Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα Τουρισμός: Η κυβέρνηση αποκλείει άτομα με αναπηρία

Πρόγραμμα Τουρισμός: Η κυβέρνηση αποκλείει άτομα με αναπηρία

Διαμαρτυρίες και αιτήματα προς αρμόδια υπουργεία και στο γραφείο του πρωθυπουργού

Δεν είναι για όλους τελικά το κυβερνητικό πρόγραμμα για τον τουρισμό, παρά το όνομα του, με οργανώσεις ατόμων με αναπηρία να κατακεραυνώνουν τη σχετική υπουργική απόφαση.

Πέραν από τα «λάθη» σε διατυπώσεις και τις σημαντικές παραλείψεις, η Εθνική Συνομοσπονδία, αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση αυξάνει μεν το ποσό για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, αποκλείει όμως από την ευνοϊκή ρύθμιση πολίτες με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας.

Το ζήτημα – όπως και η σχετική επιστολή – έχει φτάσει στα χέρια των αρμοδίων υπουργών. Το αίτημα προς τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, όπως και προς το γραφείο του πρωθυπουργού είναι να γίνει άμεσα η τροποποίηση της ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) για το 2024.

Το σοβαρό αυτό θέμα ανέδειξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι εφαρμόζει πολιτικές συμπερίληψης και στήριξης των πιο ευάλωτων, αποκλείει μεγάλο αριθμό ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Γίνεται η γενική παρατήρηση ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή ορολογία »άτομο με αναπηρία» και όχι »πρόσωπο ΑμεΑ» τόσο στην ΚΥΑ όσο και στο Πρόγραμμα».

Δεν προβλέπεται κάλυψη εξόδων για συνοδούς δικαιούχων

Σύμφωνα με την επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) «στην ΚΥΑ δεν έχει συμπεριληφθεί η δυνατότητα ύπαρξης συνοδών δικαιούχων/ωφελούμενων, κάτι που προφανώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις διακοπές».

Η ΕΣΑμεΑ αναγνωρίζει ότι η αύξηση του ποσού voucher από 200 σε 400 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία κινείται στην ορθή κατεύθυνση, δεδομένων των πληθωριστικών τάσεων και της μεγάλης αύξησης στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια και συνολικά στο κόστος ζωής των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, προσθέτει, στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται μόνο τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όχι με 50% και άνω, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείεται μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί η διάταξη για τους δικαιούχους να αλλάξει και να περιλαμβάνει τα «άτομα με αναπηρία 50% και άνω», καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία άλλη πιθανότητα διακοπών.

Προσαύξηση του ποσού σε οικογένειες με πάνω από δύο μέλη με αναπηρία

Όπως τονίζεται στην επιστολή «για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειες αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής και διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ζωής, της αναψυχής, του ελεύθερου χρόνου και του αθλητισμού».

Στο ζήτημα αύξησης του ποσού για τις οικογένειες με τουλάχιστον δύο ανάπηρα μέλη αναφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κυβέρνηση αποκλείει έμμεσα από το πρόγραμμα τις οικογένειες οι οποίες αποτελούνται από δύο ή και περισσότερα άτομα με αναπηρία, ενώ σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αριθμό 297 (ΦΕΚ Β 79/8-1-2024), δεν προβλέπεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων των συνοδών δικαιούχων /ωφελούμενων, το δε καταβαλλόμενο ποσό στο δικαιούχο, δεν επαρκεί για την κάλυψη της ανάγκης ύπαρξης συνοδού.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ειδικότερα:

Άρθρο 1 παρ.2: Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να μην μείνει εκτός ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία και η διάταξη για τους δικαιούχους να διαμορφωθεί ως «άτομα με αναπηρία 50% και άνω», καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία άλλη πιθανότητα διακοπών.

Επίσης, μέσω του Προγράμματος χορηγείται, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης, (…). Τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω να μην συμμετέχουν στην κλήρωση και να λαμβάνουν το voucher στον α’ κύκλο εφόσον έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση.

Στο ίδιο άρθρο η διάταξη: «η επίκληση της ιδιότητας ΑμεΑ είναι δυνατή άπαξ, είτε από το αιτούμενο πρόσωπο ΑμεΑ είτε από αιτούμενο με τέκνο ΑμεΑ, που πληρούν τις οριζόμενες από το άρθρο 2 προϋποθέσεις» αποκλείει μέλη οικογενειών από οικογένειες με πάνω από ένα μέλος με αναπηρία, δηλαδή τους πλέον ευάλωτους και ζητάμε προσαύξηση του ποσού σε οικογένειες με πάνω από δύο μέλη με αναπηρία που τηρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2.

Άρθρο 2 παρ. 4: Ζητούμε την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία 50% και άνω.

Άρθρο 4 παρ. 1: Τόσο η ψηφιακή χρεωστική κάρτα όσο και η διαδικασία έκδοσής της να είναι πλήρως προσβάσιμες.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024