Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματικό σπριντ για τη Μέση Ανατολή

Διπλωματικό σπριντ για τη Μέση Ανατολή

Η ατζέντα των επισκέψεων Γεραπετρίτη σε αραβικές χώρες - Η Αθήνα δεν έχει εγκαταλείψει τον στόχο να καταστεί η γέφυρα των χωρών με την ΕΕ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης στην περιοχή ανησυχούν ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ, όπως φάνηκε και από την περιοδεία του αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, στην οποία ενέταξε και μια στάση στην Ελλάδα. Το ζήτημα της Μέσης Ανατολής ήταν άλλωστε το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε ο Αντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία των Γεραπετρίτη, Παπαδοπούλου, Μπούρα και Πελώνη, το Σάββατο στα Χανιά. Χαρακτηριστική η δήλωση του αμερικανού ΥΠΕΞ, που χαιρέτισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακά θέματα, καθώς και η ιδιαίτερη αναφορά του στον ρόλο της Σούδας, για την ανάσχεση της επιθετικότητας στην περιοχή.

Με την ελληνική διπλωματία να έχει δηλώσει ήδη την πρόθεσή της να είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως σε σχέση με τη συμβολή στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, αλλά και τις ευρύτερες προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων της και μέσα από τις ισχυρές σχέσεις που διατηρεί στον Αραβικό Κόσμο, το Ισραήλ, αλλά και τους Παλαιστινίους. Και την Αθήνα να μην έχει εγκαταλείψει τον στόχο να καταστεί η γέφυρα ανάμεσα σε ΕΕ και Μέση Ανατολή.

Στόχοι

Ο Γεραπετρίτης έχει θέσει – σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – το ζήτημα της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη διάθεση της Αθήνας να έχει ρόλο και να μην παραμείνει αμέτοχη, ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας για το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΥΠΕΞ προγραμματίζει σειρά επισκέψεων σε χώρες της περιοχής το αμέσως επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη ο Γεραπετρίτης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του στο Ριάντ, ενώ την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα ο παλαιστίνιος ΥΠΕΞ. Μια άφιξη που έχει στόχο να στείλει μήνυμα στήριξης από την πλευρά της Αθήνας στην Παλαιστινιακή Αρχή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα μετά τη λήξη του πολέμου και την ανάγκη ύπαρξης διοίκησης από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Εν συνεχεία ο ΥΠΕΞ έχει στο πρόγραμμά του τη Δευτέρα ταξίδι στην Ιορδανία και την Τρίτη (μία εβδομάδα μετά τον αρχικό προγραμματισμό), εφόσον κλειδώσει η ημερομηνία, επίσκεψη στην Αίγυπτο και συνάντηση με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στο επίκεντρο της περιοδείας Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή θα είναι η ανάγκη συντονισμού των διπλωματικών προσπαθειών όλων των πλευρών για την αποτροπή μιας ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης καθώς και οι δυνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην περιοχή.

 Συνάντηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της Μέσης Ανατολής τέθηκε επί τάπητος και στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο ΥΠΕΞ με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του πολέμου συμφωνώντας ότι η αποκλιμάκωση καθίσταται αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε να προκαλέσει και προσφυγικά κύματα. Με το θέμα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να μπαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο τραπέζι Μητσοτάκη – Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι θέση της Αθήνας, όπως εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό στον αμερικανό ΥΠΕΞ, είναι ότι η λύση στο Παλαιστινιακό δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σήμερα ο Γεραπετρίτης θα αναχωρήσει για την Αρμενία, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, με την Αθήνα να δείχνει να θέλει να ενεργοποιηθεί σε σειρά διπλωματικών μετώπων.

Premium εκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024