Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Εν πτήσει προς τον Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος αστροναύτης της χώρας

Τουρκία: Εν πτήσει προς τον Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος αστροναύτης της χώρας

Ο 44χρονος Άλπερ Γκεζεραβτσί είναι πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών.

Ο πρώτος αστροναύτης της Τουρκίας βρίσκεται την Παρασκευή εν πτήσει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ως συνεπιβάτης μισθωμένου σκάφους της SpaceX, μια αποστολή 14 ημερών για την οποία η χώρα του πληρώνει εισιτήριο δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πύραυλος Falcon, τον οποίο μίσθωσε η αμερικανική εταιρεία διαστημικού τουρισμού Axiom Space, εκτοξεύτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης τοπική ώρα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Εννέα λεπτά αργότερα τέθηκε σε προσωρινή τροχιά και προγραμματίζεται τώρα να φτάσει στο τροχιακό συγκρότημα το Σάββατο.

«Είναι η αρχή του επόμενου αιώνα για την Τουρκία»

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Ιταλία πλήρωσαν την Axiom τουλάχιστον 55 εκατ. δολάρια η καθεμία για να στείλουν από έναν αστροναύτη στον ISS.  Οι τρεις πρώην πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών συνοδεύονται από έναν πρώην αστροναύτη της NASA που εργάζεται σήμερα για την Axiom.

Από αριστερά, ο Ιταλός Βάλτερ Βιλαντέι, ο Τούρκος Άλπερ Γκεζεραβτσί και ο Σουηδός Μάρκους Βαντ (Reuters)

Μιλώντας στου δημοσιογράφους πριν από την εκτόξευση, ο Tούρκος Άλπερ Γκεζεραβτσί, 44 ετών, επισήμανε ότι η αποστολή έρχεται λίγο μετά την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα περιοριζόταν «σε ό,τι μπορούσαμε να δούμε μόνο με τα μάτια μας».

«Τώρα αυτή η αποστολή τραβά εντελώς την κουρτίνα … Είναι η αρχή του επόμενου αιώνα μας» είπε ο Γκεζεραβτσί, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως πιλότος της Turkish Airlines.

Μαζί του ταξιδεύουν ο 43χεονος Sουηδός Μάρκους Βαντ, ο οποίος το 2022 επιλέχθηκε ως αναπληρωματικός αστροναύτης της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, και ο 49χρονος ιταλός σμήναρχος Βάλντερ Βολαντέι, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι πέταξε στο όριο του Διαστήματος με σκάφος της Virgin Galactic.

Το σκάφος Crew Dragon μπορεί να μεταφέρει μέχρι επτά άτομα σε γήινη τροχιά (SpaceX)

Το πρωί του Σαββάτου το σκάφος της SpaceX θα προσδεθεί στον ISS, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα επταμελές διεθνές πλήρωμα.

Οι τρεις επιβάτες θα παραμείνουν στον διαστημικό σταθμό περίπου δύο εβδομάδες και προγραμματίζεται να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 30 πειράματα, πολλά από τα οποία αφορούν την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη φυσιολογία.

Ο ISS συνήθως φιλοξενεί αστροναύτες των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα –της NASA, της ESA και των διαστημικών υπηρεσιών της Ρωσίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος και δύσκολα θα μπορούσε να είχε στείλει αστροναύτη της στον σταθμό χωρίς τη βοήθεια της Axiom.

Εδώ και λίγα χρόνια, οι ιδιωτικές αποστολές που οργανώνει η εταιρεία με την άδεια της NASA δίνουν σε περισσότερες χώρες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαστημικές αποστολές.

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024