Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Πάνω από 200% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Αργεντινή: Πάνω από 200% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Το υψηλότερο ποσοστό εδώ και περίπου 3 δεκαετίες

Την ώρα που η νέα κυβέρνηση του αυτοαποκαλούμενου αναρχοκαπιταλιστή Χαβιέ Μιλέι επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας, ο πληθωρισμός στη Αργεντινή καλπάζει: σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα τον Δεκέμβριο ξεπέρασε το 211%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 25,5% τον μήνα, μετά από μια απότομη υποτίμηση του πέσο τον περασμένο.

Τα τελευταία στοιχεία οδηγούν την Αργεντινή στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής, παίρνοντας τη θέση της Βενεζουέλας, , όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε σε περίπου 193% το 2023, μετά από χρόνια επώδυνων, ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές.

Ενώ ο υψηλός πληθωρισμός ταλαιπωρεί την Αργεντινή εδώ και χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η χώρα έβγαινε από μια περίοδο υπερπληθωρισμού, με τις τιμές των τροφίμων να ανεβαίνουν ιδιαίτερα γρήγορα.

Ο Πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, ένας πολιτικός αουτσάιντερ που ανέβηκε στην εξουσία με την οργή των ψηφοφόρων για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, επιδιώκει να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά και το βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα και να ξαναχτίσει τα κρατικά ταμεία.

Προειδοποιήσεις

Αλλά ο Μιλέι, ο οποίος είναι στην εξουσία εδώ και περίπου έναν μήνα, έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί χρόνος και ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται . Πολλοί Αργεντινοί σφίγγουν περαιτέρω τα ζωνάρια τους, με τα δύο πέμπτα να βρίσκονται ήδη στη φτώχεια.

«Ανάσα» από το ΔΝΤ

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησε να χορηγήσει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή παρά την αποτυχία της χώρας να εκπληρώσει τους όρους του δανεισμού της ύψους 43 δισ. δολαρίων τους τελευταίους μήνες, προσφέροντας μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας στον Χαβιέ Μιλέι.

Το πακέτο περιλαμβάνει την δόση 3,3 δισ. δολαρίων του δανείου που επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Νοέμβριο, η οποία καθυστέρησε λόγω της ορκομωσίας του Μιλέι τον Δεκέμβριο, και 1,4 δισ. δολάρια που το ΔΝΤ συμφώνησε να εκταμιεύσει νωρίτερα.

«Η προτεινόμενη εκταμίευση έχει σκοπό να υποστηρίξει τις σθεναρές προσπάθειες (…) των νέων αρχών να αποκαταστήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα» καθώς και να «βοηθήσει την Αργεντινή να καλύψει τις ανάγκες της» ως προς την αποπληρωμή υποχρεώσεών της, σημείωσε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακραίος φιλελεύθερος Μιλέι.

Σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση αυτή, το Μπουένος Άιρες δεσμεύτηκε να καταγράψει το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων) ίσο με το 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Ταμείο ανέφερε ότι συνήφθησαν συμφωνίες με την κυβέρνηση Μιλέι για “ενισχυμένο πακέτο πολιτικών” με σκοπό “την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας” και “να ξαναμπεί το τρέχον πρόγραμμα (πιστώσεων) στις ράγες”, δεδομένου ότι “οι κύριοι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής δεν επιτεύχθηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω των σοβαρών πολιτικών πισωγυρισμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης” του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά).

Για το ΔΝΤ, η νέα κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή “φιλόδοξο πρόγραμμα σταθεροποίησης”, προωθεί τη “δημοσιονομική εξυγίανση” και προχωρά σε ενέργειες για την “ανοικοδόμηση του αποθεματικού συναλλάγματος” και τη δημιουργία “οικονομίας στραμμένης στην αγορά”.

Στην ανακοίνωσή του ο θεσμός της Ουάσιγκτον αναφέρει πως ο μηνιαίος πληθωρισμός επιταχύνθηκε το 2023, φθάνοντας το 12,8% τον Νοέμβριο, “τα αποθέματα εξαντλήθηκαν, το νόμισμα έγινε ακόμα πιο υπερτιμημένο, και το έλλειμμα συναλλάγματος έφθασε σε ιστορικά υψηλά”.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο τόνισε ότι δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά πρόσθεσε πως η αποστολή του ΔΝΤ τον διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός είναι ανοικτός σε νέο πρόγραμμα δανεισμού και περισσότερα κεφάλαια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024