Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο ανησυχεί την Ελλάδα ένας σεισμός στην Τουρκία

Πόσο ανησυχεί την Ελλάδα ένας σεισμός στην Τουρκία

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναφέρεται συχνά στο πιθανό γεγονός προσδιορίζοντας το επίκεντρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά και το μέγεθος έως τα 7,8 ρίχτερ - Τι λένε στα «ΝΕΑ» Ευθύμιος Λέκκας και Κώστας Συνολάκης

Τον βαθμό στον οποίο θα πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα αναφορικά με έναν επικείμενο ισχυρό σεισμό στην Τουρκία – για τον οποίο μιλά πλέον όλο και πιο συχνά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, προσδιορίζοντας το επίκεντρο κάπου στη Θάλασσα του Μαρμαρά και το μέγεθος έως τα 7,8 ρίχτερ – περιγράφουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

«Ο σεισμός στην Τουρκία είναι κάτι δεδομένο. Μέχρι και ο Ερντογάν προ ημερών, παρουσιάζοντας τον νέο υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης που προτείνει, εκείνο που τόνισε στα προσόντα του ήταν ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τις συνέπειες του επερχόμενου σεισμού. Επιπλέον, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διατυπώνει ταυτόσημες απόψεις για έναν σεισμό στην Τουρκία. Αντίστοιχη άποψη έχουμε κι εμείς, άρα είναι κάτι που αναμένουμε», σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο Ευθύμιος Λέκκας παραθέτοντας το επίπεδο θωράκισης της Ελλάδας απέναντι σε ένα τέτοιο σεισμικό γεγονός.

Οι έλεγχοι

«Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν υποκινούμαστε ούτε και πιεζόμαστε από τον πιθανό σεισμό στην Τουρκία. Εχουμε αναπτύξει δικές μας αυτόνομες δράσεις τις οποίες και συνεχίζουμε. Πέρα από το σημαντικό έργο του ΟΑΣΠ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με εντολή του Πρωθυπουργού έχουμε δρομολογήσει τους υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, έχουμε εντείνει τις δράσεις αναβάθμισης παλιών κτιρίων με δύο νέους κανονισμούς για τη βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης και έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα εκπαίδευσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων πληθυσμού και ειδικών ομάδων, όπως εθελοντικές οργανώσεις, ΑμεΑ, μονάδες ηλικιωμένων κ.ο.κ.

»Αρα, εμείς προτεραιότητα δίνουμε σε όλη την Ελλάδα. Είναι λάθος να πάμε σε μια περιοχή, είτε στη Λήμνο είτε στη Θράκη, και να πούμε ότι λόγω του σεισμού στην Τουρκία πρέπει να γίνουν δράσεις. Εντάσσουμε αυτές τις περιοχές μέσα στον γενικότερο προγραμματισμό μας», εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των υποχρεωτικών προσεισμικών ελέγχων τα δημόσια κτίρια σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο – που είναι οι εγγύτερες περιοχές στο πιθανό επίκεντρο του σεισμού στην Τουρκία – θα έχουν ελεγχθεί εντός χρονοδιαγράμματος 6 μηνών, ενώ και στα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών, όπως και σε όλη την Ελλάδα, γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό δύο φορές τον χρόνο.

Οπως ο ίδιος σημειώνει: «Ενας σεισμός στην Τουρκία δεν θα μας ανησυχήσει για πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό χώρο. Οταν εκδηλωθεί ο σεισμός, τότε θα είμαστε πιο ακριβείς ως προς τις πιθανές επιδράσεις, που μπορεί να είναι από μηδέν μέχρι σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αν αυτός ο σεισμός δρομολογήσει άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, τότε βλέπουμε», αναφέρει ξεκαθαρίζοντας ότι «τσουνάμι στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προκληθεί, στην Τουρκία ναι».

Οι «παγίδες»

Από την πλευρά του, ο Κώστας Συνολάκης, ερωτηθείς για τη συζήτηση περί επικείμενου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη και τις πιθανές προπαρασκευαστικές ενέργειες επί ελληνικού εδάφους, σημειώνει: «Είναι αναπόφευκτος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία. Συζητείται εδώ και 20 χρόνια. Εξαρτάται βέβαια από το μέχρι πού θα σταματήσει το ρήγμα, αν σπάσει όλο το κομμάτι, προφανώς θα επηρεαστούν μερικά από τα ελληνικά νησιά, ακόμα και στη Θράκη θα έχουμε θέμα, όχι το ίδιο με την Κωνσταντινούπολη γιατί θα είναι μακριά από το επίκεντρο. Συναισθηματικά και ψυχολογικά όμως πρέπει οι άνθρωποι να προετοιμάζονται. Για παράδειγμα, να βεβαιωθούμε ότι στα νησιά δεν υπάρχουν «παγίδες» από παλιά κτίρια. Θυμόμαστε στον σεισμό της Σάμου τα δύο παιδιά που σκοτώθηκαν επειδή έπεσε ένας τοίχος.

»Οσον αφορά τις ασκήσεις πολιτικής προστασίας για μεγάλο σεισμό και τσουνάμι, θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται σε όλη την Ελλάδα ώστε να γνωρίζουν οι άνθρωποι σε κάθε περίπτωση τι πρέπει να κάνουν».

Premium εκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024