Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στυλιανίδης: Καινούργια αρχή με την Τουρκία στην από κοινού αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα

Στυλιανίδης: Καινούργια αρχή με την Τουρκία στην από κοινού αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα

Ο Χρήστος Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα

Με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, συναντήθηκε στην Άγκυρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους κοινής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στη θάλασσα.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό και, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, με τη συμμετοχή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη, και των επιτελών τους, ενώ από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο αρχηγός της αστυνομίας και ο διοικητής της χωροφυλακής.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα και των δύο χωρών, καθώς και ότι η Ελλάδα με την Τουρκία λειτουργούν από κοινού για την αντιμετώπισή του και όχι παράλληλα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, «σήμερα είναι μία καινούργια αρχή στην από κοινού αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα».

Στην Αθήνα τον Φεβρουάριο ο Τούρκος ΥΠΕΣ

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει γραμμή άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών του Λιμενικού από ελληνικής πλευράς, και της Ακτοφυλακής από την τουρκική, ενώ θα οριστεί και αξιωματικός που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής (contact person) μεταξύ των δύο χωρών.

Θα καθιερωθούν επίσης τακτικές συναντήσεις μεταξύ λιμεναρχών και περιφερειαρχών των δύο πλευρών κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το μεταναστευτικό έχει και τοπικά χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική χωροφυλακή θα δραστηριοποιείται προληπτικά, ώστε να εμποδίζει τις μεταναστευτικές ροές στη στεριά προτού «ξεκινήσουν οι βάρκες».

Έγινε παραδεκτό και από τις δύο πλευρές, εμείς το θέσαμε επιμόνως, ότι μόνο με από κοινού αντιμετώπιση θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις ροές προς όφελος και των δύο χωρών, και του ελληνικού και του τουρκικού λαού

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει και ανταλλαγή πληροφοριών από τις δύο πλευρές για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών θα επισκεφθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τους τρεις υπουργούς που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό – Μετανάστευσης, Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας.

Η δήλωση του Χρήστου Στυλιανίδη από την Άγκυρα

Ολοκληρώσαμε την επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα. Είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αλί Γερλίκαγια και το επιτελείο του. Η δική μας αντιπροσωπεία, εκτός από μένα ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, περιλάμβανε επίσης τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και δύο βασικά επιτελικά στελέχη του Σώματος, τα οποία μαζί με τον Αρχηγό συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πεδίο.

Η συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών και επιτελικά στελέχη ήταν πάρα πολύ καλή και έγινε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Εξετάσαμε όλα τα στοιχεία που έχουμε σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, κυρίως, βέβαια, εκεί που μας ενδιαφέρει, δηλαδή οι θαλάσσιες διαδρομές των διακινητών και των παράνομων μεταναστών.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο πώς θα μπορέσουμε μια άτυπη συνεργασία που υπήρχε μέχρι τώρα να γίνει πολύ πιο συστηματική και να αποκτήσει χαρακτήρα κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Έγινε παραδεκτό και από τις δύο πλευρές, εμείς το θέσαμε επιμόνως, ότι μόνο με από κοινού αντιμετώπιση θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις ροές προς όφελος και των δύο χωρών, και του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

Αυτό όσο περνά ο καιρός θα αποδειχθεί εμπράκτως στο πεδίο με τη μείωση των ροών. Ήδη είχαμε μία σημαντική βελτίωση από τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Πραγματοποιήθηκε επίσης και μία τεχνική συνάντηση μεταξύ του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του αρχηγού της τουρκικής Ακτοφυλακής, όπου εκεί τα επιτελικά στελέχη είδαν με πολύ πρακτικό και τεχνικό τρόπο όλες τις λεπτομέρειες της συνεργασίας επί του πεδίου.

Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με συνεργασία, εκτός από την καθημερινή επαφή που ενδεχομένως να έχουν οι δύο Αρχηγοί. Θα έχουμε και ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να συνεργαστούν για να αποτρέψουν προβλήματα μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα, αλλά την ίδια στιγμή θα προχωρήσουμε σύντομα σε μία συνάντηση επιτελικών στελεχών της Ελλάδας και αντίστοιχα επιτελικών στελεχών της Τουρκίας, έτσι ώστε να αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών θα έρθει στην Αθήνα για συνάντηση στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου, ως συνέχεια όλων των συναντήσεων που έγιναν με τους ομολόγους του, όπως με εμένα, τον κύριο Καιρίδη και τον κύριο Χρυσοχοΐδη.

Πιστεύω ότι σήμερα έγινε μία νέα αρχή στην από κοινού αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΣ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αντιπροσωπειών ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των δύο υπουργείων.

Συζητήθηκαν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος των δύο χωρών.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024