Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Ταϊβάν: Στις κάλπες οι πολίτες υπό το βλέμμα του Πεκίνου

Εκλογές στην Ταϊβάν: Στις κάλπες οι πολίτες υπό το βλέμμα του Πεκίνου

Φαβορί των εκλογών στην Ταϊβάν θεωρείται ο Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), ο οποίος για το Πεκίνο είναι «σοβαρός κίνδυνος».

Ο υποψήφιος που ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι ήδη ανεξάρτητη, εκείνος που επιθυμεί την προσέγγιση με το Πεκίνο ή το αουτσάιντερ; Οι Ταϊβανέζοι εκλέγουν σήμερα, Σάββατο τον πρόεδρό τους, υπό το αυστηρό βλέμμα της ηγεσίας της Κίνας που τους καλεί να κάνουν τη «σωστή επιλογή».

«Σοβαρός κίνδυνος» για το Πεκίνο το φαβορί των εκλογών

Φαβορί θεωρείται ο αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), ο οποίος για το Πεκίνο είναι «σοβαρός κίνδυνος» επειδή βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την απερχόμενη πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία επιμένει ότι το νησί είναι de facto ανεξάρτητο. Μετά την εκλογή της, το 2016, το Πεκίνο διέκοψε κάθε επικοινωνία με την ηγεσία του νησιού, το οποίο η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

Κυριότερος αντίπαλος του Λάι είναι ο Χου Γιου-ι, υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο.

Αουτσάιντερ θεωρείται ο τρίτος υποψήφιος, ο Κο Γουέν-τζε, πρώην δήμαρχος Ταϊπέι και στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP) που ιδρύθηκε το 2019.

«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο»

Χθες Παρασκευή, ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις στο νησί, όπου η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2020 πλησίασε το 75%.

«Αν η Κίνα κηρύξει τον πόλεμο, θα μείνω στην Ταϊβάν», υποσχέθηκε η 30χρονη Γιόγιο Τσεν σε συγκέντρωση του DPP, συμπληρώνοντας: «Θα πολεμήσω, ακόμη κι αν μου απομείνει μονάχα ένα σκουπόξυλο».

«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο», έγραφαν πολύχρωμα πλακάτ που κρατούσαν υποστηρικτές του Χου στη συγκέντρωση του KMT.

Στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο απέχει 180 χιλιόμετρα από τις κινεζικές ακτές και χαιρετίζεται ως πρότυπο δημοκρατίας στην Ασία, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 16:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) με τα αποτελέσματα να αναμένονται το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024