Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Σήμερα το συμβούλιο υπ. Εξωτερικών της Ένωσης, με τους ομολόγους τους από Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ

ΕΕ: Σήμερα το συμβούλιο υπ. Εξωτερικών της Ένωσης, με τους ομολόγους τους από Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ

Με στόχο την ειρήνη, αύριο στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ, μαζί με αυτούς της Παλαιστινιακής Αρχής, του Ισραήλ και Αραβικών χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  σήμερα Δευτέρα, καθώς η ΕΕ εξετάζει πιθανά βήματα προς μια συνολική ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται.

Ο Ισραηλινός Ισραέλ Κατζ και ο Παλαιστίνιος Ριγιάντ αλ-Μαλίκι θα συμμετάσχουν χωριστά σε μια τακτική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία είναι αφιερωμένη κυρίως στη Μέση Ανατολή, αλλά και στον απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Δεν αναμένεται οι υπουργοί εξωτερικών Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής να έχουν συζητήσεις μεταξύ τους

Θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Οι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους τον Οδικό Χάρτη για την ειρήνη

Πριν από τη συνάντηση, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ απέστειλε έγγραφο συζήτησης στις 27 χώρες μέλη της, προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη στην ευρύτερη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η έκκληση για μια «προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη» που θα διοργανωθεί από την ΕΕ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη καλούνται επίσης να είναι οι διοργανωτές της συνάντησης.

Η διάσκεψη θα διεξαχθεί ακόμη και αν οι Ισραηλινοί ή οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να συμμετάσχουν. Όμως και τα δύο μέρη θα ερωτηθούν σε κάθε βήμα των συνομιλιών, καθώς οι αντιπρόσωποι θα προσπαθήσουν να καταρτίσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο, προτείνει το έγγραφο. Και άλλοι υπουργοί της περιοχής αναμένονται στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο είδαν πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Reuters, καθιστά σαφές ότι ένας βασικός στόχος ενός ειρηνευτικού σχεδίου θα πρέπει να είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, «που θα ζει δίπλα στο Ισραήλ με ειρήνη και ασφάλεια». Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δεν δείχνουν επί του παρόντος κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αλλά επιμένουν ότι είναι η μόνη επιλογή για μακροπρόθεσμη ειρήνη.

Περισσότερα για το ειρηνευτικό σχέδιο Μπορέλ.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024