Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή-βόμβα στη FIFA για την ΕΠΟ: «Έχετε αφήσει την Αλεπού να… φυλάει το κοτέτσι»

Επιστολή-βόμβα στη FIFA για την ΕΠΟ: «Έχετε αφήσει την Αλεπού να… φυλάει το κοτέτσι»

Ανώνυμη επιστολή που έφτασε στα χέρια της FIFA, τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καταγγέλει «διαφθορά» και «κατάχρηση εξουσίας» από τα όργανα της ΕΠΟ και χαρακτηρίζει «εντολοδόχο» τον Τάκη Μπαλτάκο.

Σε μια κόλλα χαρτί τυλίγει την εκτροπή των θεσμών του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανώνυμη επιστολή που έφτασε στα γραφεία της FIFA.

Σύμφωνα με την τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη στο Open» η επιστολή αυτή που ταχυδρομήθηκε από την Λάρισα (!) απευθύνεται στη γενική γραμματέα της FIFA Φατμά Σαμούρα και κοινοποιείται στο Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, την Επιτροπή Ηθικής, την Πειθαρχική Επιτροπή και στη Νομική Διεύθυνση.

Στην επιστολή περιγράφεται ένα ολόκληρο «σύστημα» διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από τους θεσμούς του Ελληνικού ποδοσφαίρου, κατηγορείται ευθέως ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, ως «εντολοδόχος» και ζητείται η άμεση παρέμβαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

«Έχετε αφήσει την Αλεπού να… φυλάει το κοτέτσι» είναι μια πρόταση που εμπεριέχεται σε αυτό το ανώνυμο μήνυμα και που αν μη τι άλλο περιγράφει τον χαρακτήρα αυτής της… παρέμβασης.

Σύμφωνα με την ίδια τηλεοπτική εκπομπή, παρά το γεγονός ότι η επιστολή είναι ανώνυμη, φημολογείται πως η σύνταξη της προέκυψε από πέντε (εν ενεργεία και βετεράνους) ποδοσφαιριστές, τρεις βετεράνους διαιτητές και δύο εν ενεργεία προπονητές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της χώρας.

Οι επιστολογράφοι τονίζουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις αυτοκτονίες και στις κατασχέσεις των σπιτιών τους, κυρίως γιατί οι ομάδες τους δεν πληρώνουν τα χρέη.

Εξηγούν ότι το κανονιστικό δίκαιο στη χώρα είναι οργανωμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην επιτρέπει στους ‘Ελληνες ποδοσφαιριστές να ασκούν εφέσεις κατά των αποφάσεων των ελληνικών δικαιοδοτικών οργάνων, ενώπιον της FIFA και του CAS (ενώ το επιτρέπει στους ξένους παίκτες).

Παράλληλα διευκρινίζουν ότι ενάντια στη νομολογία του CAS και στους κανόνες της FIFA, οι κανόνες της ΕΠΟ δεν αναγνωρίζουν την αθλητική διαδοχή στο 100%, δημιουργώντας έτσι ανισότητα και αντικανονικότητα σε αυτά που προσπαθεί η FIFA να πετύχει.

Θεωρούν ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρει το άθλημα σε ανυποληψία, η ΕΠΟ δεν σέβεται τη FIFA και οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλονται».

Στην ανώνυμη επιστολή γίνεται αναφορά στα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ. «Κατ’ εξακολούθηση και χωρίς διαχωρισμό αγνοούν τη νομολογία της FIFA και του CAS και ποτέ δεν τη χρησιμοποιούν όταν πρέπει να αποφασίσουν για αθλητικές διαφορές», τονίζουν οι επιστολογράφοι και προσθέτουν:

«Αυτά τα πειθαρχικά όργανα αποτελούνται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν έχουν εξειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο ή στο δίκαιο του ποδοσφαίρου και στην πλειοψηφία τους δεν αποφασίζουν σύμφωνα με τους κανόνες ή με το δίκαιο, αλλά ακολουθούν εντολές από ιδιοκτήτες ομάδων».

Γίνεται ειδική αναφορά στην Επιτροπή Συμμόρφωσης της ΕΠΟ με μειωτικούς χαρακτηρισμούς («κάθε συμμόρφωση είναι παραπλανητική και ανακριβής»).

Στην ανώνυμη επιστολή προς τη FIFA τονίζεται ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαφθοράς, με στημένα παιχνίδια, βία κατά των διαιτητών και χουλιγκανισμό. Όμως η ΕΠΟ παραμένει απαθής».

Οι επιστολογράφοι κατηγορούν τον πρόεδρο της ΕΠΟ ότι είναι εντολοδόχος και πως δεν ακολουθεί τα καθήκοντά του, «λοιδορώντας τη FIFA σε ιδιωτικές του συναντήσεις και χειραγωγώντας το σώμα των Ελλήνων διαιτητών».

Μάλιστα του καταλογίζουν «μια αδικαιολόγητη αίσθηση αυτοσημασίας».

«Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε δύο αδιάφθορους και με τεράστια γνώση του δικαίου και της ελληνικής νοοτροπίας, τον κ. Ανδρέα Ζαγκλή της FIBA και τον Δρ Γρηγόρη Ιωαννίδη του Sports Law Expert, ώστε να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γνωρίζουμε ότι ο νέος σας Πειθαρχικός Κώδικας σας επιτρέπει να παρέμβετε σε εθνικά θέματα, ειδικά όταν η Εθνική Ομοσπονδία δεν έχει κάνει τίποτα για να λύσει το πρόβλημα».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024