Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαρλ Μισέλ - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 1-0

Σαρλ Μισέλ – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 1-0

Ο Σαρλ Μισέλ άνοιξε το σκορ κάνοντας την έκπληξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πλέον αναζητεί το κατάλληλο τάιμινγκ για να ανακοινώσει τις κινήσεις της.

O χρόνος κυλούσε αντίστροφα και άπαντες ανέμεναν την ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας. Άλλωστε ήταν εκείνη που είχε δηλώσει σε συνέντευξή της μετά της ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι θα άνοιγε τα χαρτιά της στο τέλος του 2023 αρχές του 2024.

Κι όμως ο ένοικος του απέναντι κτιρίου από την έδρα της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ άνοιξε το σκορ κάνοντας την έκπληξη και επί της ουσίας αφήνοντας μικρά περιθώρια ελιγμού στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πλέον αναζητεί το κατάλληλο τάιμινγκ για να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της. Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο με αξιωματούχους να εκτιμούν ότι είναι αργά για σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της προέδρου της Επιτροπής.

Μετά το σκάνδαλο του sofagate στην Τουρκία, ο Σαρλ Μισέλ άφησε ακόμη μία φορά στήλη άλατος την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τη σχέση των δύο να μην έχει αποκατασταθεί πλήρως σύμφωνα με πηγές μετά από εκείνη την επίσκεψη τον Απρίλιο του 2021 στην Άγκυρα.

Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του βλέποντας ότι οι επιλογές για την επόμενη ημέρα δεν ήταν πολλές, έκανε γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή την ώρα που την 1η Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της ΕΕ μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με στόχο μια «συμφωνία πακέτο» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το βέτο της Ουγγαρίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία συνεχίζονται, τα πηγαδάκια στα οποία εκφράζεται δυσαρέσκεια για την επιλογή του συγκεκριμένου τάιμινγκ από την πλευρά του Μισέλ συνεχίζονται με ορισμένους να μιλούν για «εγωιστική απόφαση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται με ειδική πλειοψηφία για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη 2,5 χρόνια. Κατόπιν τούτου, ο Σαρλ Μισέλ έπρεπε να μείνει στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι τον Νοέμβριο, χωρίς να σημαίνει ότι η απόφασή του δημιουργεί νομικά κωλύματα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να έχουν βρει τον αντικαταστάτη μέχρι τις 17 Ιουλίου ημερομηνία της πρώτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν δεν έχει βρεθεί λύση, προσωρινά επικεφαλής του Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Βίκτορ Όρμπαν καθώς η Ουγγαρία θα έχει την εκ περιτροπής προεδρία.

Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι εκ νέου υποψήφια και επανεκλεγεί, ο πρόεδρος του Συμβούλιου πιθανότατα δε θα προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και ίσως ούτε από τη Γερμανία ή άλλη βορειοευρωπαϊκή χώρα. Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες, θα διεκδικήσουν την ηγεσία του Συμβουλίου. Η Δανή Πρωθυπουργός Μέττε Φρεντερίκσεν -της οποίας το όνομα ακούστηκε και για τη θέση του γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ- δεν φαίνεται να προκρίνεται, όπως ούτε επίσης η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάννα Μαρίν με κάποιους να σημειώνουν ότι είναι «άπειρη».

Την θέση θα μπορούσε να λάβει, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εσωτερικές ανισορροπίες στη χώρα του. Όσον αφορά, δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Ιοάννις θα ενδιαφερόταν για το πόστο, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για εκείνον διότι προέρχεται από το ΕΛΚ όπως και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υπάρχει άτυπη συμφωνία να μην καταλαμβάνει μία ομάδα και τα δύο αξιώματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.

Πάντως, όσον αφορά στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, η συμφωνία είναι πιθανή και εφικτή, με τον Βίκτορ Όρμπαν ωστόσο να κάνει ακόμη μία φορά τους πάντες να κρατούν την ανάσα τους και τις ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραμένουν προς το παρόν σε εκκρεμότητα.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024