Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπερταμείο: Με τις ευχές της Κομισιόν το νέο πλαίσιο για ευέλικτες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ

Υπερταμείο: Με τις ευχές της Κομισιόν το νέο πλαίσιο για ευέλικτες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ

Η παραίνεση της Ευρ. Επιτροπής για ευελιξία στις προσλήψεις

Το πράσινο φως δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ευέλικτο μοντέλο προσλήψεων στις δημόσιες εταιρείες που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.

Στην τελευταία για το 2023 μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών αναφερόμενοι στο Υπερταμείο πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία στις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείας προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στις προσλήψεις προσωπικού υψηλής ειδίκευσης. Μάλιστα η έκθεση σημειώνει πως με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί η επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών.

Το νέο μοντέλο προσλήψεων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό ανήγγειλε το νέο καθεστώς, όπως το σημειώνει και η Κομισιόν στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες. Μίλησε για «αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο που θα περιλαμβάνει κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του, κανόνες επιβράβευσης για τους εργαζομένους, επιτάχυνση των διαδικασιών και κανόνες για μεγαλύτερες ταχύτητες καθώς και για προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα».

Μισθοί ιδιωτικού τομέα

Πάντως, από την προαναφερόμενη δήλωση του υπουργού, προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στην θέσπιση ταχύτερων διαδικασιών για τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

Επιδιώκει και αλλαγές στο μισθολογικό ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η στρατηγική της προσέλκυσης μάνατζερ και άλλα διοικητικών στελεχών από τον ανταγωνισμό.

Πάντως, πηγές προσώρας αποκλείουν το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ένα «μοντέλο ΔΕΗ» ως προς το μισθολογικό των εργαζομένων. Κάτι που ενδεχομένως συμβεί σε δεύτερη φάση.

ΑΣΕΠ

Υπενθυμίζεται πως στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Το μοντέλο που ενδεχομένως εφαρμοστεί να προβλέπει τη διενέργεια προσλήψεων με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του ΑΣΕΠ αλλά χωρίς αυτές να γίνονται μέσω του Συμβουλίου.

Με τον τρόπο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες εύρεσης και ένταξης προσωπικού στις εταιρείες, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Οι θυγατρικές

Οι θυγατρικές του Υπερταμείου κατηγοριοποιούνται σε άμεσες και λοιπές.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, το ΤΧΣ και οι «Συμμετοχές 5G». Στις λοιπές θυγατρικές είναι οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (οι οποίες θα μεταβιβαστούν απευθείας στο Δημόσιο), η ΔΕΗ (έχει θεσπιστεί ειδικό πλαίσιο για προσλήψεις και αμοιβές προσωπικού), ο ΟΑΣΑ, ο ΟΚΑΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΘ HELEXPO, η ΚΑΘ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η ΑΕΔΙΚ – Διώρυγα Κορίνθου και οι «Ελληνικές Αλυκές».

Νόμος για εταιρική διακυβέρνηση

Η Ευρ. Επιτροπή στην έκθεση της κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε νόμο του 2022 που έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων. Όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν «ο νέος νόμος ενίσχυσε τη διακυβέρνηση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου. Σύμφωνα με το νέο νόμο 4972/2022», συνεχίζει η Κομισιόν, «το Υπερταμείο εξετάζει, εγκρίνει και παρακολουθεί τα επιχειρηματικά σχέδια, τον προϋπολογισμό και τα σχέδια στελέχωσης κάθε εταιρείας. Εξετάζει νέες πολιτικές αποδοχών για τα διοικητικά συμβούλια των κρατικών επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου της».

Μάλιστα η Ευρ. Επιτροπή διαπίστωσε πως «εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις για τις προμήθειες του νέου νόμου, το Υπερταμείο πέτυχε σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της έναρξης μιας πρώτης διαδικασίας προμηθειών ομάδας επιχειρήσεων και έχει επίσης ξεκινήσει τη διαδικασία για την αναδιοργάνωση σημαντικών και πιο σύνθετων τομέων προμηθειών».

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024