Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Χωρίς συνοριακό έλεγχο σε εναέρια και θαλάσσια σύνορα για Βουλγαρία και Ρουμανία από τον Μάρτιο

ΕΕ: Χωρίς συνοριακό έλεγχο σε εναέρια και θαλάσσια σύνορα για Βουλγαρία και Ρουμανία από τον Μάρτιο

Εντός του χώρου Σέγκεν θα εισέλθον η Βουλγαρία και η Ρουμανία από τον Μάρτιο, με τους πολίτες τους να μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς κανένα έλεγχο στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλωσορίσει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στον χώρο Σένγκεν, τον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο σύμφωνα με ανακοίνωση που μόλις εξέδωσε. Από τον Μάρτιο του 2024, δεν θα υπάρχουν πλέον έλεγχοι σε αέρα και θάλασσα. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία αεροπορικώς και δια θαλάσσης, εισερχόμενοι ή εξερχόμενοι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι και οι δύο χώρες ήταν έτοιμες να γίνουν μέρος του χώρου Σένγκεν το 2011. Έκτοτε, η Βουλγαρία και η Ρουμανία η οποία ζητά αυξημένη συνεργασία με την ΕΕ συνέχισαν να αποδεικνύουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη του Σένγκεν και οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν εκ νέου το 2022 και το 2023 ότι είναι έτοιμες να γίνουν μέλη.

Η άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί αργότερα εντός του έτους

Σε αυτές τις δύο χώρες έχουν θεσπιστεί υψηλά μέτρα ασφαλείας, αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας μέσω μεταρρυθμίσεων, για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ παραμένει ισχυρή απέναντι στις απειλές ασφαλείας.+

Πλέον τα αεροπορικά ταξίδια μπορούν να γίνουν χωρίς υπερβολικές διατυπώσεις, μονάχα με την χρήση ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Αναμένεται να ανέβουν οι τουριστικές ροές στις γειτονικές χώρες

Αυτή είναι η ένατη κατά σειρά διεύρυνση του χώρου Σένγκεν και αναμένεται  να δώσει ώθηση στα ταξίδια, το εμπόριο και τον τουρισμό και να ενισχύσει την εσωτερική αγορά σύμφωνα με την ΕΕ. Η άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί αργότερα εντός του έτους.

Ο χώρος Σένγκεν εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία, χωρίς συνοριακούς ελέγχους για σχεδόν 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών που ζουν στην ΕΕ ή επισκέπτονται την ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων σημαίνει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ μπορεί να ταξιδεύει, να εργάζεται και να ζει σε μια χώρα της ΕΕ χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις (σ.σ. Βίζα ή διαβατήριο πλην εξαιρέσεων). Η ένταξη των δύο χωρών είχε ανακοινωθεί από τα τέλη του 2023, όμως σήμερα επισημοποιήθηκε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024