Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Artemis: Αναβάλλεται για το 2026 η επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη

Artemis: Αναβάλλεται για το 2026 η επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη

Η αποστολή Artemis 3 θα μεταφέρει στην επιφάνεια του φεγγαριού την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο αστροναύτη.

Η πρώτη προσσελήνωση αμερικανικής αποστολής έπειτα από μισό αιώνα αναβάλλεται για ακόμα ένα χρόνο, ανακοίνωσε η NASA, καθώς οι τεχνικές προκλήσεις παραμένουν και το σκάφος της SpaceX που θα μεταφέρει τους αστροναύτες της στη Σελήνη δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Η αποστολή Artemis 3 προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί το 2025 για να μεταφέρει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο αστροναύτη στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Πρέπει όμως να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026 προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον.

Κατά σχεδόν ένα χρόνο, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, αναβάλλεται η προηγούμενη αποστολή, Artemis 2, στην οποία τέσσερις αστροναύτες θα πετάξουν γύρω από τη Σελήνη χωρίς να προσεδαφιστούν.

Η γενική πρόβα για τον γύρο της Σελήνης πραγματοποιήθηκε χωρίς πλήρωμα το 2022 στην αποστολή Artemis 1, στην οποία δοκιμάστηκε η κάψουλα Orion της NASA.

To Orion της NASA έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα μία δοκιμαστική πτήση (NASA)

Το «αστρόπλοιο» του Μασκ

Στο Artemis 3, οι αστροναύτες θα αναχωρούν από τη Γη από το Orion αλλά όταν φτάσουν σε τροχιά θα μετεπιβιβαστούν στο Starship, το επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος που αναπτύσσει η SpaceX του Έλον Μασκ.

Μέχρι σήμερα το Starship έχει πραγματοποιήσει δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, δεν έχει πετάξει όμως στο Διάστημα και η πιστοποίησή του για τη μεταφορά πληρωμάτων δείχνει να αργεί.

Μια άλλη εκκρεμότητα είναι οι στολές των αστροναυτών, για τις οποίες η NASA εκτιμάται ότι έχει επενδύσει ένα δισ. δολάρια.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Starship στη Σελήνη (SpaceX)

Το νέο χρονοδιάγραμμα «αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι εργολάβοι της NASA, δήλωσε ο Άμιτ Κσατρίγια, επικεφαλής στρατηγικής της NASA για τη Σελήνη και τον Άρη.

Στην περίπτωση της κάψουλας Orion, της οποίας εργολάβος είναι η Lockheed Martin, μένει να αντιμετωπιστούν ζητήματα στη θερμική ασπίδα, τις μπαταρίες και το ηλεκτρικό σύστημα, ανέφερε ο Κσατρίγια.

«Εξαιρετικά μεγάλη», είπε, είναι η τεχνική πρόκληση του ανεφοδιασμού του Starship με καύσιμα όταν φτάσει σε γήινη τροχιά μετά την εκτόξευσή του.

Το σχέδιο προβλέπει τον ανεφοδιασμό του από ένα δεύτερο Starship χωρίς πλήρωμα που θα παίζει το ρόλο τάνκερ.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου η Τζέσικα Τζένσεν, αντιπρόεδρος της SpaceX, για να γεμίσει με καύσιμα αυτό το τροχιακό τάνκερ θα χρειαστούν περίπου 10 εκτοξεύσεις άλλων Starship.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024