Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η Google διευθετεί αγωγή ύψους 5 δισ. δολαρίων με την κατηγορία ότι παρακολουθούσε κρυφά χρήστες

ΗΠΑ: Η Google διευθετεί αγωγή ύψους 5 δισ. δολαρίων με την κατηγορία ότι παρακολουθούσε κρυφά χρήστες

Η δίκη ανεστάλη μετά από πληρωμή τουλάχιστον 5.000 δολαρίων σε χρήστες που συμμετείχαν στην ομαδική αγωγή, χωρίς όμως την αποδοχή διάπραξης αδικοπραξίας από την πλευρά της Google.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η δραστηριότητά τους παρακολουθούνταν ακόμη και όταν έβαζαν τον Chrome σε «Incognito mode» και άλλα προγράμματα περιήγησης σε «ιδιωτική» λειτουργία

Η Google συμφώνησε να διευθετήσει αγωγή που ισχυρίζεται ότι παρακολουθούσε κρυφά τη χρήση του διαδικτύου εκατομμυρίων ανθρώπων που νόμιζαν ότι έκαναν την περιήγησή τους ιδιωτικά.

Η δίκη ανεστάλη μετά από πληρωμή 5.000 δολαρίων σε χρήστες που συμμετείχαν στην ομαδική αγωγή

Η αμερικανίδα περιφερειακή δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, ανέστειλε την Πέμπτη την προγραμματισμένη δίκη στην προτεινόμενη ομαδική αγωγή, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, αφού οι δικηγόροι της Google και των καταναλωτών δήλωσαν ότι κατέληξαν στον προκαταρκτικό διακανονισμό.

Η υποψία πως η Google κατασκοπεύει τους χρήστες είναι όσο παλιά είναι και η εφαρμογή της. Βέβαια τώρα πλήρωσαν.

Οι όροι δεν γνωστοποιήθηκαν, το κατώτατο όριο αποζημίωσης ήταν τα 5 δις

Στην αγωγή οι χρήστες ζητούσαν τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια. Οι όροι του διακανονισμού δεν γνωστοποιήθηκαν, αλλά οι δικηγόροι δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε δεσμευτικό συμφωνητικό μέσω διαμεσολάβησης και ότι αναμένεται να παρουσιάσουν επίσημο διακανονισμό προς έγκριση από το δικαστήριο έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024.

Ούτε η Google ούτε οι δικηγόροι των εναγόντων καταναλωτών ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια στο Reuters (σ.σ. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν νομικά).

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της Google επιτρέπουν στη μονάδα της Alphabet να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους ακόμη και όταν θέτουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google σε λειτουργία «ινκόγκνιτο» και άλλα προγράμματα περιήγησης σε λειτουργία «ιδιωτικής» περιήγησης.
Είπαν ότι αυτό μετέτρεψε τη Google σε «ανεξέλεγκτο θησαυρό πληροφοριών», επιτρέποντας στην εταιρεία να μαθαίνει για τους φίλους τους, τα χόμπι τους, τα αγαπημένα τους φαγητά, τις συνήθειες αγορών και τα «δυνητικά ενοχλητικά πράγματα» που αναζητούν στο διαδίκτυο. Τον Αύγουστο, η Rogers απέρριψε την αίτηση της Google να απορρίψει την αγωγή.

H Google φέρεται να «ακούει τα προβλήματά σου».

Είπε ότι ήταν ένα ανοιχτό ερώτημα αν η Google είχε δώσει μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση να μην συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών όταν περιηγούνταν σε ιδιωτική λειτουργία. Ο δικαστής επικαλέστηκε την πολιτική απορρήτου της Google και άλλες δηλώσεις της εταιρείας που υποδείκνυαν πως υπήρχαν όρια σχετικά με τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέγει.

Η αγωγή που κατατέθηκε το 2020, κάλυπτε «εκατομμύρια» χρήστες της Google από την 1η Ιουνίου 2016 και μετά και ζητούσε αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 δολαρίων ανά χρήστη για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί υποκλοπών και της ιδιωτικής ζωής της Καλιφόρνιας.

Για την όμορφη ειρωνεία του πράγματος, το σήμα της λειτουργίας incognito στο Google Chrome είναι ο εικονιζόμενος κατάσκοπος της κεντρικής φωτογραφίας του άρθρου!

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024