Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λύσσα: Πού και πότε ξεκινά ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων

Λύσσα: Πού και πότε ξεκινά ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων

Στόχος η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγής από τη λύσσα στη χώρα

Εντός της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει ο από αέρος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της λύσσας για κάθε μία από τις εαρινές εκστρατείες των ετών 2024 και 2025, και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου για κάθε μία από τις φθινοπωρινές εκστρατείες των ετών 2024 και 2025.

Οι περιοχές που θα διενεργηθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του ιού της λύσσας ορίζονται – μεταξύ άλλων – σε απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συνολική έκταση όπου θα διενεργηθούν εναέριοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 30.000 km2, εξαιρουμένων των περιοχών που αφορούν σε υδάτινες επιφάνειες, ποταμούς, εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, αστικές περιοχές και οικισμούς.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών εφαρμόζεται δύοφορές το χρόνο, κάθε άνοιξη (εντός του διμήνου Απριλίου-Μαΐου) και φθινόπωρο (Οκτώβριος-Νοέμβριος)

Οι ΠΕ, που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα και τον χάρτη και είναι οι ακόλουθες: Θεσσαλονίκης (τμήμα αυτής), Κιλκίς, Σερρών (τμήμα αυτής), Πέλλας, Ημαθίας (τμήμα αυτής), Κοζάνης, Γρεβενών (τμήμα αυτής), Καστοριάς, Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων (τμήμα αυτής), Πρέβεζας (τμήμα αυτής), Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας (τμήμα αυτής) και Δράμας.

Πίνακας με τις περιοχές διενέργειας εμβολιασμού για τα έτη 2024 και 2025

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με ρίψη από αέρος. Υπολογίζεται η διασπορά κατά μέσο όρο 20-25 δολωμάτων και, πάντως, όχι λιγότερο από 20, ανά km2 επιφάνειας.

Χάρτης εμβολιαστικής κάλυψης εμβολιαστικών εκστρατειών για τη λύσσα των ετών 2024 και 2025

Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Ο σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι: α) η προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων από το νόσημα, β) η διασφάλιση της ανοσοποίησης της άγριας πανίδας, γ) η διασφάλιση της εκρίζωσης της λύσσας στα ζώα, σε όλη την επικράτεια, δ) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας στους πληθυσμούς των ζώων της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες), που αποτελούν τον ειδικό στοχευόμενο πληθυσμό, ως ζώα που λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού στη χώρα, ε) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας σε πληθυσμούς άλλων θηλαστικών ζώων, που ανήκουν στο γενικότερο στοχευόμενο πληθυσμό, στ) η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγής από τη λύσσα στη χώρα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024