Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Στην πρώτη τριάδα με τις αυξήσεις στις τιμές λιπασμάτων η Ελλάδα

ΕΕ: Στην πρώτη τριάδα με τις αυξήσεις στις τιμές λιπασμάτων η Ελλάδα

Περιορίστηκε το ράλι ανόδου στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το 2023 αλλά δεν αποφεύχθηκαν οι αυξήσεις. Μόνο στην Κύπρο, τη Μάλτα, την Ελλάδα και τη Ρουμανία υπήρξε αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων.

Κακά μαντάτα για την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων καθώς αυτές παρασύρουν προς τα πάνω και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές των λιπασμάτων το 2023 ήταν χαμηλότερες από ό,τι το 2022 όμως δεν ισχύει το ίδιο και με την Ελλάδα.

Η χώρα μας (+6%) μαζί με την Κύπρο (+14%), τη Μάλτα (+9%) και τη Ρουμανία (+3%) κινήθηκαν ανοδικά σε αντίθεση με το Λουξεμβούργο (-46%), τη Σουηδία (-41%) και τη Φινλανδία (-39%) που βρέθηκαν στην κορυφή με τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Αποκλιμάκωση των απότομων αυξήσεων

Γενικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους δείκτες των γεωργικών προϊόντων (2023) φαίνεται μια αποκλιμάκωση των απότομων αυξήσεων όπως αυτές αποτυπώθηκαν το 2021 και το 2022. Πέρσι, η μέση τιμή των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό τους (παραγωγή) στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές) μειώθηκε κατά 5%.

Στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων το ελαιόλαδο

Η μέτρια συνολική αύξηση της τιμής των αγροτικών αγαθών στο σύνολό τους αντανακλά αντιθέσεις μεταξύ των επιμέρους προϊόντων. Ενώ σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν για το ελαιόλαδο (54%), τις πατάτες, συμπεριλαμβανομένων των πατατόσπορων (23%), το χοιρινό (22%) και τα αυγά (20%), σημαντική μείωση (26%) καταγράφηκε για τα δημητριακά (ένα σύνολο που καλύπτει το σιτάρι, το κριθάρι, τον αραβόσιτο, τη σίκαλη και τη βρώμη καθώς και άλλα είδη δημητριακών).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκε κατά 23% και η τιμή των ενεργειακών λιπαντικών μειώθηκε κατά 12%. Από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των φυτοφαρμάκων αυξήθηκε κατά 9%, όπως και των σπόρων και του φυτευτικού υλικού.

Αυξημένες οι τιμές πατάτας σε 24 χώρες της ΕΕ

Μια εκτεταμένη ξηρασία το 2023 επηρέασε τα επίπεδα παραγωγής πολλών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των πατατών. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε τις τιμές, οι οποίες αυξήθηκαν σε 24 από τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα στη Γερμανία (49%), τη Σλοβακία (48%) και την Κροατία (44%). Αυξημένες όμως, ήταν και οι τιμές κατά 14,46% και για την Ελλάδα. Όμως, μειώσεις καταγράφηκαν σε τρεις χώρες: Βέλγιο (-18%), Κύπρος (-14%) και Αυστρία (-4%).

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024