Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόσα χρήματα «καίει» η πολεμική μηχανή του Πούτιν - Ο αντίκτυπος των κυρώσεων

Πόσα χρήματα «καίει» η πολεμική μηχανή του Πούτιν – Ο αντίκτυπος των κυρώσεων

Στα 50,2 δισ. δολάρια το πλεόνασμα του ισοζυγίου το 2023 έναντι 238 δισ., στο τέλος του 2022

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας υποχώρησε το 2023, το πρώτο πλήρες έτος υπό τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και οι οποίες περιόρισαν τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -η διαφορά μεταξύ των μετρητών που εισρέουν στη χώρα και των εκροών- ανήλθε σε μόλις 50,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, μειωμένο από το ρεκόρ των 238 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η μείωση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι και έφερε το ετήσιο πλεόνασμα στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία του COVID το 2020. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 169 δισ. δολάρια στα 423 δισ. δολάρια, γεγονός που «οφείλεται κυρίως στις λιγότερο ευνοϊκές τιμές για βασικά ρωσικά εξαγωγικά αγαθά», ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, οι εισαγωγές ανέκαμψαν στα 304 δισ. δολάρια.Η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς πρόσθετα στοιχεία καθίστανται διαθέσιμα με καθυστέρηση.

Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν την Παρασκευή, ενώ τα στοιχεία για την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας έπεσαν κατακόρυφα μετά την πλήρη εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου που επέβαλε η Ομάδα των G 7 ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν περιοριστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η μέση τιμή του Ουράλς, του κύριου μίγματος αργού πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία, μειώθηκε περισσότερο από 17% πέρυσι στα 62,99 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Τα έσοδα απο πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, αλλά οι τρέχουσες εκπτώσεις είναι σημαντικά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο των περίπου 2 έως 3 δολαρίων το βαρέλι. Η διαφορά έφτασε σχεδόν τα 14 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης του πολέμου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 1 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο από 4,7 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το πλεόνασμα ανήλθε σε 10,7 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένο κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και υπολείπεται των προσδοκιών των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Τράπεζα της Ρωσίας προέβλεψε ότι το ισοζύγιο μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς στα 75 δισ. δολάρια φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι οι μέσες παγκόσμιες τιμές του αργού θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Πηγή: OT

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024