Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ξένων ΜΜΕ για πρόσβαση δημοσιογράφων στη Γάζα

Ισραήλ: Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ξένων ΜΜΕ για πρόσβαση δημοσιογράφων στη Γάζα

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή διεθνών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή διεθνών μέσων ενημέρωσης για να επιτραπεί η ανεξάρτητη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ελέγχει την είσοδο στο παλαιστινιακό έδαφος και δεν έχει επιτρέψει σε δημοσιογράφους να ταξιδέψουν εκεί, ανεξάρτητα, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έως σήμερα.

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι οι περιορισμοί δικαιολογούνται για λόγους ασφαλείας, καθώς η ανεξάρτητη είσοδος των δημοσιογράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους…ισραηλινούς στρατιώτες που μάχονται τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι «το να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα θα μπορούσε να αποκαλύψει επιχειρησιακές λεπτομέρειες»

Στην απόφασή του που εκδόθηκε τη Δευτέρα, το δικαστήριο ανέφερε ότι το να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα θα μπορούσε να αποκαλύψει επιχειρησιακές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων των στρατευμάτων, με τρόπο που θα μπορούσε να τους «θέσει σε πραγματικό κίνδυνο».

Οι ξένοι δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στην Γάζα είναι ελάχιστοι.

Το σχόλιο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

«Η απαγόρευση του Ισραήλ στην πρόσβαση του ανεξάρτητου ξένου Τύπου στη Γάζα, για 95 συνεχόμενες ημέρες, είναι πρωτοφανής», αναφέρει η FPA σε ανακοίνωσή της. Το δικαστήριο δήλωσε ότι προσπαθούσε να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των στρατιωτών με την «ελευθερία του Τύπου».

Τόνισε ότι επιτρέπεται στους ξένους και ισραηλινούς δημοσιογράφους περιορισμένη πρόσβαση στη Γάζα υπό ισραηλινή στρατιωτική συνοδεία. Ωστόσο, η FPA δήλωσε ότι οι στρατιωτικές συνοδείες «περιορίζονται σε επιλεγμένα ξένα μέσα ενημέρωσης» και είναι «αυστηρά ελεγχόμενες».

«Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με την ενημέρωση για τις θέσεις των στρατευμάτων δεν αντέχουν στον έλεγχο, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Γάζα και όταν είναι ζωτικής σημασίας για τον ξένο Τύπο να έχει πρόσβαση σε περιοχές της Γάζας όπου δεν υπάρχουν στρατεύματα», αναφέρει το FPA.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024