Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Tα πρώτα δείγματα γραφής του Τερίμ και τι θέλει να αλλάξει

Tα πρώτα δείγματα γραφής του Τερίμ και τι θέλει να αλλάξει

Ο 70χρονος προπονητής δεν έχασε χρόνο και παρότι ήταν λίγες οι ημέρες της δουλειάς στο Κορωπί, τα πρώτα σημάδια γραφής φάνηκαν στη Λεωφόρο.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-0 του ΠΑΣ στο ντεμπούτο του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο των «πρασίνων» με την προσοχή όλων να επικεντρώνεται στον Τούρκο προπονητή.

Ο 70χρονος προπονητής δεν έχασε χρόνο και παρότι ήταν λίγες οι ημέρες της δουλειάς στο Κορωπί, τα πρώτα σημάδια γραφής φάνηκαν στη Λεωφόρο.

Ο Τερίμ πόνταρε σε μεγάλο βαθμό στη ψυχολογία των παικτών. Γνωρίζοντας ότι είναι από τα δυνατά σημεία του εδώ και πολλά χρόνια, ήταν αρκετά εκδηλωτικός προς τους ποδοσφαιριστές του με την κάθε ευκαιρία. Τους έδινε συνεχώς οδηγίες, απένειμε τα εύσημα μετά από καλές προσπάθειες όπως μία κούρσα του Μαντσίνι, ενώ και στις αλλαγές, τους αγκάλιαζε και τους έδινε συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους, ειδικά στους Βιλένα, Αϊτόρ και Μπερνάρ. Είναι προπονητής ψυχολογίας και το απέδειξε και στο ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα, ο Τερίμ επιχείρησε να αλλάξει και τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού, ενισχύοντας τον άξονα, κάτι που δεν έκανε ο Γιοβάνοβιτς. Ήταν αρκετές φορές στο ματς που οι ακραίοι συνέκλιναν προς το κέντρο, ενισχύοντας τον άξονα και δημιουργώντας υπεροπλία στο συγκεκριμένο χώρο.

Πίεση από το πρώτο λεπτό

Επίσης έστησε την ομάδα πιο ψηλά, ζητώντας από τους παίκτες του να πρεσάρουν πιο νωρίς ώστε σε περίπτωση που κέρδιζαν τη μπάλα, να είναι κοντά στην περιοχή του αντιπάλου και να δημιουργούν προϋποθέσεις για γκολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή του αγώνα, σε κάποιες αργοπορημένες επιστροφές των «πρασίνων» ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού τους έβαλε τις φωνές, ζητώντας πρέσινγκ.

Ωστόσο, όταν μία ομάδα πιέζει από το πρώτο λεπτό, είναι φυσικό κάποια στιγμή να κουραστεί και ο Παναθηναϊκός το έδειξε αυτό μετά το 60ο λεπτό. Ο ίδιος το αντιλήφθηκε αμέσως και από εκείνη τη χρονική στιγμή τους ζητούσε να ηρεμήσουν και να σταματήσουν να πιέζουν ψηλά.

Ήδη το σκορ ήταν 2-0 και δύσκολα θα άλλαζε κάτι, με αποτέλεσμα να κατέβει ο ρυθμός. Το επισήμανε και μετά στη συνέντευξη Τύπου: «Η φυσική μας κατάσταση πρέπει ανεβεί κι άλλο για να μπορούμε να παίξουμε σε όλο το ματς με τον ρυθμό αυτό. Στα 60 λεπτά παίξαμε με πολύ υψηλό ρυθμό. Εγώ το περίμενα αυτό. Μετά το 60′ είχαμε κάποιες φάσεις, αλλά δεν μου άρεσε ο τρόπος που παίξαμε», είπε ο Τερίμ.

Προβληματισμός για τη φυσική κατάσταση

Φάνηκε λοιπόν ξεκάθαρα ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη φυσική κατάσταση της ομάδας και θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να τη βελτιώσει, όσο είναι δυνατόν, στη μέση της σεζόν και με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις να είναι σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες οι αλλαγές του ήταν παίκτες της μεσαίας γραμμής και επιθετικοί, καθώς έκαναν τα περισσότερα χιλιόμετρα και αυτός έκρινε ότι είχαν κουραστεί!

Αυτό που επίσης θέλει να βελτιώσει, είναι η ταχύτητα στον τρόπο παιχνιδιού. Από τις κινήσεις και τις φωνές που έβαλε σε κάποιες φάσεις, φανέρωσε ότι θέλει μεγαλύτερη ταχύτητα στις αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών και διαρκή κίνηση, αποφεύγοντας να κρατούν τη μπάλα πολύ ώρα.

Κι αυτό βέβαια προϋποθέτει βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ο Τερίμ σίγουρα θα το συζητήσεις με τους συνεργάτες του και θα επιδιώξει να αλλάξει τα δεδομένα. Άλλωστε είχε ζητήσει από το βοηθό του Νετσάτι Ατές να καταγράψει τα λάθη των παικτών, ώστε να τα συζητήσει μετά μαζί τους.

Μπρινιόλι, Βιλένα και ο ξεγραμμένος Σπόραρ

Εκτός από το αγωνιστικό σύστημα, φάνηκαν και οι επιλογές του Φατίχ Τερίμ σε σχέση με κάποιους ποδοσφαιριστές. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπρινιόλι, δίνοντας του θέση βασικού, ενώ δείχνει να ποντάρει και στην αξία του Βιλένα, που μέχρι τώρα δεν έχει προσφέρει στο «τριφύλλι».

Δυσοίωνο είναι το μέλλον του Σπόραρ στην ομάδα, όπως επίσης φάνηκε από τις επιλογές του Τερίμ. Ακόμα κι όταν έκανε αλλαγή τον βασικό Ιωαννίδη, προτίμησε να βάλει τον Γερεμέγιεφ αντί του Σλοβένου, παρότι θα μπορούσε να του είχε δώσει την ευκαιρία, έστω και για 5 λεπτά.

Αυτά ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής του Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό, απέναντι βέβαια σε έναν αδύναμο ΠΑΣ Γιάννινα. Εάν αυτά αρκούν για το «τριφύλλι» για να συνεχίσει με αξιώσεις τη διεκδίκηση του τίτλου, αυτό θα φανεί σίγουρα κόντρα σε πιο δυνατούς αντιπάλους.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024