Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύμα τρόμου στο Εκουαδόρ - Το προεδρικό διάταγμα και η επίθεση ενόπλης συμμορίας σε τηλεοπτικό σταθμό

Κύμα τρόμου στο Εκουαδόρ – Το προεδρικό διάταγμα και η επίθεση ενόπλης συμμορίας σε τηλεοπτικό σταθμό

Μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον πρόεδρο του Εκουαδόρ διεξήχθησαν νέες επιθέσεις από τις συμμορίες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το Εκουαδόρ, καθώς έχει ξεσπάσει ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος μεταξύ των συμμοριών και του κράτους. Την Τρίτη βαριά οπλισμένοι γκάνγκστερ εισέβαλαν στο στούντιο μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού στον Ισημερινό κατά την διάρκεια ζωντανής εκπομπής, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της χώρας να κηρύξει κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης», λόγω των συντονισμένων επιθέσεων που γίνονται σε ολόκληρη την χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν όλους τους μασκοφόρους ένοπλους που εισέβαλαν στα γραφεία του  δικτύου TC Televisión στη μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, το Γκουαγιακίλ, περίπου στις 14:00 τοπική ώρα την Τρίτη.

Σκηνές χάους μέσα στο στούντιο – Μαρτυρίες δημοσιογράφων

Βάσει πληροφοριών τα μέλη της συμμορίας μπήκαν στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού κατά τη διάρκεια της ειδησεογραφικής εκπομπής El Noticiero, κρατώντας πιστόλια, καραμπίνες, πολυβόλα, χειροβομβίδες και δυναμίτη.  Με τις κάμερες να μεταδίδουν ζωντανά, οι άνδρες φαίνονταν στην κάμερα, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι ξάπλωναν στο πάτωμα και κάποιος ακούστηκε να φωνάζει «Μην πυροβολείτε!» πριν τελικά κοπεί το σήμα.

Η εφημερίδα El Universo ανέφερε ότι πανικόβλητοι δημοσιογράφοι και χειριστές καμερών πλημμύρισαν τις ομάδες μηνυμάτων με εκκλήσεις για βοήθεια καθώς οι παράνομοι αλώνιζαν μέσα στο κτίριο. «Θέλουν να μας σκοτώσουν όλους. Βοηθήστε μας», έγραφε ένα μήνυμα.

Η Alina Manrique, επικεφαλής των ειδήσεων της TC Television, δήλωσε ότι βρισκόταν στην αίθουσα ελέγχου, απέναντι από το στούντιο, όταν η ομάδα των μασκοφόρων μπήκε στο κτίριο. Ένας από τους άνδρες της έδειξε ένα όπλο στο κεφάλι και της είπε να πέσει στο πάτωμα, δήλωσε στο Associated Press. «Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ», δήλωσε η Manrique σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Όλα έχουν καταρρεύσει … Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήρθε η ώρα να φύγω από αυτή τη χώρα και να πάω πολύ μακριά.»

Ο διοικητής της αστυνομίας Σεζάρ Ζαπάτα δήλωσε αργότερα στο τηλεοπτικό κανάλι Teleamazonas ότι οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τα όπλα και τα εκρηκτικά που είχαν μαζί τους οι ένοπλοι και ότι συνελήφθησαν 13 άτομα, λέγοντας: «Πρόκειται για μια πράξη που πρέπει να θεωρηθεί τρομοκρατική».

Τα μέλη των συμμοριών ανάγκασαν τα στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού να ξαπλώσουν στο πάτωμα φορώντας χειροπέδες

Το διάταγμα του Νομπόα

Λίγο μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα εξέδωσε διάταγμα με το οποίο χαρακτηρίζει 20 συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών ως τρομοκρατικές ομάδες και εξουσιοδότησε τον στρατό του Ισημερινού να «εξουδετερώσει» τις εγκληματικές ομάδες «εντός των ορίων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Η κίνηση αυτή έγινε μόλις μία ημέρα αφότου ο Νομπόα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την απόδραση από τη φυλακή του πιο επικίνδυνου αρχηγού συμμορίας της χώρας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους Águilas, ÁguilasKiller, Ak47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Gánster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los Choneros, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trébol, Patrones, R7, Tiguerones. «Έχω διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση αυτών των ομάδων», πρόσθεσε. Με αυτό το διάταγμα ο στρατός μπορεί να ανοίξει πυρ κατά ενόπλων πολιτών.

Σε ανάρτηση του, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι «Σε απάντηση, αυτές οι υποτιθέμενες ναρκοτρομοκρατικές ομάδες προσπαθούν να μας απειλήσουν και πιστεύουν ότι θα ενδώσουμε στις απαιτήσεις τους.» Ο Νομπόα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με «τρομοκράτες» και η κυβέρνησή του έχει αποδώσει την ευθύνη για την πρόσφατη βία στις φυλακές στο σχέδιό της να κατασκευάσει μια νέα φυλακή υψηλής ασφαλείας και να μεταφέρει φυλακισμένους αρχηγούς συμμοριών.

Ο πρόεδρος σκοπεύει επίσης να διεξαγάγει δημοψήφισμα προτείνοντας ενισχυμένα μέτρα καταπολέμησης του εγκλήματος, όπως η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από υπόπτους εγκληματίες και η επιμήκυνση των ποινών φυλάκισης.

Νέες επιθέσεις

Μέσα σε λίγες ώρες από την υπογραφή του διατάγματος, άρχισε μια νέα σειρά επιθέσεων. Τρεις αστυνομικοί απήχθησαν στη νότια πόλη Ματσάλα και εγκληματίες πήραν έναν τέταρτο αστυνομικό στην πρωτεύουσα Κίτο.

Δεκάδες ακόμη σωφρονιστικοί υπάλληλοι κρατούνταν σε φυλακές σε όλη τη χώρα, προστιθέμενοι σε έναν αριθμό συλληφθέντων τη Δευτέρα, αν και η σωφρονιστική αρχή του Ισημερινού δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δραπέτευσε από την φυλακή ο Αντόλφο Ματσίας

Ο Αντόλφο Ματσίας, επικεφαλής της συμμορίας Los Chonerow, θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στον Ισημερινό και δεν είναι η πρώτη φορά που δραπετεύει. Ο επικεφαλής της συμμορίας δεν βρίσκεται πλέον στο κελί του που βρισκόταν στη φυλακή Litoral de Guayaquil, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 34 ετών από το 2011 για οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών και φόνο.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, λίγο πριν ο στρατός πάει να τον αναζητήσει για να τον μεταφέρει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ο 44χρονος κρατούμενος λιποθύμησε. Περισσότεροι από 3.000 ένστολοι αξιωματικοί τον αναζήτησαν χωρίς επιτυχία στις στέγες, ακόμη και στους υπονόμους της φυλακής. Οι αρχές άργησαν να αναγνωρίσουν την απόδραση και στην αρχή θεωρήθηκε το ενδεχόμενο ο «Φίτο» να είχε κρυφτεί μέσα στην ίδια φυλακή, την οποία ελέγχουν οι Los Choneros. Ο «Φίτο» είναι ο πιο επικίνδυνος έμπορος ναρκωτικών του Ισημερινού, μπορεί να ισχυριστεί ότι έθεσε το κράτος υπό έλεγχο ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόδρασης του από τη φυλακή.

Ένας άλλος επικίνδυνος αρχηγός συμμορίας, ο Φαμπρίτσιο Κολόν, δραπέτευσε από τις φυλακές της Ριομπάμπα κατά τη διάρκεια ταραχών το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία φυλακών. Η εισαγγελία του Ισημερινού συνέδεσε τον Colón, αρχηγό της συμμορίας Los Lobos, με τη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου Fernando Villavicencio και με απειλές θανάτου κατά της γενικής εισαγγελέως Diana Salazar.

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024