Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αμαζόνιος: «Χαμένη πόλη» χιλιάδων κατοίκων ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα

Αμαζόνιος: «Χαμένη πόλη» χιλιάδων κατοίκων ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα

Η αρχαία πόλη του λαού των Ουπάνο στο Εκουαδόρ εκτιμάται ότι είχε περίπου τον ίδιο πληθυσμό με το Λονδίνο της ρωμαϊκής εποχής.

Κρυμμένα για αιώνες κάτω από την πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου, ίχνη χιλιάδων κτηρίων και δρόμων μαρτυρούν ότι οι πολιτισμοί της περιοχής ήταν πιο ανεπτυγμένοι από ό,τι γνωρίζαμε.

Αρχαιολόγοι αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι ανακάλυψαν μια αρχαία πόλη στο Εκουαδόρ φιλοξενούσε πληθυσμό τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Ο Στεφάν Ροστέν, αρχαιολόγος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας και επικεφαλής της μελέτης, είχε αντιληφθεί την παρουσία τεχνητών λοφίσκων στην περιοχή πριν από πάνω από δύο δεκαετίες.

Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει προσεκτικά την περιοχή. Τη λύση προσέφερε η τεχνολογία των εναέρων ερευνών με LIDAR, ένα είδος ραντάρ που χαρτογραφεί το έδαφος κάτω από τη βλάστηση.

Ο συνδυασμός των εναέριων ερευνών με επιτόπιες έρευνες αποκάλυψε ίχνη κτηρίων χτισμένων πάνω σε 6.000 τεχνητούς λοφίσκους που περιβάλλονταν από καλλιέργειες και κανάλια απορροής. Οι μεγαλύτεροι δρόμοι είχαν πλάτος 10 μέτρα και μήκος 10-20 χιλιόμετρα.

Ίχνη ορθογώνιων κτηρίων διακρίνονται σε αυτή την εικόνα αερομεταφερόμενου LIDAR (Stéphen Rostain et al. / Science)

Η πόλη κατοικούταν από τον λαό των Ουπάνο περίπου από το 500 π.Χ έως το 600 μ.Χ, περίοδος που αντιστοιχεί χρονικά με την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, γράφουν οι ερευνητές.

Το μέγεθος του πληθυσμού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, σίγουρα όμως ξεπερνούσε τα 10.000 άτομα και ίσως έφτανε τα 30.000, δήλωσε στο Associated Press ο Αντουάν Ντορισόν του CNRS.

Τα νούμερα αυτά είναι συγκρίσιμα με τον πληθυσμό του Λονδίνου τη ρωμαϊκή εποχή, επισήμανε.

«Δείχνει ότι ο πληθυσμός ήταν εξαιρετικά πυκνός και η κοινωνία εξαιρετικά σύνθετη» σχολίασε ο Μάικλ Χέκενμπεργκερ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η κατασκευή των λοφίσκων και των δρόμων υποδεικνύει την ύπαρξη ενός συστήματος καταμερισμού εργασίας, πρόσθεσε ο Χοσε Ιριάρτε του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι Ίνκας και οι Μάγια έχτιζαν με πέτρα, όμως οι λαοί του Αμαζονίου συνήθως δεν είχαν διαθέσιμη πέτρα. Έχτιζαν με λάσπη» επισήμανε.

Ο Αμαζόνιος συχνά θεωρείται «απάτητη ζούγκλα με μικρές μόνο ομάδες ανθρώπων. Όμως οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι πόσο πιο περίπλοκο από ό,τι νομίζαμε» είπε.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024