Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφτασαν οι διπλές λοιμώξεις με συνδυασμό κορονοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού

Έφτασαν οι διπλές λοιμώξεις με συνδυασμό κορονοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού

Εκστρατεία εμβολιασμού για τον κορονοϊό και τη γρίπη ξεκινά το υπουργείο Υγείας – Σε διαπραγμάτευση με τους φαρμακοποιούς για το εμβόλιο του κορονοϊού και από τα φαρμακεία

Αγώνας δρόμου για να μπορέσουν να επεκταθούν οι εμβολιασμοί για κορονοϊό και στα φαρμακεία, ξεκινά άμεσα, μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι φαρμακοποιοί θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για την έγκριση από το Δ.Σ. του Συλλόγου της πρότασης για εμβολιασμό του πληθυσμού και για τον κορονοϊό, αφού ήδη έχουν πιστοποιηθεί για τη γρίπη, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, μετά την έγκριση θα πρέπει να προχωρήσει στην απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Στο μεταξύ όμως, οι γιατροί του συστήματος υγείας καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν συνδυασμούς αναπνευστικών λοιμώξεων, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού συνοδεύεται και από γρίπη ή αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, λόγω εποχής. Μάλιστα τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο βαριά φέτος απ΄ότι προηγούμενες χρονιές.

Για το λόγο αυτό, γιατροί και υπουργείο Υγείας συνιστούν τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού, αλλά και το εμβόλιο της γρίπης, προκειμένου να αποφευχθούν βαριές λοιμώξεις που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Σε διαπραγμάτευση για τον εμβολιασμό για κορονοϊό από τα φαρμακεία βρίσκεται το υπουργείο Υγείας

Η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο είναι ισχυρότερη από την ανοσία που έρχεται μετά την νόσηση από κορονοϊό

Οι ειδικοί τονίζουν πως μπορεί να μην αποφεύγεται η προσβολή είτε από γρίπη είτε από κορονοϊό, όμως αποφεύγεται η βαριά νόσηση, αφού από τα 378 άτομα που μέχρι σήμερα έχουν χρειαστεί εντατική νοσηλεία, μόνο τα 2 ήταν εμβολιασμένα.

Οι συνδυασμοί που «κυκλοφορούν» μέχρι στιγμής αφορούν γρίπη και κορονοϊό, κορονοϊό και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Ειδικά μάλιστα για τον τελευταίο, υπάρχει ο κίνδυνος μετά τη νόσηση από αυτόν να εμφανιστεί και στρεπτόκοκκος.

Όσο για το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε στάδιο σταθεροποίησης, όμως τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται κορύφωση της επιδημίας.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, στην οποία μετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθ. Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός ανακοίνωσε τη διαγραφή των προστίμων για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Όμως με δεδομένες τις προαναφερόμενες επιπτώσεις, το υπουργείο Υγείας ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για την αξία του εμβολιασμού κατά της Covid, ενώ στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών για τον εμβολιασμό τους και  μέσω των φαρμακείων.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε πως μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό 210.000 άτομα – ο αριθμός διπλασιάστηκε τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000. Όσο για τη γρίπη, έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, ποσοστό το οποίο αυξάνεται αν προστεθεί και ο πληθυσμός με υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί 2,9 εκατ. άτομα από τα οποία οι 1,276 εκατ. στα φαρμακεία. Πέρυσι είχαν εμβολιαστεί για γρίπη 3,4 εκατ. άτομα. Επεσήμανε επίσης, ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, γιατί η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο είναι ισχυρότερη της νόσησης.

Τεστ για στρεπτόκοκκο

Τα φάρμακα

Αναφερόμενος στο εξωνοσοκομειακό φάρμακο για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμο αλλά ακριβό» και επεσήμανε πως δεν αισθάνεται έτοιμος να «ανοίξει» το κανάλι διανομής των αντιικών φαρμάκων κατά της covid, ιδίως σε μια εποχή που η φαρμακευτική δαπάνη είναι ήδη αυξημένη. Πρόσθεσε ότι αυτό φαίνεται και στο clawback, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να είναι εκτός ελέγχου. Υπενθύμισε μάλιστα, πως ο ίδιος το θεσμοθέτησε, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ο ίδιος έχει σχεδιάσει το νόμο, «γραμμή – γραμμή».

Όσο για τη γρίπη, η κ. Κοτανίδου τόνισε ότι υπάρχει ένα παλιό αντιγριπικό φάρμακο, το οποίο όμως πρέπει κανείς να πάρει πολύ γρήγορα, από την αρχή της νόσησης, ώστε να είναι αποτελεσματικό.

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) δεν υπάρχει φάρμακο, γι΄ αυτό αν υπάρχει υψηλός πυρετός πάνω από τρεις ημέρες, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον γιατρό. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις συνδυαστικής λοίμωξης και με στρεπτόκοκκο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ασθενείς που πάσχουν από post covid, λέγοντας ότι σήμερα λειτουργούν μόνο 4-5 ιατρεία, όμως γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσουν περισσότερα, ώστε ο κόσμος να κλείνει γρήγορα ραντεβού και να παρακολουθείται.

Αναφερόμενος στον στρεπτόκοκκο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ειδικό δίκτυο καταγραφής στο νοσοκομείο Αγ. Σοφία για την παρακολούθησή του, ενώ έχουν ευαισθητοποιηθεί και οι γιατροί. Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου απευθυνόμενος στους γονείς επέστησε την προσοχή το τεστ για στρεπτόκοκκο να γίνεται από γιατρό και όχι από τους ίδιους, για να αποφεύγονται ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Επιδημιολογία

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι από τις 18 Δεκεμβρίου, τώρα βρισκόμαστε σε στάδιο σταθεροποίησης του κορονοϊού με 209 νέες εισαγωγές έναντι 237 πέρυσι, 96 διασωληνώσεις έναντι 174 πέρυσι και 267 θανάτους, έναντι 508 πέρυσι.

Από τον Σεπτέμβριο έχουν καταγραφεί 1028 θάνατοι, ενώ το ποσοστό θετικότητας στους προσερχόμενους στα νοσοκομεία να φτάνει το 40%. Προέβλεψε ότι η κορύφωση του κύματος αναμένεται τις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

Όσο για τη γρίπη, η φετινή Α Η1Ν1, προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα έναντι της Η1Ν3 που επικρατούσε πέρυσι.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024