ΗΠΑ: Θανατοποινίτης θα εκτελεστεί με άζωτο στην Αλαμπάμπα – Παγκόσμια κατακραυγή
Το άζωτο πιθανότατα θα προκαλέσει βασανιστική ασφυξία, κάτι που καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Αλαμπάμα ετοιμάζεται να εκτελέσει έναν θανατοποινίτη χρησιμοποιώντας αέριο αζώτου στις 25 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια πειραματική μέθοδο ευθανασίας, την οποία οι κτηνίατροι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη για ζώα!
Το άζωτο πιθανότατα θα προκαλέσει βασανιστική ασφυξία
Αν τελικά γίνει πράξη, τότε θα αποτελέσει την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με αέριο αζώτου στην παγκόσμια ιστορία. Το άζωτο πιθανότατα θα προκαλέσει βασανιστική ασφυξία, κάτι που καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Κένεθ Σμιθ, που καταδικάστηκε για πληρωμένη δολοφονία που διέπραξε το 1988, έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στην Αλαμπάμα στις 25 Ιανουαρίου χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κατά την οποία οι υπάλληλοι της εκτέλεσης θα δέσουν μια μάσκα στο πρόσωπό του συνδεδεμένη με έναν κύλινδρο αζώτου που προορίζεται να του στερήσει το οξυγόνο.
Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν τα αποτελέσματά της
Είναι μία μέθοδος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για καμιά εκτέλεση, πουθενά στον κόσμο και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν τα αποτελέσματά της, δεν υπάρχει τρόπος να μάθει κανείς εάν ο κρατούμενος υποφέρει από φρικτούς πόνους.
Οι πολιτείες των ΗΠΑ δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν βαρβιτουρικά που χρησιμοποιούνται στα πρωτόκολλα εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση, εν μέρει λόγω της ευρωπαϊκής απαγόρευσης που εμποδίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες να πωλούν φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν σε εκτελέσεις.
Θα παραβίαζε μια διεθνή συνθήκη κατά των βασανιστηρίων
Ως αποτέλεσμα, ορισμένες πολιτείες προσπάθησαν να αναβιώσουν παλαιότερες μεθόδους, όπως το εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ η Αλαμπάμα, ο Μισισιπής και η Οκλαχόμα εισήγαγαν νέα πρωτόκολλα που βασίζονται στο θανατηφόρο αέριο.
Η ύπατη αρμοστεία ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί την Αλαμπάμα να σταματήσει την προγραμματισμένη εκτέλεση κρατουμένου στις ΗΠΑ με χρήση αερίου αζώτου. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τη μέθοδο λέγοντας ότι πιθανότατα θα παραβίαζε μια διεθνή συνθήκη κατά των βασανιστηρίων.

Ο Κένεθ Σμιθ
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442