Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
NYT: H CIA έχει φτιάξει task force για τον εντοπισμό των ηγετών της Χαμάς - Στις πιο βαθιές σήραγγες ο Σινουάρ

NYT: H CIA έχει φτιάξει task force για τον εντοπισμό των ηγετών της Χαμάς – Στις πιο βαθιές σήραγγες ο Σινουάρ

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η CIA συγκρότησε μία νέα ειδική task force που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και τη θέση των ομήρων στη Γάζα.

Στον εντοπισμό των ηγετών της Χαμάς και ειδικά του επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ έχει επικεντρωθεί το Ισραήλ και μάλιστα έχει τη συνδρομή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times, η CΙA συλλέγει πληροφορίες σχετικά με ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και τη θέση των ομήρων στη Γάζα, ενώ παρέχει αυτές τις πληροφορίες στο Ισραήλ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μάλιστα σύμφωνα με τους συγκεκριμένους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συγκροτήθηκε μία νέα ειδική task force (ομάδα εργασίας), η οποία συγκέντρωσε και αποκάλυψε στο Ισραήλ πληροφορίες για τους κορυφαίους ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Όπως αποκάλυψαν οι αξιωματούχοι αμέσως μετά την επίθεση ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, έστειλε υπόμνημα στις υπηρεσίες πληροφοριών και στο υπουργείο Άμυνας, με το οποίο διέταξε τη δημιουργία της ειδικής ομάδας και έδωσε εντολή για αυξημένη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την ηγεσία της Χαμάς. Η σύσταση της ειδικής ομάδας δεν δημιούργησε νέες νομικές εξουσίες, αλλά ο Λευκός Οίκος αύξησε την προτεραιότητα της συλλογής πληροφοριών για τη Χαμάς.

Δεν είναι σαφές πόσο πολύτιμες ήταν οι πληροφορίες για το Ισραήλ, αν και κανένας από τους πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της Χαμάς δεν έχει συλληφθεί ή σκοτωθεί ακόμα, ωστόσο όπως επεσήμαναν οι αξιωματούχοι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέχουν στο Ισραήλ πληροφορίες για χαμηλού ή μεσαίου επιπέδου μαχητές και αξιωματούχους της Χαμάς.

Το Ισραήλ εκτιμούσε πριν από τις 7 Οκτωβρίου ότι η Χαμάς είχε 20.000 έως 25.000 μαχητές. Μέχρι το τέλος του 2023, το Ισραήλ είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι πίστευε πως είχε εξουδετερώσει περίπου το ένα τρίτο αυτής της δύναμης.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η στοχοποίηση χαμηλόβαθμων μελών της Χαμάς δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επειδή είναι αναλώσιμοι κάτι που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, ενώ υπάρχει και αδικαιολόγητος κίνδυνος για τους αμάχους. Ωστόσο η εξάλειψη της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς είναι άλλο θέμα.

Στο βαθύτερο τμήμα των τούνελ κρύβεται ο Σινουάρ

Το Ισραήλ θα πετύχει μια σημαντική νίκη αν σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει τον Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ή τον Μοχάμεντ Ντεΐφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Μια τέτοια επιχειρησιακή επιτυχία θα έδινε πιθανότατα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μεγαλύτερη ευχέρεια να τερματίσει τη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα.

Ωστόσο, η εξουδετέρωση του Σινουάρ που πιστεύεται ότι κρύβεται στο βαθύτερο τμήμα του δικτύου σηράγγων κάτω από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν έχει να κάνει μόνο με την εύρεσή του, καθώς πιστεύεται ότι περιβάλλεται από ομήρους και τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες, περιπλέκοντας σημαντικά μια στρατιωτική επιχείρηση για τη σύλληψη ή την εξουδετέρωσή του.

Οι ΗΠΑ δεν παρείχαν πληροφορίες για το χτύπημα στη Βηρυτό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρείχαν καμία πληροφορία για το χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ στις 2 Ιανουαρίου σε προάστιο της Βηρυτού, στο οποίο σκοτώθηκε ο Σάλεχ αλ Αρούρι, αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς, δήλωσαν ακόμα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς αποτελούσε προτεραιότητα επιπέδου τέσσερα, πράγμα που σημαίνει ότι λίγοι πόροι αφιερώνονταν στη συλλογή πληροφοριών για την παλαιστινιακή οργάνωση

Σαλέχ αλ Αρούρι και Γιαχία Σινουάρ

Το χτύπημα αυτό βασίστηκε σε πληροφορίες που είχε συλλέξει το Ισραήλ σχετικά με τη θέση του αλ-Αρούρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εντείνει τη συλλογή πληροφοριών για τη Χαμάς με περισσότερες πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Γάζα, ενώ έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους για την υποκλοπή επικοινωνιών μεταξύ αξιωματούχων της.

Αυξημένη προτεραιότητα η συλλογή πληροφοριών για τη Χαμάς

Η δημιουργία της ειδικής ομάδας της CIA έρχεται καθώς οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν αυξήσει το επίπεδο προτεραιότητας στη συλλογή πληροφοριών για τη Χαμάς.

Πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς αποτελούσε προτεραιότητα επιπέδου τέσσερα, πράγμα που σημαίνει ότι λίγοι πόροι αφιερώνονταν στη συλλογή πληροφοριών για την παλαιστινιακή οργάνωση. Έκτοτε, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το οποίο συμβάλλει στην εποπτεία των προτεραιοτήτων όσον αφορά τις πληροφορίες, ανέβασε τη Χαμάς σε επίπεδο προτεραιότητας δύο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το επίπεδο ένα, για το οποίο δαπανάται η συντριπτική πλειονότητα των πόρων των υπηρεσιών πληροφοριών, προορίζεται για διεθνείς αντιπάλους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιο άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Η αύξηση του επιπέδου προτεραιότητας παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη συλλογή πληροφοριών και πιθανότατα αυξάνει το εύρος και τον όγκο των πληροφοριών που προσπαθεί να συλλέξει η CIA για τη Χαμάς, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να επικεντρωθεί στον εντοπισμό των ηγετών της Χαμάς

Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός πιέζει το Ισραήλ να αναδιαμορφώσει τη στρατιωτική του εκστρατεία ώστε να επικεντρωθεί στην εξουδετέρωση ή στη σύλληψη κορυφαίων ηγετών της Χαμάς, αντί για τα ευρύτερα χτυπήματα που έχουν οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα. Αυτός είναι και ο λόγος που κορυφαίοι Αμερικανοί στρατηγοί έχουν μεταβεί στο Ισραήλ για να συμβουλεύσουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ώστε να υιοθετήσουν ένα πιο στοχευμένο σχέδιο που θα επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση ανώτερων ηγετών.

Ακόμα σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους πριν από την 7η Οκτωβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονταν γενικά στο Ισραήλ για τη συλλογή των περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τη Χαμάς.

Για το Ισραήλ, η Χαμάς αποτελούσε πολύ πιο σημαντική απειλή και, ως εκ τούτου, κορυφαία προτεραιότητα των μυστικών υπηρεσιών.

Νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας

Αλλά η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έδειξε ότι η συλλογή πληροφοριών του Ισραήλ για τη Χαμάς είχε σημαντικές αδυναμίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι έθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το τι μοιράστηκε το Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2022, το Ισραήλ συνέλεξε πληροφορίες που έδειχναν ότι η Χαμάς είχε αναπτύξει ένα περίπλοκο σχέδιο για μια πολυκύμαντη επίθεση στο Ισραήλ, με την κωδική ονομασία Τείχος της Ιεριχούς. Αλλά οι πληροφορίες δεν μοιράστηκαν ευρέως εντός του Ισραήλ ή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εκτίμησαν ότι το σχέδιο ήταν φιλόδοξο και ότι η Χαμάς δεν είχε τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσει εκείνη τη στιγμή.

Προτεραιότητα της νέας ομάδας ο εντοπισμός των ομήρων

Ο εντοπισμός των ομήρων και η εύρεση πληροφοριών σχετικά με τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση αποτελεί επίσης προτεραιότητα της νέας ομάδας δράσης. Ο Ουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA, συνεργάζεται με τον Ντέιβιντ Μπάρνεα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή τους.

Τον Νοέμβριο, 109 όμηροι απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους και παύση των μαχών χάρη στη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Περίπου 130 όμηροι πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ελπίζουν σε άλλη μια ανταλλαγή, αλλά η Χαμάς έχει επιμείνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων θα γίνει μόνο σε συνδυασμό με μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διαπραγματευτεί απευθείας με τη Χαμάς. Αντ’ αυτού, οι Μπερνς και Μπάρνεα έχουν μιλήσει με αξιωματούχους του Κατάρ, οι οποίοι με τη σειρά τους διαπραγματεύονται με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Το Ισραήλ δεν φαίνεται να στοχεύει τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονταν στο Ισραήλ για εκπαιδευτικές ασκήσεις πριν από τις 7 Οκτωβρίου, παρέμειναν εκεί για να εργαστούν στο θέμα των ομήρων.

Το F.B.I. και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχουν επίσης εντείνει τις προσπάθειές τους κατά της Χαμάς ερευνώντας Αμερικανούς που στέλνουν χρήματα στην οργάνωση.

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024