Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Χιόνια στην Αττική φέρνει το Aegean Lake Effect - Τι είναι το φαινόμενο, πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός: Χιόνια στην Αττική φέρνει το Aegean Lake Effect – Τι είναι το φαινόμενο, πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Νέα επιδείνωση του καιρού, με τα χιόνια αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο να κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, την Παρασκευή (11/1) θα έχουμε χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ενώ θα επηρεαστεί και η Αττική.

Το φαινόμενο Aegean Lake Effect

Συγκεκριμένα, για το τι θα επικρατήσει στο λεκανοπέδιο, ο ίδιος είπε ότι «θα χιονίσει μέχρι τα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται το απόγευμα του Σαββάτου – βράδυ Σαββάτου και προς Κυριακή να δούμε λίγο χιόνι να πέφτει και στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να είναι οι συνθήκες ικανές για χιονόστρωση».

Μίλησε επίσης για το φαινόμενο Aegean Lake Effect: «Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην επίδραση του Αιγαίου, ονομάζεται Aegean Lake Effect, δημιουργεί αυτές τις γραμμές, τις μάζες υετού, δηλαδή λειτουργεί το Αιγαίο σαν μια λίμνη, περνά το ψυχρό μέτωπο, μαζεύει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο».

Η «αντίδραση» του Αιγαίου

Εν τω μεταξύ, σε ανάρτησή του για τις επικείμενες χιονοπτώσεις, λέει ότι τόσο η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού όσο και οι θερμές θαλάσσιες εκτάσεις από τις οποίες θα περάσει δυσκολεύουν την πρόβλεψη καιρού των επόμενων ημερών και την «αντίδραση του Αιγαίου και το πώς αυτό θα αλληλεπιδράσει με την πολύ ψυχρή αέρια μάζα την οποία τα μετεωρολογικά μοντέλα τη θεωρούν με ένα εύρος θερμοκρασιών από -4° έως -8°. Αυτή η απόκλιση από μόνη της μόλις δύο περίπου 24ωρα από την εκδήλωση του φαινομένου δείχνει και το δυσκολοπροβλέψιμο της όλης κατάστασης».

Αναλυτικά

Στην ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης λέει: «Νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά με τα χιόνια αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο να κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα» αναφέρει χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας τους παράγοντες που είναι δύσκολα προβλέψιμοι.

«1. Η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού και αν τελικά θα είναι ένα ή περισσότερα.

2. Οι αρκετά θερμές θαλάσσιες εκτάσεις από τις οποίες θα περάσει αυτό τα βαρομετρικό χαμηλό (θερμοκρασίες θαλασσίων εκτάσεων 17° – 18° και πάνω).

3. Λαμβάνοντας υπόψη μας τα 1,2 παραπάνω, δυσκολευόμαστε να προβλέψουμε την αντίδραση του Αιγαίου και το πώς αυτό θα αλληλεπιδράσει με την πολύ ψυχρή αέρια μάζα την οποία τα μετεωρολογικά μοντέλα τη θεωρούν με ένα εύρος θερμοκρασιών από -4° έως -8°. Αυτή η απόκλιση από μόνη της μόλις δύο περίπου 24ωρα από την εκδήλωση του φαινομένου δείχνει και το δυσκολοπροβλέψιμο της όλης κατάστασης.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, καλό είναι να υπάρχει μια ετοιμότητα σε γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και νότια της Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του κράτους είναι υποχρεωτική η παρουσία αντιολισθητικών μέσων στα οχήματά μας καθώς και να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε όπου κριθεί αναγκαίο».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Παρασκευή

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Στερεά, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς τις δυτικές Κυκλάδες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως στις παράκτιες περιοχές) και από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 08 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά τους 12 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά τους 14 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ισχυρός στα βορειοδυτικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στη δυτική Μακεδονία.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα στο Ιόνιο και (κυρίως στις παράκτιες περιοχές) της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Από το απόγευμα στην ανατολική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Στερεά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, από το βράδυ στη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα στη δυτική Κρήτη θα ενταθούν και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Από τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες,την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις βορειότερες περιοχές χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές των ανωτέρω περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 500-600 μέτρα και πάνω). Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, με τοπικές βροχές και πιθανόν στο νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου. Στα βόρεια και τα κεντρικά δε θα ξεπεράσει τους 06 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 09 με 11 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Κυριακή

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις που το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων έως 4 μποφόρ ενώ στα νότια θαλάσσια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός.

Δευτέρα

Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν στο Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα πελάγη βαθμιαία 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Τρίτη

Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα στα δυτικά.

Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια πελάγη 6 με 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα βορειοανατολικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε (vid)

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024