Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγώνη: «Παιδιά με συμπτώματα οι γονείς να τα κρατούν σπίτι ακόμα και με αρνητικό τεστ κορονοϊού»

Παγώνη: «Παιδιά με συμπτώματα οι γονείς να τα κρατούν σπίτι ακόμα και με αρνητικό τεστ κορονοϊού»

Οι ειδικοί συστήνουν άμεσο εμβολιασμό για τη γρίπη, ειδικά για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών γρίπης και άλλων ιώσεων, προκαλούν μεγάλη ανησυχία τόσο στους ειδικούς που συστήνουν προσοχή στους πολίτες, όσο και στους γονείς μαθητών λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2024.

Η αύξηση στις νοσηλείες, κυρίως ατόμων προχωρημένης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 44%.

«Ένα αρνητικό τεστ σε δύο ημέρες μπορεί να βγει θετικό και το παιδί να έχει μεταδώσει, οπότε αν το παιδί δεν είναι καλά να το κρατούν σπίτι»

«Έχουν δοθεί οδηγίες από τους γιατρούς ότι τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο, οι γονείς θα προσέξουν και θα τους δώσουν αντισηπτικά, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αερίζουν τις αίθουσες» λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Και προσθέτει ότι χρειάζεται προσοχή από τους γονείς, αν ένα παιδί ξυπνήσει και δεν νιώθει καλά να το κρατούν στο σπίτι. «Μπορεί να βγει το τεστ του αρνητικό, όμως σε δύο ημέρες μπορεί να βγει θετικό και το παιδί να έχει μεταδώσει», εξηγεί.

Προβληματισμός για τις ιώσεις

Προβληματισμό προκαλούν όμως και οι ιώσεις. «Η γρίπη Α’ έχει έντονα συμπτώματα με υψηλό πυρετό, με αδυναμία, καταβολή, πόνους. Δεν είναι σαν τον κορονοϊό, είναι όμως με παρόμοια συμπτώματα. Έχει μια φοβερή καταβολή, πονούν τα κόκκαλα και δεν μπορεί ο άρρωστος, δεν έχει καμία διάθεση ούτε να φάει ούτε να σηκωθεί, ούτε να μιλήσει. Αντιμετωπίζεται κανονικά με τα αντιπυρετικά και βιταμίνες».

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας να πάνε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο»

Οι ειδικοί συστήνουν άμεσο εμβολιασμό για τη γρίπη, ειδικά για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλος Φλεβάρη. Αυτοί που είναι υψηλού κινδύνου, με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας, να πάνε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Θέλει δύο εβδομάδες για αντισώματα. Καθυστέρησαν να γίνουν οι εμβολιασμοί».

«Να γίνονται έλεγχοι»

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στην έλλειψη φαρμάκων που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό. «Αυτές τις ημέρες υπήρχε έλλειψη, το τονίσαμε, είναι θέμα φαρμακαποθήκης και πρώτων υλών. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι πάνω στο τι υπάρχει στις φαρμακαποθήκες».

Πρώτο μέλημα, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση και οι προσλήψεις στα νοσοκομεία.

«Πρέπει να δούμε στα νοσοκομεία τη χρηματοδότηση και τις προσλήψεις προσωπικού. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν με τον κόσμο που πηγαίνει εκεί να αισθάνεται ασφαλής, να εξυπηρετείται γρήγορα, να μην περιμένει στα εξωτερικά ιατρεία 6 – 7 ώρες, να μην υπάρχουν ράντζα».

Αναφερόμενη και στο τραγικό συμβάν στην Πτολεμαΐδα, με τον θάνατο του μωρού 15 μηνών, είπε:

«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει, γι’ αυτό θα διευκρινιστεί το περιστατικό. Κανένας γιατρός δεν πετάει άρρωστο έξω από το νοσοκομείο. Θα δούμε τι έχει γίνει, θα τοποθετηθούν οι γιατροί και η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι πετάμε έξω τον κόσμο και ότι ξαφνικά έγιναν κακοί οι γιατροί».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024