Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Θέμα χρόνου η επόμενη πανδημία – Η προειδοποίηση προς τους παγκόσμιους ηγέτες

ΠΟΥ: Θέμα χρόνου η επόμενη πανδημία – Η προειδοποίηση προς τους παγκόσμιους ηγέτες

Είναι καλύτερα να προβλέψουμε κάτι που μπορεί να συμβεί επειδή έχει συμβεί στην ιστορία μας πολλές φορές και να προετοιμαστούμε για αυτό, τόνισε ο γ.γ. του ΠΟΥ

Με ποσοστό θνησιμότητας 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό της COVID-19 και χωρίς εμβόλιο, η Νόσος Χ θα μπορούσε να «γονατίσει» γρήγορα την ανθρωπότητα.

Ελάχιστοι θα έμεναν στο απυρόβλητο από τον παθογόνο οργανισμό, εάν αυτός εδραιωνόταν, προκαλώντας ακόμα και κατάρρευση των συστημάτων υγείας και των οικονομιών, σε μια ακόμη προσπάθεια του ανθρώπου να συγκρατήσει την ορμή της φύσης.

H ταχεία εξάπλωση μιας νέας μορφής κορονοϊού θα έθετε σε δοκιμασία όλα τα σχέδια

Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της ιστοσελίδας Science Alert, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για μια νέα νόσο (η υποθετική ευτυχώς για την ώρα Νόσος Χ) που θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο το οποίο επί του παρόντος δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένεια.

Ο ΠΟΥ άδραξε την ευκαιρία στη σύνοδο του Νταβός να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να εξετάσουν την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου.

Η προετοιμασία του 2015

Ήδη από το 2015, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΟΥ έχουν τονίσει την έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας και κατήρτισαν ένα σχέδιο με την ονομασία «Σχέδιο δράσης για την πρόληψη των επιδημιών», το οποίο περειλάμβανε μια λίστα με παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Σε μια συνεδρίασης του Φεβρουαρίου του 2018 η επιτροπή πρόσθεσε τη «νόσο Χ».

Πρόθεση της επιτροπής ήταν να αναγκάσει τις αρχές να παραμείνουν ευέλικτες στις προετοιμασίες τους και να μηνεφησυχάζουν στη γνώση γνωστών ασθενειών.

Η Covid-19 τα έθεσε όλα υπό δοκιμασία

Δύο χρόνια αργότερα, η ταχεία εξάπλωση μιας νέας μορφής κορονοϊού θα έθετε σε δοκιμασία όλα τα σχέδια. Το αποτέλεσμα; Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια θάνατοι, μια συνύπαρξη υποτονικής πρόληψης και ταχείας ανάπτυξης εμβολίων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η λίστα με τις ασθένειες προτεραιότητας μπήκε στο μικροσκόπιο για επανεξέταση. Το 2022 εκατοντάδες επιστήμονες συναντήθηκαν για να εξετάσουν 25 γνωστές ομάδες μικροβίων και να συζητήσουν για τις απειλές που θα μπορούσε να θέσει ένα μελλοντικό ξέσπασμα πανδημίας.

Σε ετοιμότητα ο ΠΟΥ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε ότι ο οργανισμός εφαρμόζει ήδη μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός ταμείου πανδημίας και της κατασκευής κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας στη Νότια Αφρική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη διανομή εμβολίων.

«Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πανικό», είπε ο Τέντρος στο πάνελ στο οποίο συμμετείχε στο Νταβός.

«Είναι καλύτερα να προβλέψουμε κάτι που μπορεί να συμβεί επειδή έχει συμβεί στην ιστορία μας πολλές φορές και να προετοιμαστούμε για αυτό», πρόσθεσε.

Η εξέταση της δικής μας συμπεριφοράς είναι εξίσου διορατική για την πρόβλεψη των απειλών ενός παθογόνου με την κατανόηση του ίδιου του παθογόνου.

Ίσως ένα από τα πιο βαθιά διδάγματα που αντλήθηκαν από τον COVID-19 ήταν οι προκλήσεις που δημιουργούσε η παραπληροφόρηση και η συνωμοσιολογία.

Σαν παράδειγμα της πολιτικής διαφωνίας, η πρώην Βοηθός Ασφαλείας για Δημόσιες Υποθέσεις για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, Μόνικα Κρόουλι, δήλωσε στο X (πρώην Twitter), «Λίγο πριν τις εκλογές, μια νέα ασθένεια θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν μια νέα συνθήκη ΠΟΥ, να επιβάλουν lockdown ξανά, να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και καταστρέψουν περισσότερες ελευθερίες».

Η διαχείριση μιας πανδημίας ίσης ή χειρότερης από την COVID-19 θα σήμαινε ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών δημόσιας επικοινωνίας για την προστασία από την παραπληροφόρηση, ενίσχυση των σχεδίων για προστασία των εισοδημάτων και της ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση πιθανών lockdown και δημιουργία μεγαλύτερης ευελιξίας στα εκπαιδευτικά συστήματα και φισικά στήριξη των υποδομών υγείας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024