως την Baidu και την Alibaba στην Κίνα ανέπτυξαν νέες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και ενίσχυσαν τα σχέδια ανάπτυξης — με ρυθμό που ορισμένοι ηγέτες του κλάδου προειδοποίησαν ότι ήταν απερίσκεπτα γρήγορος, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg. Οι φόβοι σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας αποτελεί εδώ και καιρό κεντρικό θέμα.

Ο προβληματισμός

«Οι μηχανές θα μας κλέψουν τις δουλειές» είναι ο προβληματισμός που εκφράζεται συχνά σε περιόδους ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών. Τέτοιο άγχος έχει ξαναεμφανιστεί με τη δημιουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων», ανέφεραν οι ερευνητές από το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT στην 45-σέλιδη εργασία με τίτλο Beyond AI Exposure. «Διαπιστώνουμε ότι μόνο το 23% της αποζημίωσης των εργαζομένων που “εκτίθενται” στην όραση υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν οικονομικά αποδοτική για τις επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν λόγω του μεγάλου αρχικού κόστους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης».

Η όραση υπολογιστή είναι ένα πεδίο τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στις μηχανές να αντλούν σημαντικές πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες και άλλες οπτικές εισόδους, με τις πιο πανταχού παρούσες εφαρμογές της να εμφανίζονται σε συστήματα ανίχνευσης αντικειμένων για αυτόνομη οδήγηση ή βοηθώντας στην κατηγοριοποίηση φωτογραφιών σε smartphone.

Η αναλογία κόστους-οφέλους της όρασης υπολογιστή είναι πιο ευνοϊκή σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η αποθήκευση, τομείς όπου η Walmart και η Amazon κατέχουν εξέχουσα θέση. Είναι επίσης εφικτό στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε η μελέτη του MIT. Μια πιο επιθετική διάθεση της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά μέσω των προσφορών συνδρομής AI-as-a-service, θα μπορούσε να κλιμακώσει άλλες χρήσεις και να τις καταστήσει πιο βιώσιμες, είπαν οι συγγραφείς της έρευνας.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το MIT-IBM Watson AI Lab και χρησιμοποίησε διαδικτυακές έρευνες για τη συλλογή δεδομένων για περίπου 1.000 οπτικά υποβοηθούμενες εργασίες σε 800 επαγγέλματα. Μόνο το 3% τέτοιων εργασιών μπορεί να αυτοματοποιηθεί οικονομικά σήμερα, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 40% έως το 2030 εάν το κόστος των δεδομένων μειωθεί και βελτιωθεί η ακρίβεια, είπαν οι ερευνητές.

Οι εκτιμήσεις

Η πολυπλοκότητα του ChatGPT και αντιπάλων του όπως ο Bard της Google έχει αναζωπυρώσει την ανησυχία για τη λεηλασία θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τα νέα chatbot δείχνουν επάρκεια σε εργασίες που προηγουμένως μόνο οι άνθρωποι μπορούσαν να εκτελούν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει το Bloomberg, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα επηρεαστεί και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξισορροπήσουν προσεκτικά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με τις αρνητικές συνέπειες.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, πολλές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ότι η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει το εργατικό δυναμικό. Ο συνιδρυτής του Inflection AI και του DeepMind της Google, Μουσταφά Σουλεϊμάν, είπε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι «βασικά εργαλεία που αντικαθιστούν την εργασία».

Μια μελέτη περίπτωσης εξέτασε ένα υποθετικό αρτοποιείο. Οι αρτοποιοί επιθεωρούν οπτικά τα συστατικά για ποιοτικό έλεγχο σε καθημερινή βάση, αλλά αυτό αποτελεί μόνο το 6% των καθηκόντων τους, είπαν οι ερευνητές. Η εξοικονόμηση χρόνου και μισθών από την εφαρμογή καμερών και ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης απέχει ακόμα πολύ από το κόστος μιας τέτοιας τεχνολογικής αναβάθμισης, κατέληξαν.

«Η μελέτη μας εξετάζει τη χρήση της όρασης υπολογιστών σε όλη την οικονομία, εξετάζοντας τη δυνατότητα εφαρμογής της σε κάθε επάγγελμα σε σχεδόν κάθε κλάδο και τομέα», δήλωσε ο Νιλ Τόμπσον, διευθυντής του FutureTech Research Project στο MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab. «Δείχνουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη αυτοματοποίηση στο λιανικό εμπόριο και την υγειονομική περίθαλψη και λιγότερο σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα ορυχεία ή τα ακίνητα», δήλωσε στο Bloomberg.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024