Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Προτιμά να ξεπλοκάρει 10,2 δισ της Ουγγαρίας ώστε να στρέψει τον Όρμπαν κατά του Πούτιν

Κομισιόν: Προτιμά να ξεπλοκάρει 10,2 δισ της Ουγγαρίας ώστε να στρέψει τον Όρμπαν κατά του Πούτιν

Πολλά δισεκατομμύρια προς την Ουγγαρία δεσμεύτηκαν για ζητήματα που άπτονται της ελευθερίας του λόγου και του Κράτους Δικαίου. Ξεμπλοκάρονται με προσχηματικές μεταρρυθμίσεις από πλευράς Ουγγαρίας.

Την ώρα που η Ουκρανία δείχνει να χάνει όχι μόνο το μομέντουμ, αλλά και εδάφη από την Ρωσία, με τις ΗΠΑ να μην εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία που μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι, η Ευρώπη ετοιμάζεται να ενδώσει στον Βίκτωρ Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε την Τετάρτη 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια συνοχής της ΕΕ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, τα οποία είχαν παγώσει για καταγγελίες που αφορούσαν το Κράτος Δικαίου, την ελευθερία του λόγου, αλλά και τις απευθείας αναθέσεις!

Ενδίδει η Κομισιόν στα απανωτά βέτο του Βϊκτωρ Όρμπαν, ξεμπλοκάροντας τα χρήματα που δικαίως δέσμευσε

Αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την παροχή επιπλέον βοήθειας προς την Ουκρανία και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα καθώς η ΕΕ έχει αυστηρούς όρους ένταξης. Η Ουγγαρία αντιδρά και στα δύο σενάρια καθώς ο Όρμπαν διατηρεί καλές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το δελτίο τύπου που σήμανε την υποχώρηση

«Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και αρκετές ανταλλαγές απόψεων με την ουγγρική κυβέρνηση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έλαβε τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει. Αυτό σημαίνει ότι μέρος της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής δεν θα είναι πλέον δεσμευμένο και, ως εκ τούτου, η Ουγγαρία μπορεί να αρχίσει να διεκδικεί επιστροφές ύψους έως και περίπου 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε η Κομισιόν σε δελτίο τύπου. Ενώ αποτελεί κοινό μυστικό πως η Ουγγαρία δεν έχει βελτιωθεί ούτε καν για το φαίνεσθαι ή λογιστικά.

Το προβλήματα για τον Όρμπαν δεν ξεκίνησαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά πολύ νωρίτερα. Τουλάχιστον από το 2020 οι καταγγελίες για την Κυβέρνηση Όρμπαν πλήθαιναν και το ίδιο και οι αποδέιξεις. Στο πολιτικό κομμάτι ο Όρμπαν έθετε συνεχώς προσχώματα στην Κομισιόν, προσπαθώντας πότε να κερδίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πότε από τον Πούτιν.

Αποκορύφωμα ήταν το πάγωμα 22 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Συνοχής τον Δεκέμβρη του 2022, χρήματα στα οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Όρμπαν θα έβαζε το χέρι του, καθώς κατηγορείται από την υποτυπώδη αντιπολίτευση που επιτρέπουν τα Ουγγρικά ΜΜΕ να υπάρξει για απευθείας αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο βίος και η πολιτεία του Βίκτωρ Όρμπαν τον καθιστούν ανεπιθύμητο στους κόλπους της ΕΕ.

Προσχηματικές αλλαγές στους Ουγγρικούς θεσμούς, μονάχα ως διαπραγματευτικό χαρτί

Η Ουγγαρία ενίσχυσε τον ρόλο και τις εξουσίες του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου, εποπτικού οργάνου των δικαστηρίων και κατοχύρωσε την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η Ουγγαρία οφείλει να σεβαστεί ακόμα τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νομοθεσία που περιορίζει τα πολιτικά δικαιώματα των Ούγγρων μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς δεν υπάρχει νομική αναγνώριση για τους τρανς, ενώ σε ισχύ βρίσκεται νόμος για την απαγόρευση της «ομοφυλοφιλικής και τρανσεξουαλικής προπαγάνδας» που ισχύει από την 1η Ιουλίου. Ζήτημα για το οποίο καταδικάστηκε τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Πολωνία.

Παγωμένα παραμένουν ακόμα 10,4 δισ. δανείων με χαμηλό επιτόκιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τα οποία απαιτούνται μέτρα κατά της διαφθοράς. Με την Ουγγαρία να είναι από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην ΕΕ, σύμφωνα με την γνώμη των πολιτών στο Ευρωβαρόμετρο του 2023, τόσο διεφθαρμένη που τα ευρωπαϊκά κονδύλια κατέληγαν συχνά πυκνά σε φίλους του κόμματος Fidezs.

Κατά καιρούς η Κομισιόν και οι υπηρεσίες της έχουν κατηγορήσει την Ουγγαρία για διαφθορά, απευθείας αναθέσεις, ζητήματα που άπτονται της Ελευθερίας του Τύπου και επηρεασμό της δικαστικής έξουσίας.

Η φιλία Όρμπαν και Πούτιν

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέλοντας πάντα φίλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επενδύει σε ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκά και διεφθαρμένα κόμματα, όπως συνέβη και με το Fidezs. Ο Όρμπαν έπαιρνε φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο δημιουργώντας περιθώριο για κέρδη. Η Κομισιόν πάντα ψάχνει για συμβιβασμούς και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει στην περίπτωση του Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σαφέστατα και οφείλει «να αποζημιώσει τον Όρμπαν που έχασε τον φιλαράκο του» και αυτό ακριβώς διεκδικεί ρεαλιστικά ο ίδιος εκβιάζοντας ολόκληρη την ΕΕ.

Οι Ζελένσκι και Όρμπαν στην ορκομωσία του Αργεντίνου προέδρου Μιλέι. Οι περισσότεροι της Alt Right και άκρας δεξιάς

Το κερασάκι στην τούρτα

Το timing μεταξύ της απελευθέρωσης των κονδυλίων της Ουγγαρίας και το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι συμπτωματικό σύμφωνα με την Βέρα Γιούροβα

Ερωτηθείσα για το timing της απόφασης της Επιτροπής να αποδεσμεύσει τα κεφάλαια ακριβώς πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, με αντικείμενο τις Αξίες και τη Διαφάνεια, ισχυρίστηκε ότι οφείλεται σε «διαδικαστικές προθεσμίες που πρέπει να τηρήσουμε» κάνοντας λόγο για «αγνή σύμπτωση».

Η Κομισιόν είχε ακόμα τρόπους να παρακάμψει την Ουγγαρία, είτε δίνοντας τα χρήματα στην Ουκρανία από εθνικά κονδύλια, είτε παρακάμπτωντας την Ουγγαρία. Ταυτόχρον υπήρχαν και θεσμικές λύσεις να παρακαμφθεί το βέτο, όμως δεν προτιμήθηκαν για την ώρα, ώστε η Ευρώπη να φανεί ενωμένη.

Για την ιστορία οι Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν τις πληρωμές του Ταμείο του 1,8 τρισ. ευρώ για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024