Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: «Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις»

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: «Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις»

Τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχτηκε, στο σπίτι του στο Ακρωτήρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λίγο μετά τις 17:30 προσγειώθηκε στα Χανιά, το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προσγειώθηκε στην Κρήτη το αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατευθύνθηκε απευθείας προς την οικία του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κύριε υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Άντονι Μπλίνκεν.

«Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Μπλίνκεν: Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

«Kύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι’ αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Και τόνισε: «Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας Τζορτζ Τσούνη, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό».

«Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως «έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ».

Από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας, όπως μεταδίδει το cretapost, είναι αυξημένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτό τον λόγο με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Θα αναλυθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προδιαγράφεται αναλυτική κουβέντα για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί έξω από την οικία Μητσοτάκη στα Χανιά

Ανατ. Μεσόγειος, Γάζα, αμυντική συνεργασία

Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να κινηθούν οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άντονι Μπλίνκεν, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί για λίγες ώρες, ερχόμενος από την Άγκυρα.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δεύτερον, θα αναλυθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και, στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ προδιαγράφεται αναλυτική κουβέντα για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Τα F35 και τα F16

Στο φόντο της επίσκεψης Μπλίνκεν υπάρχει η διάθεση Αθήνας και Άγκυρας για συνέπεια στην τροχιά εξομάλυνσης στα ελληνοτουρκικά, καθώς και το αμερικανοτουρκικό παζάρι για την επιτάχυνση της ένταξης στη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα τα F-16 που θέλει να αποκτήσει και να αναβαθμίσει η Τουρκία. Από την πλευρά της, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F35.

Συνολικά σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας «με προγράμματα άλλων χωρών», εννοώντας από τη μία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών της και, από την άλλη, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπαγορεύσει στις ΗΠΑ ποια πολιτική θα ακολουθήσουν σε σχέση με τις αμυντικές προμηθειών άλλων χωρών.

«Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης», σημειώνει η ελληνική πλευρά.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024