Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός: Οι 9 κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες του 2024 αλλάζουν όσα ξέραμε

Τουρισμός: Οι 9 κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες του 2024 αλλάζουν όσα ξέραμε

Οι επισκέπτες πλέον δεν αποζητούν απλά μια απόδραση ούτε μια ακόμη ευκαιρία για «εκδίκηση» – στόχος η ολοκληρωμένη εμπερία

Αφήνοντας τα lockdown της εποχής της πανδημίας πίσω τους, οι ταξιδιώτες ήδη από το καλοκαίρι του 2022 είχαν αποφασίσει να επισκεφτούν όσο πιο πολλά μέρη μπορούν και να απολαύσουν όλα όσα στερήθηκαν από την απομόνωσή τους και το κλείσιμο της αγοράς λόγω Covid-19.

Το revenge travel (ταξίδια εκδίκησης) ήταν αυτό που οδήγησε στην άνοδο των «ταξιδιωτικών εμπειριών» ή σημαντικών, στοχευμένων δραστηριοτήτων που οδηγούν στην ενδελεχή εξερεύνηση ενός προορισμού.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο

Στοιχεία του CNBC έδειξαν πως ο πληθωρισμός και η αύξηση του ταξιδιωτικού κόστους, οδήγησαν τους ταξιδιώτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους. Η έκθεση «The State of Travel & Hospitality»του Σεπτεμβρίου της Morning Consult αποκάλυψε ότι οι ταξιδιωτικές προθέσεις αυξάνονται σε αρκετές χώρες, με τάσεις μείωσης στην Ευρώπη.

Οι προθέσεις για ταξίδια μειώθηκαν κατά 11% στη Γαλλία και 6% στη Γερμανία από το 2022, ενώ στον Καναδά και τη Ρωσία κατά 4%.

Σχετικά με το αν αυτό υποδηλώνει ότι η ζήτηση έχει τελειώσει: «Ναι, τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι είναι έτσι», δήλωσε η Lindsey Roeschke, αναλυτής ταξιδιών και φιλοξενίας στην Morning Consult.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ταξίδια θα μειωθούν ξανά σημαντικά, αλλά… εν ολίγοις, η πλειοψηφία όσων περίμεναν να κάνουν τα «ταξίδια εκδίκησης» το έχουν ήδη κάνει», πρόσθεσε. «Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην εμπειρία – κι αυτό το ζητούμενο είναι μια μεγάλη πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία».

Οι καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες

Όπως αποκαλύπτει η εταιρεία πολυτελούς τουρισμού Virtuoso, δεν αρκεί πια να πηγαίνει κανείς απλώς σε έναν τόπο αλλά να μαθαίνει γι’ αυτόν από πριν και να ζει με ένα διαφορετικό τρόπο την κάθε εμπειρία. Αυτό αποδεικνύουν εξάλλου και εννέα «must» ταξίδια που προτείνει για τη φετινή χρονιά, όπως κατέληξαν οι 20.000 ταξιδιωτικοί του σύμβουλοι σε όλο τον κόσμο.

  1. Τουρισμός σκοτεινού ουρανού

Ενώ οι παραδοσιακές μορφές τουρισμού επικεντρώνονται στο πώς μπορεί ο ταξιδιώτης να γεμίσει τις ώρες της κάθε ημέρας με δραστηριότητες, ο τουρισμός στον σκοτεινό ουρανό αφορά μόνο τις… νύχτες.

Οι βραδινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν από την παρατήρηση των άστρων μέχρι το Βόρειο Σέλας και την παρατήρηση νυκτόβιων ζώων.

Ο τουρισμός του σκοτεινού ουρανού εστιάζει σε απομακρυσμένες τοποθεσίες χωρίς φωτορύπανση, όπως το Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου στην Ελλάδα.

Η Virtuoso συνιστά ταξίδια στη Νορβηγία, την Ισλανδία και τον Καναδά, ενώ σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες που τους αρέσει ο θερμότερος καιρός μπορούν να δουν την ολική έκλειψη Ηλίου στις 8 Απριλίου στο Βόρειο Μεξικό.

Από το Blanco του Τέξας έως την Albanya της Ισπανίας, οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα από τα 200 μέρη σε 22 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως «Dark Sky Place» από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό DarkSky International.

  1. «Αργά» σαφάρι

Τα σαφάρι βρίσκονται στην κορυφή των καταλόγων πολλών ταξιδιωτών, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εύρεση των «Πέντε Μεγάλων», όπως λιοντάρια, λεοπαρδάλεις,  ρινόκερους, ελέφαντες και αφρικανικούς βούβαλους.

Τα «αργά σαφάρι» επικεντρώνονται σε ολόκληρη την αλυσίδα της άγριας ζωής και των τοπίων της Αφρικής, «παρέχοντας το ιδανικό αντίβαρο στη μετανάστευση των γκνου και το κυνήγι λιονταριών που προκαλεί περισσότερη αδρεναλίνη», σύμφωνα με την Virtuoso.

«Τα αργά σαφάρι προσφέρουν την ευκαιρία στους τολμηρούς ταξιδιώτες να απολαύσουν μερικά από τα λιγότερο δημοφιλή άγρια ζώα της Αφρικής και με πιο χαλαρωτικό ρυθμό», δήλωσε στο CNBC η Μίστι Μπελ, αντιπρόεδρος παγκόσμιων δημοσίων σχέσεων της εταιρείας.

  1. Η ευεξία ως τρόπος ζωής

Οι προορισμοί ευεξίας είναι παντού, αλλά η Virtuoso συνιστά να τα ταξίδια «στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου ή στη Χώρα των Χαμόγελων» — αντίστοιχα, στο Μπουτάν ή στην Ταϊλάνδη.

Ο διάσημος δείκτης Gross National Happiness ή GNH του Μπουτάν μετρά τη συλλογική ευτυχία και ευημερία του πληθυσμού. Θεσμοθετήθηκε το 2008, αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από τις τουριστικές και οικονομικές πολιτικές της χώρας.

Όσον αφορά την Ταϊλάνδη, οι σύμβουλοι της Virtuoso προτείνουν «γνωστές περιοχές όπως το Τσιάνγκ Μάι και το Κο Σαμούι», καθώς και πιο απομονωμένα σημεία.

Το InterContinental Khao Yai Resort είναι ένα παράδειγμα. Σε απόσταση 2,5 ωρών από την Μπανγκόκ, το σπα και τα δωμάτιά του είναι διαμορφωμένα μέσα σε πολυτελή αναβαθμισμένα σιδηροδρομικά βαγόνια κοντά στο Εθνικό Πάρκο Khao Yai που προστατεύεται από την UNESCO.

  1. Οι εποχές της Ιαπωνίας

Το Japan Rail Pass, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ταξιδιωτικός ιστότοπος στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα βοηθήσει τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τη Βόρεια Αμερική — αλλά θα τους μεταφέρει στην Ιαπωνία με τρένο.

Ο ιστότοπος είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση μηνιαία επισκεψιμότητα (+239%) από το 2022 έως το 2023 μεταξύ των Αμερικανών χρηστών, υπογραμμίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για επίσκεψη διεθνών επισκεπτών, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Similarweb.

Η Virtuoso σημειώνει τη δημοτικότητα της επίσκεψης στην Ιαπωνία την άνοιξη, κατά την Sakura, τη φημισμένη ανθοφορία της κερασιάς σε μέρη όπως όπως το Κιότο και η Καναζάβα. Όπως και κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν η σεζόν του σκι είναι σε πλήρη εξέλιξη και η κορυφή του όρους Φούτζι καλύπτεται από χιόνι.

  1. Κρουαζιέρες Expedition

Οι κρουαζιέρες Expedition έχουν χαρακτηριστεί ως η «ταξιδιωτική τάση της δεκαετίας». Έχουν την άνεση ενός κρουαζιερόπλοιου αλλά υλοποιούνται με μικρότερα σκάφη που δέχονται λιγότερα άτομα.

Δημοφιλείς για μέρη από την Ανταρκτική έως τα νησιά Γκαλαπάγκος, οι κρουαζιέρες expedition-αποστολής συχνά φιλοξενούν και εμπειρογνώμονες, όπως ιστορικούς και γεωλόγους, και απευθύνονται σε άτομα που αναζητούν ένα πρόσθετο στοιχείο περιπέτειας.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν επιθυμεί πλέον συνηθισμένες διακοπές», δήλωσε στο CNBC Travel ο Τζέιμς Κόουλ, ιδρυτής του πρακτορείου κρουαζιέρας Panache Cruises με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι άνθρωποι λαχταρούν την περιπέτεια… ενώ υπάρχει και ένας βαθμός ρομαντισμού στο κομμάτι αυτό, που παραπέμπει στην εποχή μεγάλων εξερευνητών όπως ο Χίλαρι, ο Κουστό και ο Σάκλετον».

  1. Παρίσι – Κωνσταντινούπολη, με τρένο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδέψετε μεταξύ της γαλλικής πρωτεύουσας του Παρισιού και της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Αλλά ίσως κανένα τόσο πολυτελές — και ακριβό — όσο με το Venice Simplon-Orient-Express, A Belmond Train.

Το τρένο πραγματοποιεί μικρότερα ταξίδια στην Ευρώπη, πολλά διαρκούν μόνο μία έως δύο νύχτες, , αλλά μόνο ένα ταξίδι ετησίως μεταφέρει τους επιβάτες από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη.

Αναχωρώντας τον Αύγουστο, η Virtuoso συνιστά στους ταξιδιώτες να παρακολουθήσουν πρώτα τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν αναχωρήσουν από την πόλη.

  1. Ταξίδια και χόμπι

Τα χόμπι μπορεί να παραπέμπουν σε μια οικιακή δραστηριότητα με το σπίτι, ωστόσο η Virtuoso προτείνει τον σχεδιασμό και προγραμματισμό ταξιδιών με βάση αυτά.

Για όσους αγαπούν την κηπουρική ιδανικό είναι ένα ταξίδι για να παρακολουθήσουν την έκθεση λουλουδιών RHS Chelsea του Λονδίνου τον Μάιο, ενώ οι βιβλιόφιλοι μπορούν να κατευθυνθούν στη βιβλιοθήκη στο μοναστήρι Strahov της Πράγας.

Υπάρχουν και πιο ακραία χόμπι. Μια νέα εταιρεία που ονομάζεται «Dinosaur Trips» επιτρέπει στους λάτρεις να ταξιδέψουν με τον παλαιοντολόγο Μπράιαν Κουρτίς για να σκάψουν για οστά και να εξερευνήσουν τοποθεσίες απολιθωμάτων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτά τα ταξίδια είναι τα όνειρα ενός λάτρη της παλαιοντολογίας», είπε ο Κουρτίς, προσθέτοντας ότι τα ταξίδια περιλαμβάνουν «εκπληκτικές επιδείξεις δεινοσαύρων, θηλαστικών, θαλάσσιων ερπετών, πτερόσαυρων, ψαριών… ένα who’s who των παλαιοντολογικών θαυμάτων».

  1. Απόδραση σε ιδιωτικό νησί

Η περιήγηση σε ιδιωτικό νησί είναι οι απόλυτες απομονωμένες διακοπές, αναφέρει η Virtuoso, χωρίς να χρειάζεται να «κλείσει» κανείς ολόκληρο το νησί, αλλά να επισκεφτεί μικρούς τεχνητούς παραδείσους.

Από το καταφύγιο Bawah στα απομακρυσμένα νησιά Riau της Ινδονησίας μέχρι το The Resort στο Isla Palenque του Παναμά, η διαμονή σε ιδιωτικά νησιά είναι για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την βαβούρα, σε έναν προορισμό όπου αμμώδη μονοπάτια αντικαθιστούν τους δρόμους και οι ιδιωτικές βίλες αντικαθιστούν ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο.

  1. Φεστιβάλ φαγητού και ιδιωτικές ξεναγήσεις

Οι γαστρονομικές περιηγήσεις δεν είναι καινούριες, ωστόσο προσφέρουν ένα παράθυρο στο παρελθόν και το παρόν ενός πολιτισμού.

Η Virtuoso προτείνει το περίφημο food travel, ώστε να ανακαλύψει κανείς την περουβιανή κουζίνα στο Mistura Food Festival στη Λίμα, τις τοπικές λιχουδιές στο street food της Λιουμπλιάνας της Σλοβενίας ή να πάρει μαθήματα μαγειρικής στην Πόλη του Μεξικού με τη βοήθεια του οδηγού «The Curious Mexican».

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024