Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νορβηγία: Ο Μπρέιβικ να παραμείνει σε απομόνωση ζήτησε ο εκπρόσωπος του υπ. Δικαιοσύνης

Νορβηγία: Ο Μπρέιβικ να παραμείνει σε απομόνωση ζήτησε ο εκπρόσωπος του υπ. Δικαιοσύνης

Ο μακελάρης έχει προσφύγει κατά του νορβηγικού κράτους για την 11χρονη απομόνωσή του που, όπως ισχυρίζεται, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο κατά συρροήν δολοφόνος 77 ανθρώπων σε διπλή επίθεση στην Νορβηγία το 2011, παραμένει «πολύ επικίνδυνος» και θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση κατά την έκτιση της ποινής του, δήλωσε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου κατά την τελική του αγόρευση ο εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Αντρέας Χέτλαντ.

Σήμερα Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας που εξετάζει την προσφυγή του καταδικασμένου Μπρέιβικ κατά του νορβηγικού κράτους για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ο Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι η 11χρονη απομόνωσή του παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ο Χέτλαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει βάση για τον ισχυρισμό ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν στην περίπτωση του Μπρέιβικ.

«Ο Μπρέιβικ παραμένει επικίνδυνος. Υπάρχει ακόμη μεγάλος κίνδυνος να ασκήσει βία ή μπορεί να εμπνεύσει άλλους να ασκήσουν βία», τόνισε.

Δεν έχει σοβαρή κατάθλιψη λέει ο ψυχίατρος του Μπρέιβικ

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ, που εμφανίστηκε δακρυσμένος κατά την κατάθεσή του, δήλωσε ότι η απομόνωση είναι «εφιάλτης» και ότι σκέφτεται την αυτοκτονία κάθε μέρα.

Ο συνήγορός του κατά την έναρξη της διαδικασίας τη Δευτέρα είπε ότι ο πελάτης του πάσχει από «βαριά κατάθλιψη», αλλά ο ψυχίατρός του φαίνεται να διαφωνεί καθώς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι πρόκειται για σοβαρή κατάθλιψη.

Ποτέ δεν τον έχω δει να κλαίει, δεν θεωρώ αξιόπιστη την δακρύβρεχτη κατάθεσή του, λέει η ψυχίατρός του

«Οι συνθήκες τον βαρύνουν και αισθάνεται μόνος. Είναι επαχθές, αλλά δεν πιστεύω ότι πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη», δήλωσε η Γιάνε Γκούντιμ Χέρμανσεν στο δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten.

Η δικαστής Μπιργκίτε Κόλρουντ ρώτησε την ψυχίατρο τι πιστεύει για τη δακρύβρεκτη κατάθεση του Μπρέιβικ. Και εκείνη απάντησε ότι ποτέ δεν τον έχει δει να κλαίει.

«Πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος του για να δείξει την απελπισία του. Κατά συνέπεια, δεν είμαι πολύ βέβαιη πόσο αξιόπιστο είναι αυτό», δήλωσε η ψυχίατρος στην Aftenposten.

Εν αναμονή της απόφασης

Φυλακισμένος στο σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας του Ρινγκερίκε , ο Μπρέιβικ θεωρεί ότι η απομόνωσή του εδώ και σχεδόν 11 χρόνια παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει «τις απάνθρωπες και ταπεινωτικές ποινές».

Ο Μπρέιβικ έχει το δικαίωμα να πει μερικές λέξεις στο τέλος της συνεδρίασης και είναι πιθανόν ότι θα το ασκήσει.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε διάστημα εβδομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024