Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μάτι: «Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά», κατέθεσε ο Ιω. Φωστιέρης

Μάτι: «Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά», κατέθεσε ο Ιω. Φωστιέρης

Η τοποθέτηση του κατηγορούμενου όπως και άλλα σημεία της απολογίας του προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση σε συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες που παρακολουθούν τη δίκη

Τις ελλείψεις σε εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα που είχαν διατεθεί για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς κατέδειξε ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης ο οποίος στο πρώτο μέρος της απολογίας του είχε κάνει λόγο για ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο.

Στο δια ταύτα της απολογίας του ο κατηγορούμενος μάλιστα αφού εξέφρασε την ‘άποψη ότι: «Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Λεωφόρο Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους να προσφέρουν έργο επί της ουσίας».

Η τοποθέτηση αυτή του κατηγορούμενου όπως και άλλα σημεία της απολογίας του προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση σε συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες που παρακολουθούν τη δίκη αυτή περιμένοντας να μάθουν από όλους τους υπεύθυνους που δικάζονται τι έγινε και κυρίως τι δεν έγινε με αποτέλεσμα τόσοι άνθρωποι να δουν μαρτυρικό και άδικο θάνατο. Και το μόνο που έχουν επιβεβαιώσει μέχρι τώρα είναι η παντελής αδυναμία του κράτους να τους προστατεύσει από τη φονική πυρκαγιά. Γεγονός που πρώτα από όλους οι ίδιοι έχουν βιώσει με τον πλέον τραγικό τρόπο…..

«Ελάτε στη θέση μας…Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτοί τη ζημιά? Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας…. Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή για το πως επιχειρούμε. Καλώς ή κακώς αυτά τα μέσα μας  είχε δώσει το ελληνικό κράτος. Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια ,εκείνη την περίοδο παλεύαμε λίγα μέσα…»,είπε σε μια αποστροφή της απολογίας του ο Ιω. Φωστιέρης ο οποίος χαρακτήρισε «υπερδικαιολογημένη» την οργή που νιώθουν οι άνθρωποι αυτοί.

Ο ίδιος κατηγορούμενος αναφέρθηκε και σε ελλείψεις στα πυροσβεστικά οχήματα.. «Υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα στα συνεργεία. Πώς θα δουλέψω? Έλεγε ο αρχηγός να σταλούν δέκα οχήματα στο Μάτι..Αλλά που να τα βρω? Υπήρχαν? Για αυτό και έγινε η γενική επιφυλακή για να έρθουν οχήματα από την Περιφέρει. «Γδύσαμε» την επαρχία… Σηκώνω τα χέρια ψηλά…. Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας και αυτές είναι οι επιχειρήσεις μας γι αυτό βλέπετε και οι πυρκαγιές ότι ανοίγουν » είπε ο Ιω.Φωστιερης σε ένα ξέσπασμα του την ώρα της απολογίας του.

Και πρόσθεσε «Το κατηγορώ είναι πανεύκολο αλλά, πώς τεκμαίρεται. Με όλο το σεβασμό ισοπεδώθηκε όλο το πυροσβεστικό σώμα, οποίος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει όταν μπει όμως μέσα μπερδεύει τα πόδια του».

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου για τα εναέρια μέσα και τη μη αξιοποίηση τους είπε: «Τα ΒΚ  βγήκαν για πολιτική σκοπιμότητα και  μπήκαν στην πυρόσβεση . Μπήκε κάδος 500 κιλά…..Γι αυτό ανοίγουν οι πυρκαγιές. Δεν είναι ντροπή… Αυτή είναι η αλήθεια. Το ΒΚ είναι αναποτελεσματικότατο, όχι απλά αναποτελεσματικό . Να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο ….».

Για το ότι δεν έγινε εκκένωση ο κατηγορούμενος είπε ότι δυστυχώς η Πολιτεία δεν είχε τις αναγκαίες εγκαταστάσεις υποστηρίζοντας πως εάν δινόταν τέτοια εντολή θα είχαμε οπωσδήποτε διακόσιους νεκρούς.

«Το ΕΣΚΕ δεν προβλέπεται να δώσει εντολή για απομάκρυνση ή εκκένωση. Μιλάμε για τα σπίτια …πλέον των 5.000 σπιτιών που έπαθαν ζημιές . Έπρεπε να απομακρυνθούν περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι. Πόσοι υπήρχαν στο Μάτι; Τον πραγματικό αριθμό δεν το γνωρίζει κανένας. Δύο χιλιάδες άνθρωποι υπήρχαν ένα εκατομμύριο τοις εκατό. Δεν υπήρχε ούτε μια υποδομή που να μπορεί να δεχθεί ανθρώπους με ασφάλεια να δεχθεί ούτε καν 500 ανθρώπους» υποστήριξε θέλοντας να δείξει την ανετοιμότητα της Πολιτείας και ως προς αυτή την παράμετρο.

«Οι πληγέντες οδύρονται υπερδίκαια …Αν ένας έκανε την εισήγηση για εκκένωση τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί. Σας το λέω υπεύθυνα …Η ζωή μου έχει αλλάξει….Και τότε όλοι θα έλεγαν ότι δώσατε εντολή και θέσατε τους ανθρώπους σε κίνδυνο» είπε σε άλλο σημείο απολογούμενος ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ .

Όταν ο κατηγορούμενος εξέφρασε την άποψη πως λόγω των ιδιαίτερων καιρικών φαινομένων δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν ούτε τα Σινούκ, κάτοικος της περιοχής αντέδρασε λέγοντας Και τότε γιατί το Σινούκ που εμείς είχαμε  δει περιόρισε τη φωτιά στην Αγία Μαρίνα ?

Την οργή των συγγενών των θυμάτων προκάλεσαν και οι απαντήσεις του κατηγορούμενου στις επανειλημμένες ερωτήσεις της προέδρου γιατί δεν έγινε η παραμικρή ενημέρωση στους πολίτες ρίχνοντας το …μπαλάκι στους πολίτες, ότι θα έπρεπε να αυτοπροστατευθούν!!!

Πρόεδρος: Δεν μπορούσε να δοθεί μια κατεύθυνση στον κόσμο?
Κατηγορούμενος: Όχι. Δεν ήταν ασφαλές…

Πρόεδρος: Αν δεν λες τίποτα και η φωτιά κατευθύνεται στα σπίτια τους τι θα κάνουν ?
Κατηγορούμενος : Αυτοπροστετεύονται.

Πρόεδρος: Δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος να πάρει έστω και ένα ρίσκο?
Κατηγορούμενος: Από τη στιγμή που δεν έχεις πραγματική εικόνα του πεδίου δεν θα το κάνεις αυτό.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μόνο ένα 112.Εχουμε φωτιά στη Κηφισιά … Και εκκενώνουμε την Ομόνοια για να μην έχουμε νεκρούς και να τρέχουμε στα δικαστήρια ….Όλη η επιστημονική κοινότητα λένε ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα .

Ο  κατηγορούμενος έδειξε ευθύνες και στο λιμενικό για τη διάσωση των ανθρώπων που έφυγαν προς τη θάλασσα για να σωθούν .

«Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα λιμενικού όχι του πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα!!!Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έδωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο; Το φορτωθήκαμε και αυτό …’
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Φωστιέρης είπε πως έπαιρνε εντολές από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο.

Εισαγγελέας : Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;
Κατηγορούμενος : Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.
Εισαγγελέας : Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.
Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι δεν είναι εντολή;
Εισαγγελέας: Όχι.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο .

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024