Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η Γαλλία κατέστρεψε 27 εκατομμύρια ευρώ

Γιατί η Γαλλία κατέστρεψε 27 εκατομμύρια ευρώ

Ουπς! Το νομισματοκοπείο του Παρισιού έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή αφού ο σχεδιασμός των νομισμάτων που κόπηκαν δεν ανταποκρινόταν στις πολύ αυστηρές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Νοέμβριο του 2023, το νομισματοκοπείο της Γαλλίας (Monnaie de Paris), έκοψε κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών του ευρώ με ένα νέο σχέδιο. Όμως, αργότερα ανακάλυψε πως ο τρόπος που εμφανίζονταν τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν πληρούσε τις αυστηρές προϋποθέσεις της Κομισιόν.

Το αποτέλεσμα ήταν η γαλλική κυβέρνηση να καταστρέψει 27 εκατομμύρια ευρώ σε κέρματα και να χρειαστεί να επαναλάβει τη διαδικασία σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι οι χώρες μπορούν να αλλάζουν τον σχεδιασμό των εθνικών κερμάτων του ευρώ κάθε 15 χρόνια. Όμως, για να γίνει αυτό χρειάζονται το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών της ευρωζώνης που έχουν περιθώριο επτά ημερών αν θέλουν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις του.

Το διορθωμένο σχέδιο

Σύμφωνα με το Politico, η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, πριν υποβάλει επίσημο αίτημα για την έγκριση του σχεδίου αλλά το νομισματοκοπείο προχώρησε χωρίς να περιμένει την έγκριση της ΕΕ. Στη συνέχεια, έλαβε ανεπίσημη προειδοποίηση από την Επιτροπή στην οποία τονιζόταν ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου και η διαδικασία επαναλήφθηκε από την αρχή.

Τα νέα κέρματα επρόκειτο να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire στην περίφημη έδρα του νομισματοκοπείου στο Παρίσι. Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν συνέβη τελικά.

Μυστικός σχεδιασμός

Τώρα, έχει ξεκινήσει ένα πινγκ πονγκ κατηγοριών που ανταλλάσσει το νομισματοκοπείο με την γαλλική κυβέρνηση.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας που μίλησε στο Politico τόνισε ότι το νομισματοκοπείο είναι μια ανεξάρτητη δημόσια επιχείρηση και όχι μέρος της γαλλικής διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι θα επωμιστεί εξ ολοκλήρου το κόστος της επανεκτύπωσης των νομισμάτων.

«Δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τον Γάλλο φορολογούμενο, καθώς η εταιρεία θα το απορροφήσει τα λειτουργικά της έξοδα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Άλλα ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του νομισματοκοπείου

Το θέμα ανέδειξε για πρώτη φορά η γαλλική La Lettre επικαλούμενη τον επικεφαλής του νομισματοκοπείου, Marc Schwartz, που ισχυρίστηκε ότι «το γαλλικό κράτος» ήταν υπεύθυνο για την… αστοχία.

Να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός των νέων κερμάτων που πρότεινε η γαλλική κυβέρνηση και επικύρωσε η Επιτροπή είναι ακόμη μυστικός και θα αποκαλυφθεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024