Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: Μια μικρή και σπάνια οντσίγια ή γάτα - τίγρης σώθηκε από λαθρέμπορους και απελευθερώθηκε στη φύση

Κολομβία: Μια μικρή και σπάνια οντσίγια ή γάτα – τίγρης σώθηκε από λαθρέμπορους και απελευθερώθηκε στη φύση

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα των μεγαλόσωμων συγγενών της, η οντσίγια ανήκει στα μικρότερα άγρια αιλουροειδή και αυτό την καθιστά πιο ευάλωτη στους λαθροκυνηγούς.

Η αστυνομία της Κολομβίας βρήκε πριν έξι μήνες ένα σπάνιο αιλουροειδές, μια οντσίγια υποσιτισμένη και τραυματισμένη αφού την είχαν απαγάγει λαθροκυνηγοί με σκοπό να την πουλήσουν. Η γάτα-τίγρης απελευθερώθηκε πίσω στο φυσικό της περιβάλλον μετά από εξάμηνη αποκατάσταση.

Με φόντο τον βάλτο Vida Maitama, στη βορειοδυτική Κολομβία, η απελευθερωμένη άγρια γάτα έφυγε από το κλουβί της και έτρεξε στο δάσος.

Η λεοπάρδαλη…τσέπης βρισκόταν σε πρόγραμμα αποκατάστασης μετά τη διάσωσή της από την Εθνική Αστυνομία της Κολομβίας, η οποία το βρήκε περιορισμένο σε μικρό χώρο και σε κακή κατάσταση. Η οντσίγια ή γάτα τίγρης θεωρείται ευάλωτο είδος λόγω της απώλειας των οικοτόπων και του παράνομου κυνηγιού.

Λίγο πριν τη στιγμή της απελευθέρωσης του οντσίγια.

Ποια είναι η οντσίγια

Η οντσίγια έχει τα παρατσούκλια μικρή γάτα με βούλες (σ.σ. spotted) ή μικρή γάτα-τίγρης και είναι ένα από τα μικρότερα είδη αγριόγατας της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Το μαλακό τρίχωμα των οντσιλάδων έχει γκριζωπό χρώμα με σκούρες ροζέτες και η ουρά τους είναι δακτυλιωμένη, παρέχοντας καμουφλάζ στο διάστικτο φως ενός τροπικού δάσους. Συχνά τις μπερδεύουν με τις οσελότ ή τις μαργαρίτες, αλλά οι μικρότερες οσκιλίδες έχουν μεγαλύτερα αυτιά, πιο στενό πρόσωπο και λεπτότερο σώμα από αυτούς τους συγγενείς.

H οντσίγια έχει μήκος από 38 έως 60 εκατοστά, ενώ η ουρά της έχει μήκος 20-42 εκατοστά και έχει βάρος 1,5 με 3 κιλά. Όπως όλα τα άγρια ζώα δεν είναι κατάλληλο για σπίτι, όμως λόγω του μικρότερου μεγέθους της είναι δημοφιλής σε όσους αιχμαλωτίζουν, πωλούν και αγοράζουν άγρια ζώα.

Το φοβισμένο αιλουροειδές μόλις αφέθηκε ελεύθερο έδειξε τα δόντια του στο ανθρώπινο είδος και έφυγε τρέχοντας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μικρά αιλουροειδή

Η οντσίγια είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας και του λυκόφωτος και συγγενεύει με τον οσελότο. Τα 8 από τα 11 αιλουροειδή της Λατινικής Αμερικής ανήκουν στην οικογένεια του οσελότου. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάποια οντσίγια είναι εντελώς μαύρα όπως οι πάνθηρες εξαιτίας γενετικών παραγόντων.

Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και μαλακό, που κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ έως σκούρα ώχρα, με πολυάριθμες σκούρες ροζέτες στην πλάτη και τα πλευρά. Αυτός ο χρωματισμός τα βοηθά να εναρμονίζονται με το στικτό φως του ήλιου του υπορόφου των τροπικών δασών όπου περνάει λίγο φως.

Πέρα από την η αποψίλωση των δασών και η λαθροθηρία, τα ονκίλια θανατώνονται για τις γούνες τους, οι οποίες είναι ιδιαίτερα πολύτιμες και συχνά πωλούνται ή γίνονται αντικείμενο ένδυσης.

Δεν έφυγε απευθείας, αλλά έμεινε να παρακολουθεί τους ανθρώπους.

Οι κίνδυνοι του οντσίγια στη Λατινική Αμερική

Οι ερευνητές γύρω από τα συγκεκριμένα αιλουροειδή διαπίστωσαν επίσης ότι, στην Κόστα Ρίκα, τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά και οι γάτες που αγριεύουν αποτελούν επίσης πρόβλημα για το είδος. Στην Βραζιλία που φιλοξενεί 3 είδη οντσίγια, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της αποψίλωσης του Αμαζονίου και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις φάρμες που πήραν την θέη των τροπικών δασών.

«Στον τομέα Cerro de la Muerte, είδαμε ότι τα οικόσιτα ζώα επιβιώνουν και μάχονται για την τροφή με την οντσίγια. Μεταφέρουν επίσης ιούς επιβλαβείς για τα άγρια αιλουροειδή», σχολίασε ο ερευνητής του Ιδρύματος Costa Rica WildLife Foundation.

Το Ίδρυμα προσπάθησε να έρθει πιο κοντά στις κοινότητες και να παρέχει πληροφορίες ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στα καθήκοντα διατήρησης. Το Costa Rica WildLife προέτρεψε επίσης τους ντόπιους να αποφεύγουν τη δηλητηρίαση ή τη δημιουργία θανατηφόρων παγίδων για τα ζώα αυτά.

Από αυτή τη φωτογραφία, φαίνεται ήδη πως η γούνα της οντσίγια την βοηθά στο καμουφλάζ.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024