Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με κλειστά σχολεία, καταλήψεις και στάση εργασίας των εκπαιδευτικών

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με κλειστά σχολεία, καταλήψεις και στάση εργασίας των εκπαιδευτικών

Μήνυμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης στέλνουν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Φουντώνει το κύμα καταλήψεων σε δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές και σχολεία ενώ οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θέλει να ανοίξει το δρόμο στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος και χρησιμοποιώντας ως «παραθυράκι» το άρθρο 28, που αναφέρεται σε συνεργασίες επιχειρήσεων του εξωτερικού με ελληνικές.

Φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια δίνουν ραντεβού την Πέμπτη (18/01) στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με το κάλεσμα της Αθήνας να είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, της Θεσσαλονίκης στις 12 στην Καμάρα και της Πάτρας στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Στάση εργασίας από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Την κήρυξη  στάσεων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, αποφάσισαν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ (11.00-14.00).

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του τόσο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18/1 (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ΕΕΚ) στις 12.00 στο Προπύλαια.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα).

Και οι μαθητές στον χορό των κινητοποιήσεων

Στη μαθητική κοινότητα, η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς με σύνθημα: «Κλειστά σχολεία ξανά και όλοι οι μαθητές στους δρόμους».

Ξεσηκωμός των φοιτητών

Στις επάλξεις και οι φοιτητές που συνεχίζουν αγωνιστικά με τις καταλήψεις να διανύουν τη 2η εβδομάδα. Απαιτούν αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές και φυσικά στέκονται απέναντι στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ζητώντας «να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο».

Ξανά στους δρόμους μαθητές και φοιτητές

Μια εβδομάδα από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της 11ης Ιανουαρίου επανέρχονται δυναμικά στους δρόμους για να στείλουν και πάλι μήνυμα απόρριψης του νομοσχεδίου. «Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους φορείς να στηρίξουν τον αγώνα μας. Οργανώνουμε την πλατιά ενημέρωση και το κάλεσμα ιδιαίτερα στους μαθητές, τους εργαζομένους, όλο τον λαό με ενημερωτικές παρεμβάσεις σε σχολεία και χώρους δουλειάς», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι εκτιμώντας πως «μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο».

«Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα»

Τα αιτήματα που θέτουν στον πολύμορφο αγώνα που κάνουν είναι: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Οχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές! Να καταργηθεί η ΕΒΕ! Οχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, όχι διαβατήρια για ανεργία – μετανάστευση! Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων!».

Σε τροχιά σύγκρουσης με τους φοιτητές η κυβέρνηση

«Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω» είχε διαμηνύσει προ έξι ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει η «εμβληματική μεταρρύθμιση», αναφερόμενος στο νομοσχέδιο.

Στη καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε «δεν καταλαβαίνουμε το λόγο των αντιδράσεων» θεωρώντας «ότι πρόκειται για ιδεοληψίες ενώ ο κόσμος προχωρά μπροστά».

Ούτε βήμα πίσω από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Για τις καταλήψεις είπε «a priori, ποτέ δεν θα θεωρήσουμε νόμιμη πράξη μία κατάληψη ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει νόμος για κινητοποιήσεις και θα εφαρμοστεί το δικαίωμα πολιτών να διαδηλώσουν, αλλά στο πλαίσιο του νόμου».

Στην κυβέρνηση, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο μιλάει ρητά για μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και τονίζουν πως πρόκειται για παραρτήματα πιστοποιημένων πανεπιστημίων που λειτουργούν ήδη και έχουν αποδεδειγμένα ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρές ακαδημαϊκές και κτιριολογικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Παράλληλα, για να μην υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις από το χώρο των δημόσιων πανεπιστημίων η κυβέρνηση σπεύδει να λύσει προβλήματα των δημόσιων ΑΕΙ και να δεσμευτεί και για αυξημένη χρηματοδότηση.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που το υπουργείο Παιδείας έχει βαφτίσει «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», όπως αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, θα κατατεθεί στη Βουλή προς διαβούλευση εντός του τρέχοντος μηνός.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024