Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική παρέμβαση σε Ιορδανία – Αίγυπτο

Ελληνική παρέμβαση σε Ιορδανία – Αίγυπτο

Πρωτοβουλία της Ελλάδας με επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σε Αμμάν και Κάιρο στο πλαίσιο των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με αιχμή την προστασία των αμάχων, την ανθρωπιστική βοήθεια, την αποφυγή διάχυσης της κρίσης αλλά και την επόμενη μέρα του πολέμου με αντικείμενο την έναρξη της συζήτησης για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα προ του 1967, βρέθηκαν στην ατζέντα της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Αμμάν και τη χθεσινή του συνάντηση με τον ιορδανό αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Αϊμάν Σαφάντι.

Στις δηλώσεις του ο Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια εκτοπισμού του πληθυσμού των Παλαιστινίων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, επισημαίνοντας πως όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την αποφυγή περιφερειακής ανάφλεξης.

Τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου υπογράμμισε από την πλευρά του και ο Σαφάντι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για τον τερματισμό του πολέμου, αφού, όπως είπε, η κατάσταση στη Γάζα έχει συνέπειες ως προς την αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου και έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Συνάντηση με Αμπντάλα, αύριο με Σούκρι

Σήμερα ο Γεραπετρίτης θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση στο Κάιρο με τον ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του που ξεκίνησε από τη Σαουδική Αραβία, την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Στο τραπέζι Γεραπετρίτη – Σούκρι αύριο εκτιμάται από διπλωματικές πηγές ότι θα βρεθεί και το ζήτημα της Λιβύης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τρίπολη βρέθηκε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης, ο οποίος επέμεινε στο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την αξιοποίηση της ενεργειακής δυνατότητας της Λιβύης. Αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και το μνημόνιο κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες των δύο χωρών, ο Μπαϊρακτάρ μίλησε για τη βούληση της Τουρκίας να δραστηριοποιηθεί «στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης», σημειώνοντας ότι μέσω των τουρκικών ερευνητικών πλοίων «μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα.

Η Τουρκία και η Λιβύη «θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς στον τομέα της ενέργειας με πιο μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο» υποστήριξε ο Μπαϊρακτάρ, για να τονίσει ότι δεν αναφέρεται μόνο στους υδρογονάνθρακες, αλλά και σε άλλους τομείς συνεργασίας, με την Αγκυρα να έχει ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα. Σύμφωνα δε με τον Μπαϊρακτάρ, η Αγκυρα θέλει να διεξαγάγει «έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες». Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Αθήνα.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024