Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάλα: Με την πλάτη στον τοίχο οι κτηνοτρόφοι – Υποχωρούν οι τιμές στο αιγοπρόβειο

Γάλα: Με την πλάτη στον τοίχο οι κτηνοτρόφοι – Υποχωρούν οι τιμές στο αιγοπρόβειο

Σε «κόκκινες» γραμμές κινήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τις γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις

Άσχημα μαντάτα έφερε ο νέος χρόνος για τους κτηνοτρόφους, καθώς τα τιμολόγια με τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, που «έκοψαν» γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, ήταν μειωμένες.

Μετά την τακτική κωλυσιεργίας, που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς οι παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος γίνονταν ως επί το πλείστον χωρίς τιμή, επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια, με τους κτηνοτρόφους της χώρας να αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης.

Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών κινούνταν σε «κόκκινες» γραμμές, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέφευγαν καταλήξουν σε συμφωνία και να κλείσουν συμβόλαια, ασκώντας συγχρόνως πιέσεις προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα.

Τελικά, τα συμβόλαια που πήραν στα χέρια τους κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία ήταν μειωμένα, με την τιμή στο πρόβειο γάλα να κυμαίνεται από 1,50 έως 1,55 ευρώ/κιλό, μια τιμή που απέχει από τον στόχο του 1,70 ευρώ/κιλό αλλά και από την περσινή τιμή του 1,60 έως 1,65 ευρώ/κιλό. Χαμηλότερες όμως τιμές, στο 1,46 ευρώ/κιλό (από 1,60 ευρώ/κιλό το 2022/23) κλείστηκαν για το γάλα των κτηνοτρόφων του Συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Να σταματήσει ο εκβιασμός από τις γαλακτοβιομηχανίες μέσω των τιμών γάλακτος και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Η άσχημη αυτή εξέλιξη είχε ουσιαστικά προδιαγραφεί από τις αρχές του φθινοπώρου, όταν οι γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να κλείσουν συμφωνίες για τη νέα γαλακτοκομική σεζόν προς όφελός τους, χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα τη μείωση της κατανάλωσης φέτας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την ώρα μάλιστα που η τιμή της φέτας παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα για τον καταναλωτή.

«Η πτώση της τιμής του γάλακτος στα 1,50 ευρώ/κιλό, όπως πολλοί γαλακτοβιομήχανοι θέλουν, θα μας βρει απέναντι γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης», προειδοποιούσε πριν λίγες ημέρες η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Ένα ακόμα… χτύπημα

Έτσι, με την έλευση του νέου χρόνου και των νέων τιμολογίων, οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο να παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις εκμεταλλεύσεις τους, να διατηρήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν οι ίδιοι στην παραγωγή.

Ήδη οι κτηνοτρόφοι της χώρας έχουν προειδοποιήσει, ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές συμφωνίες τότε η ελληνική κτηνοτροφία, θα δεχτεί ένα ακόμα χτύπημα, που σίγουρα θα οδηγήσει αρκετούς του χώρου είτε να μειώσουν τα κοπάδια τους είτε ακόμα και να εγκαταλείψουν.

Μια προειδοποίηση, που δεν αποτελεί «τουφεκιά στον αέρα», καθώς ήδη τα τελευταία χρόνια τόσο ο αριθμός των ζώων όσο και των κτηνοτρόφων έχει μειωθεί σημαντικά.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία: Μόλις πέρσι σχεδόν 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Χαρακτηριστικά είναι και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου τον Σεπτέμβριο του 2023 παρέδωσαν 14.471.968 κιλά (15.545.919 κιλά τον 9ο/2022) πρόβειο γάλα περί τους 9.833 (10.614 τον Σεπτέμβριο 2022) κτηνοτρόφους, ενώ τον επόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2023, οι αντίστοιχες παραδόσεις έφτασαν τα 15.752.059 κιλά (15.895.050 κιλά τον Οκτώβριο του 2022( από 8.498 κτηνοτρόφους (8.720 τον Οκτώβριο του 2022).

Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί τόσο η απώλεια ενισχύσεων καθώς μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων τις έλαβε «πετσοκομμένες», όσο και το κόστος παραγωγής, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Να σταματήσει ο εκβιασμός

Να σταματήσει ο εκβιασμός από τις γαλακτοβιομηχανίες μέσω των τιμών γάλακτος και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζοντας ότι  «για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που μας συνθλίβει».

«Η τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, η ολέθρια πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα μεταλλάσσει την επιβίωσή μας σε ανυπέρβλητη πρόκληση. Η αλλαγή επαγγέλματος γίνεται ρουτίνα για πολλούς από εμάς και μοιάζει μη αναστρέψιμη, ενώ η πλημμυρίδα νοθειών με αγελαδινό γάλα στο εθνικό μας προϊόν, καταδεικνύει την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους», επισημαίνει ο ΣΕΚ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024