Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χάος στη Σουηδία από το ακραίο ψύχος - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στα οχήματά τους

Χάος στη Σουηδία από το ακραίο ψύχος – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στα οχήματά τους

Εκατοντάδες οδηγοί καθηλώθηκαν στον κεντρικό δρόμο Ε22 για περισσότερες από 24 ώρες. Τιτάνια προσπάθεια των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό τους.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στη Σουηδία το ακραίο ψύχος με τον υδράργυρο να πέφτει στους πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα καθηλώθηκαν σε κεντρική οδική αρτηρία λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Τα σωστικά συνεργεία με τη βοήθεια του στρατού κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες για να τους απεγκλωβίσουν από τον κεντρικό δρόμο Ε22, στην κομητεία Σκάνιας, της νότιας Σουηδίας.

Πολλά οχήματα εγκαταλείφθηκαν καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ άλλα κατάφεραν να γυρίσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση αφού οι διασώστες τρύπησαν τις μεταλλικές μπάρες που χωρίζουν τις λωρίδες κυκλοφορίας με νότια και με βόρεια κατεύθυνση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

Πολλά οχήματα εγκαταλείφθηκαν

Η ολονύχτια μάχη ολοκληρώθηκε το πρωί με όλους τους αυτοκινητιστές να απομακρύνονται από τον δρόμο, εκτός από τους οδηγούς φορτηγών.

«Γύρω στα 100 άτομα βρίσκονται στο σημείο συγκέντρωσης που άνοιξε ο δήμος Όρμπι», όπου η θερμοκρασία έφτασε τους -5 βαθμούς Κελσίου γύρω στις 5:00 π.μ., ανέφερε η αστυνομία της νότιας αυτής περιοχής στην ιστοσελίδα της.

Σχεδόν 1.000 οχήματα παγιδεύτηκαν από το χιόνι

Κατά τη διάρκεια της νύχτας από Τετάρτη προς Πέμπτη, παρασχέθηκαν τρόφιμα στους εγκλωβισμένους και φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις που χρειάστηκε, όπως προστίθεται.

Την προηγούμενη μέρα, σχεδόν 1.000 οχήματα παγιδεύτηκαν από το χιόνι σε αυτόν τον δρόμο, ο οποίος πρέπει να παραμείνει κλειστός για την κυκλοφορία μέχρι αύριο, Παρασκευή, το πρωί, δήλωσε η σουηδική διοίκηση μεταφορών.

Τα μηχανήματα επιχειρούν για να ανοίξουν οι δρόμοι

Η Erika Sepeliovaite δήλωσε στην ιστοσελίδα Aftonbladet ότι η ίδια, τα δύο παιδιά της και ο σκύλος της απελευθερώθηκαν μετά από 19 ώρες.

Η Malin Johansson, 56 ετών, από το Ahus, δήλωσε ότι η ίδια και ο σύντροφός της έβαζαν μπροστά το αυτοκίνητό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να το κρατήσουν ζεστό.

Ουρές δημιουργούν τα φορτηγά

Στην «καράψυξη»

Το ακραίο ψύχος έχει πλήξει περιοχές της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, ενώ οι χιονοθύελλες στη Δανία έχουν αφήσει τους οδηγούς παγιδευμένους σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Άαρχους από την Τετάρτη.

«Οι δρόμοι προκαλούν μεγάλα προβλήματα (…) πολλοί αυτοκινητιστές έχουν κολλήσει σε ουρές για αρκετές ώρες», ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ η αστυνομία της Δανίας.

Στη Δανία, έπεσε έως και μισό μέτρο χιόνι, κάτι που έχει να συμβεί από το 2011, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο DMI.

Σοβαρά προβλήματα και στη Δανία

Στη Νορβηγία, στα εδάφη των Σάμι του μακρινού βορρά, στο Καουτόκινο, το θερμόμετρο έδειξε -41,6°C κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε αρκετούς δήμους στα νότια της χώρας λόγω δυσκολιών στις μετακινήσεις μετά τη σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών και ορισμένα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και αύριο.

Στο Όσλο η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -25°C το Σάββατο

Οι αυτοκινητιστές της περιοχής κλήθηκαν από την αστυνομία να μην πάρουν τα αυτοκίνητά τους και όλα τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Όσλο και Κρίστιανσαντ (νότια) ακυρώθηκαν επίσης. Στη νορβηγική πρωτεύουσα η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -25°C το Σάββατο.

Στη Φινλανδία, ένα νέο ρεκόρ ψύχους καταρρίφθηκε στο Ενοντέκιο (βορειοδυτικά) όπου το θερμόμετρο έδειξε -42,1°C

Πολικό ψύχος στη Φινλανδία

Ο μετεωρολογικός σταθμός Kvikkjokk-Arrenjarka στη βόρεια Σουηδία κατέγραψε την ψυχρότερη νύχτα των τελευταίων 25 ετών το βράδυ της Τρίτης, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -43,6 βαθμούς Κελσίου.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024