Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Αλβανία: Βγήκαν στους δρόμους ανάστατοι οι κάτοικοι - 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη χώρα

Σεισμός στην Αλβανία: Βγήκαν στους δρόμους ανάστατοι οι κάτοικοι – 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη χώρα

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Αλβανία

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τη 1, τα ξημερώματα της Κυριακής, στην Αλβανία, βρίσκοντας τους κατοίκους στον ύπνο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 26 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ελμπασάν και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 13 χιλιόμετρα, σύμφωνα με Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Αλβανία, από το Φιέρι, την Αυλώνα, τη Λούσνια, τη Ντιβγιάκα, τα σύνορα της Κακαβιάς, το Ελμπασάν και τα Τίρανα

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στη 01:17 (ώρα Ελλάδος), καταγράφηκε σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, το επίκεντρο της οποίας εντοπίζεται 125 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας.

Βγήκαν στους δρόμους

Ο σεισμός «έπιασε» τους πολίτες στον ύπνο, οι οποίοι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους.

O φονικός σεισμός του 2019

Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, ο σεισμός έχει προκαλέσει τουλάχιστον 51 θανάτους και πάνω από 900 τραυματισμούς.[3] Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που χτύπησε την Αλβανία εδώ και σαράντα χρόνια.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 6.4 βαθμών. Η μέγιστη αντιληπτή ένταση ήταν η VIII («Καταστροφικός») κατά την τροποποιημένη κλίμακα Μερκάλι.

Μετά τον σεισμό ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, εκ των οποίων τέσσερις ξεπέρασαν τα 5.0 Ρίχτερ και άλλοι έξι τα 4.0 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε στις 07:08 τοπική ώρα, λιγότερο από τέσσερις ώρες μετά τον κύριο σεισμό που είχε μέγεθος 5.4.

Ο σεισμός προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στο Δυρράχιο και το Κοντάρ-Θουμάνα. Οι δύο πόλεις βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Πολλά άτομα είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίων μετά την καταστροφή πολλών κτιρίων και υποδομών. Οι ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εντοπίσουν πάνω από 20 άτομα η τύχη των οποίων αγνοούνταν.

Η αλβανή υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστίρλιου δήλωσε ότι 658 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το σεισμό, ενώ στις 27 Νοεμβρίου νοσηλεύονταν ακόμη 68 άνθρωποι κατά την ίδια. Η Μαναστίρλιου δήλωσε ότι ένα αγόρι και ένα κορίτσι θα σταλούν στο εξωτερικό για πιο εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024