Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Παράνομη άρνηση της Google να διαπραγματευτεί με το σωματείο των εργαζομένων στο YouTube

ΗΠΑ: Παράνομη άρνηση της Google να διαπραγματευτεί με το σωματείο των εργαζομένων στο YouTube

Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε παράνομη την άρνηση της Google να διαπραγματευτεί με το σωματείο εργαζομένων του Youtube που αποτελεί θυγατρική της.

Η άρνηση της Google να διαπραγματευτεί με το συνδικά το στο οποίο άνηκαν εργαζόμενοι στο YouTube Music, κρίθηκε παράνομη, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB).

Αφού μια ομάδα συμβασιούχων εργαζομένων στο YouTube Music με έδρα το Τέξας ψήφισε ομόφωνα τον περασμένο Απρίλιο να προσχωρήσει στο συνδικάτο Alphabet Workers Union (AWU), η Google αρνήθηκε να διαπραγματευτεί για τις καταγγελίες επιστροφής στα γραφεία, μια κίνηση που το NLRB έκρινε παράνομη. H εταιρεία ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους να εργάζονται από το γραφείο και τους αφαίρεσε την πληρωμένη άδεια ασθενείας, χωρίς διαπραγμάτευση.

Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την Cognizant που έχει την υπεργολαβία, όμως το δικαστήριο αποδέχθηκε ως εργοδότη την Google

Στο επίκεντρο του ζητήματος βρίσκεται μια διαμάχη για το ποιος είναι το αφεντικό. Η Google, στην οποία ανήκει το YouTube, ισχυρίζεται ότι δεν είναι νομικά ο εργοδότης των συμβασιούχων εργαζομένων, αλλά το NLRB λέει το αντίθετο. Διέταξε την Google να «παύσει και να αποσύρει» τόσο την άρνησή της να συνεργαστεί με το συνδικάτο όσο και να δηλώσει ότι η Google πρέπει να «διαπραγματευτεί κατόπιν αιτήματος».

«Μετά από μια ομόφωνη νίκη στις συνδικαλιστικές εκλογές και συνεχείς αποφάσεις του NLRB που καθορίζουν ότι η Alphabet διαμορφώνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας μας και είναι στην πραγματικότητα ο εργοδότης μας, η εταιρεία αρνήθηκε να μας συναντήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε εργαζόμενη.

Το δικαστήριο έκρινε πως η Cognizant και η Google είναι από κοινού εργοδότες των εργαζομένων του Youtube

Τριμελής επιτροπή του NLRB έκρινε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας, μαζί με την εταιρεία υπεργολάβων του, την Cognizant, είναι από κοινού εργοδότες των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, η Google πρέπει να διαπραγματευτεί με το σωματείο που τους εκπροσωπεί, μια απόφαση που η Google δηλώνει ότι θα εφεσιβάλει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Όπως έχουμε ξαναπεί, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να επιλέξουν οι εν λόγω εργαζόμενοι της Cognizant να σχηματίσουν συνδικάτο. Απλώς πιστεύουμε ότι είναι σωστό για την Cognizant, ως εργοδότης τους, να συμμετάσχει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο CNN. «Προσφεύγουμε κατά της απόφασης του NLRB για τον κοινό εργοδότη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, καθώς η Google δεν ελέγχει τους όρους απασχόλησης ή τις συνθήκες εργασίας αυτών των εργαζομένων της Cognizant».

Επί του παρόντος, εκκρεμούν άλλες εννέα ανοικτές κατηγορίες αθέμιτης εργασιακής πρακτικής στο NLRB κατά της Cognizant και της Google, που τις καταγράφουν ως κοινούς εργοδότες. Η απόφαση της Τετάρτης είναι σύμφωνη με τους ισχυρισμούς του συνδικάτου AWU ότι η Google διαδραματίζει ιδιαίτερα ενεργό, εργοδοτικό ρόλο στην εργασία των εργολάβων και θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τις συνδικαλιστικές συναλλαγές ως αποτέλεσμα.

To youtube είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα και δημιουργεί τεράστιο πλούτο για την μητρική εταιρεία Google.

Το μέλλον των εργαζομένων και οι προσπάθειες της Google να υποβαθμίσει τα συνδικάτα

«Μετά από μια ομόφωνη νίκη στις συνδικαλιστικές εκλογές και συνεχείς αποφάσεις του NLRB που καθορίζουν ότι η Alphabet διαμορφώνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας μας και είναι στην πραγματικότητα ο εργοδότης μας, η εταιρεία αρνήθηκε να μας συναντήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο CNN η εργαζόμενη στο YouTube Music και μέλος του AWU Katie-Marie Marschner. Συμπληρώνοντας πως «Οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή της Alphabet είναι απλώς μια προσπάθεια να αποφύγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο και να γεμίσει τις τσέπες των μετόχων και των στελεχών».

Η επιμονή της Google ότι δεν είναι ο εργοδότης των συμβασιούχων εργαζομένων της είναι μια στάση που έχει υιοθετήσει και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Μια ομάδα συμβασιούχων για το Search and Bard (το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας) ψήφισε υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης τον Νοέμβριο, μετά την απόφαση του NLRB να χαρακτηρίσει την Google ως κοινό εργοδότη με την εργολάβο εταιρεία Accenture. Η Google έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Ένας κανονισμός με ισχύ νόμου του Δεκεμβρίου από το NLRB αντικατέστησε τον κανόνα της εποχής Τραμπ, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερο για τους συμβασιούχους υπαλλήλους να οργανώνονται και πολύ πιο δύσκολο για τις εταιρείες να αποφύγουν το καθεστώς του κοινού εργοδότη.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024