Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρδιά: Είστε… party animal; Πώς αυτό σας προστατεύει

Καρδιά: Είστε… party animal; Πώς αυτό σας προστατεύει

Το να είστε η ψυχή του πάρτι έχει οφέλη για την καρδιά, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες.

Η  γνωστή ηθοποιός Cameron Diaz αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένας από τους αγαπημένους της τρόπους να «ξεδίνει» και να διατηρείται σε φόρμα είναι να βάζει τα ακουστικά της και να χορεύει ξέφρενα για περίπου 15 λεπτά στο σπίτι της και πολλές φορές μάλιστα, γυμνή. Τώρα, ερευνητές από την Κίνα αποκαλύπτουν πως αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να έχει οφέλη για την καρδιά.

Πώς ακριβώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα;

Η νέα έρευνα

Στην ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «PLOS One», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χουνάν αξιολόγησαν 646 υπέρβαρους ενήλικες που συμμετείχαν σε 10 διαφορετικές μελέτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα άτομα που το «έριχναν» τακτικά στο χορό, παρουσίασαν μέσα σε μόλις 3 μήνες βελτιώσεις στη σύσταση του σώματός τους. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το ποσοστό λίπους καθώς και η περίμετρος της μέσης τους μειώθηκαν.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι συγκεκριμένα είδη χορών, όπως η τζαζ και το χιπ χοπ οδήγησαν σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους σε σύγκριση με πιο παραδοσιακά είδη, όπως το μπαλέτο.

Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο χορός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

«Ο χορός είναι αποτελεσματικός για την απώλεια λίπους και μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη και ιδιαιτέρως ευεργετική άσκηση για υπέρβαρα άτομα και όχι μόνο», επεσήμαναν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Ως μια μορφή σωματικής δραστηριότητας που συνδυάζει την άσκηση, την ψυχαγωγία και την κοινωνικότητα, διαθέτει πλεονεκτήματα που βοηθούν στη διατήρηση των κινήτρων των ανθρώπων να αθληθούν», συνέχισαν οι ίδιοι.

Η επιστημονική ομάδα εξήγησε επίσης ότι ενώ παρόμοια ποσοστά απώλειας λίπους παρατηρούνται και όταν κανείς κάνει αερόβια άσκηση, προπόνηση με αντιστάσεις και διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, ο χορός φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα καθώς γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και τείνει να προκαλεί λιγότερη κόπωση.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές τόνισαν πως ο χορός μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικός για την διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την αποτροπή ασθενειών αργότερα στη ζωή.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε μόνο αυτήν την μορφή άσκησης;

Πολλές παλαιότερες μελέτες έχουν επισημάνει τη σπουδαιότητα της άσκησης για τη «θωράκιση» της συνολικής μας υγείας. Αλλά η διατήρηση των κινήτρων και μιας μακροχρόνιας fitness ρουτίνας δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον όχι για όλους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο χορός θα μπορούσε να είναι ένας διασκεδαστικός και προσιτός τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ειδικά για όσους δεν είναι λάτρεις της γυμναστικής.

Τι περιμένετε λοιπόν; Βγείτε απόψε και ανεβείτε στην πίστα! Αν πάλι δεν είστε σε αυτό το «mood», απλά φορέστε τα ακουστικά σας όπως η Cameron Diaz και χορέψτε με την ψυχή σας στο σαλόνι σας…

Πηγή: VITA

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024