Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πραγματική εμπειρία: Έκανα μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πραγματική εμπειρία: Έκανα μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη

O Alex Hawkins του GQ πήρε μια πτήση προς Κωνσταντινούπολη για να μπει κάτω από το νυστέρι και να διαπιστώσει αν όλα όσα λέγονται για την μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Στην Τουρκία, μια ολοκαίνουργια γραμμή μαλλιών (και μια διαμονή σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο) είναι διαθέσιμη για ένα κλάσμα του κόστους μιας κλινικής στις ΗΠΑ.

«Είμαι ξαπλωμένος σε ένα τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη και ένας γιατρός που δεν έχω γνωρίσει ποτέ πρόκειται να ανοίξει 4.250 τρύπες στο κεφάλι μου. Μπορεί να είναι γιατρός. Νομίζω ότι είναι γιατρός. Η επέμβαση θα διαρκέσει έξι ώρες. Δεν έχω φίλους ή συγγενείς σε ακτίνα 5.000 μιλίων» ξεκινάει την ιστορία του στο GQ o Alex Hawkins και συνεχίζει.

Αλλά με άλλους τρόπους δεν είμαι μόνος. Χιλιάδες έχουν έρθει μαζί μου. Είμαστε από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη και έχουμε πετάξει μέχρι την Τουρκία, η οποία είναι πλέον η πρωτεύουσα της μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο. Χειρουργικές επεμβάσεις που κοστίζουν 20.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη μπορούν να γίνουν για 2.000 δολάρια στις ακτές του Βοσπόρου. Ερχόμαστε εδώ με θλιβερές γραμμές μαλλιών και λιγοστές κορώνες. Φεύγουμε με τα κεφάλια μας ξυρισμένα και ακατέργαστα, κόκκινα και ψωριασμένα – και με την ελπίδα της νεοαποκτηθείσας νεότητας.

«Το αποκαλούμε Turkish Hairlines»

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μια γυναίκα που εργάζεται στο γκισέ των εισιτηρίων μου λέει ότι κάθε μέρα βλέπει άνδρες που είναι ξεκάθαρα ασθενείς με μεταμόσχευση μαλλιών, μερικές φορές ακόμα με επιδέσμους και μερικές φορές με αίμα να τρέχει από το τριχωτό της κεφαλής τους. Λέει ότι αυτό είναι τόσο διαδεδομένο, «το αποκαλούμε Turkish Hairlines».

Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών. Μου έφερναν στο μυαλό εικόνες από βύσματα μαλλιών, περούκες, ή μάζες μαλλιών που έμοιαζαν σαν να είχαν ληφθεί από την πλάτη ή τον πισινό. Και ποτέ δεν σκέφτηκα πολύ τη δική μου υποχωρούσα γραμμή μαλλιών. Στα 45 μου δεν ήταν τόσο γεμάτη όσο στα 25 μου, αλλά αυτό δεν είναι το ζοφερό τόξο της ζωής;

Τότε μερικά πράγματα άλλαξαν. Μια μέρα, καθώς στεκόμουν στην ουρά του ταμείου, κοίταξα την τηλεόραση της κάμερας ασφαλείας και είδα έναν φαλακρό τύπο να στέκεται στο ταμείο. Τότε συνειδητοποίησα ότι ο φαλακρός τύπος ήμουν εγώ. Δεν είχα δει ποτέ την κορυφή του κεφαλιού μου από αυτή την οπτική γωνία- η αυτοεικόνα μου γέρασε μια δεκαετία.

Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που άλλαξε είναι η ίδια η τεχνολογία. Αφού είδα εκείνον τον φαλακρό τύπο στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, έψαξα στο διαδίκτυο και έμαθα για τα θαύματα της FUE, ή Follicular Unit Excision, η οποία παίρνει μεμονωμένους θύλακες από τα πλάγια και το πίσω μέρος του κεφαλιού σας -όπου ακόμα και οι φαλακροί έχουν πυκνότητα- και στη συνέχεια, έναν προς έναν, τους μεταφέρει στις άγονες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής σας. Τα αποτελέσματα φαίνονται αληθινά και διαρκούν για μια ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διασημότητες δεν φαίνεται να φαλακρώνουν πια πραγματικά – ο Lebron James, ο Ben Affleck, ο Bradley Cooper και δεκάδες άλλοι αστέρες φημολογείται ότι έχουν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών.

Δείτε το βίντεο 

Γιατί η Τουρκία είναι ένα τέτοιο φυτώριο αποκατάστασης μαλλιών;

Η FUE, βέβαια, έχει μια τεράστια παγίδα: Δεν είναι φθηνή. Στις περισσότερες κλινικές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών μπορεί να κοστίζουν πολύ πάνω από 10.000, ακόμη και 20.000 δολάρια. Εγώ δεν έχω 20.000 δολάρια.

Αλλά είχα διαβατήριο, μεγάλη ανοχή στο ρίσκο και άφθονο χρόνο για να χαζεύω στο Reddit.

Κατέβηκα στην κουνελότρυπα του subreddit για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, γοητευμένος από την ατελείωτη ροή φωτογραφιών Πριν και Μετά. Εδώ, εκατοντάδες αδέρφια μοιράζονται με περηφάνια τις μεταμορφώσεις τους από Baldie σε Hottie- είναι μια εκπληκτικά φιλική αδελφότητα που συχνά αποκαλύπτει πού πήγαν και τι πλήρωσαν. Ένας προορισμός εμφανιζόταν συνεχώς: Τουρκία. Κλινικές με ονόματα όπως Hair of Istanbul, Hair Transplant Turkey, World Plast Hair Istanbul, Hairpol Istanbul, Hair Health Istanbul, Hair Time Istanbul.

Γιατί η Τουρκία είναι ένα τέτοιο φυτώριο αποκατάστασης μαλλιών; Ο πρώτος λόγος είναι προφανής. «Η Τουρκία είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα», μου είπε ο Ali Caglayan, ιδρυτής του τουριστικού οδηγού IstanBeautiful. «Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί εδώ. Το κόστος ενοικίασης ενός γραφείου είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ».

Φυσικά, αυτό ισχύει και σε μέρη όπως το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Καραϊβική, όπου υπάρχουν πολλές κλινικές μαλλιών. Αλλά, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τουρκικές κλινικές, έχουν ξεχωρίσει με την ποιότητα των γιατρών τους. «Στην αρχή ο λόγος ήταν τα χρήματα, ότι ήταν φθηνότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης», λέει ο Mehmet Fatih Akdemir, ιδρυτής του Hair of Istanbul. «Για το λόγο αυτό οι Τούρκοι γιατροί έγιναν πιο έμπειροι. Απλά έγιναν καλύτεροι». Ήταν, υποστηρίζει, ένας ενάρετος κύκλος: Η αύξηση του τουρισμού μαλλιών οδήγησε σε καλύτερους γιατρούς, που οδήγησε σε περισσότερο τουρισμό, που οδήγησε σε ακόμη καλύτερους γιατρούς.

Προειδοποιούν ότι, βέβαια, μπορεί ένας επαγγελματίας ιατρός να σχεδιάζει τη γραμμή των μαλλιών και να δίνει μια γρήγορη συμβουλή, αλλά μια ομάδα βοηθών κάνει στην πραγματικότητα τη δουλειά της διάτρησης των οπών και της εμφύτευσης των μοσχευμάτων. Εξ ου και οι τιμές ευκαιρίας

Άρπαξαν την ευκαιρία

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας είδε αυτή την αναπτυσσόμενη βιομηχανία ως μια ευκαιρία να βοηθήσει στην τόνωση του ιατρικού τουρισμού, λέει ο Cagalyan, οπότε προσέφερε φορολογικές ελαφρύνσεις και αποζημιώσεις για πράγματα όπως ο ιατρικός εξοπλισμός, το ψηφιακό μάρκετινγκ, ακόμη και τα δωρεάν δωμάτια των ασθενών σε ξενοδοχεία. Το σχέδιο λειτούργησε: Ο Caglayan εκτιμά ότι η Τουρκία δέχεται πλέον 1,5 έως 2 εκατομμύρια ιατρικούς τουρίστες ετησίως, κυρίως για μεταμόσχευση μαλλιών, πλαστική χειρουργική, οδοντιατρική εργασία και θεραπείες απώλειας βάρους.

Πολλές από αυτές τις τουρκικές κλινικές μαλλιών έχουν μια ανάμεικτη και ακόμη και πολωτική φήμη και απορρίπτονται τόσο από τους διαδικτυακούς επικριτές όσο και από τους Αμερικανούς χειρουργούς ως «εργοστάσια μαλλιών» που χρησιμοποιούν βοηθούς και τεχνικούς -όχι γιατρούς- για να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Προειδοποιούν ότι, βέβαια, μπορεί ένας επαγγελματίας ιατρός να σχεδιάζει τη γραμμή των μαλλιών και να δίνει μια γρήγορη συμβουλή, αλλά μια ομάδα βοηθών κάνει στην πραγματικότητα τη δουλειά της διάτρησης των οπών και της εμφύτευσης των μοσχευμάτων. Εξ ου και οι τιμές ευκαιρίας.

Το πρωί της χειρουργικής επέμβασης, έχω μια ομελέτα με ασπράδι αυγού και άγχος για δύο μεγάλα ανοιχτά ερωτήματα: Τη θέση της γραμμής των μαλλιών και την υγεία της «περιοχής του δότη»

Photo: Wikimedia Commons

«Ποιος θα κάνει την εγχείρησή σας;»

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να πέσετε σε λάθος χέρια και να μην κάνετε τη σωστή έρευνα», λέει ο Dr. Ricardo Mejia, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (İSHRS), μιας μη κερδοσκοπικής ιατρικής ένωσης (στην οποία συμμετέχουν και Τούρκοι γιατροί). Συνιστά ανεπιφύλακτα να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός είναι εγγεγραμμένος στην İSHRS, και μου υποδεικνύει μια σελίδα της ISHRS που περιγράφει τις ιστορίες τρόμου από τις «πειρατικές κλινικές της μαύρης αγοράς»: Ουλές, μολύνσεις, κακή ανάπτυξη των μαλλιών και αφύσικες γραμμές μαλλιών. «Ποιος θα κάνει την εγχείρησή σας;» με ρώτησε. «Είναι γιατρός ή τεχνικός; Είναι ο οδηγός ταξί που εκπαίδευσαν την περασμένη εβδομάδα;».

Θα ήθελα να πω ότι έκανα μια αυστηρή επισκόπηση κάθε κλινικής στην Τουρκία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αμέσως ξετρελάθηκα με τις φωτογραφίες πριν και μετά ενός Redditor που πήγε στο Hair of Istanbul. Δεν δείχνουν απλώς μια μεταμορφωμένη γραμμή μαλλιών- αποκαλύπτουν έναν μεταμορφωμένο άνθρωπο. Ακόμη και τα μάτια του φαίνονται πιο φωτεινά. «Η αυτοπεποίθησή μου επέστρεψε», ξετρελάθηκε.

Όλο και περισσότερο μεταμοσχευμένος-περίεργος, επικοινώνησα με την Hair of Istanbul μέσω WhatsApp. Σε ένα εκπληκτικά γρήγορο πηγαινέλα, δεδομένης της διαφοράς 7 ωρών στη ζώνη ώρας, έστειλα φωτογραφίες των μαλλιών μου και απάντησα σε μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό μου ιστορικό. Μου έστειλαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, ένα βίντεο που έδειχνε την μετμόσχευση σε δράση και μια τιμή 6.000 δολαρίων, που έπρεπε να καταβληθεί σε μετρητά. Μου υποσχέθηκαν τρεις διανυκτερεύσεις σε ένα, όπως μου είπαν, λαμπερό ξενοδοχείο, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο και μεταφραστές σε ετοιμότητα για να με καθοδηγήσουν στην όλη διαδικασία. Αν προσθέσετε άλλα 1.000 δολάρια για τις πτήσεις, το συνολικό ποσό είναι τόσο πολύ ακριβότερο από πολλές εξαιρετικά φτηνές κλινικές της Τουρκίας (ακούγονται ιστορίες για επεμβάσεις με λιγότερα από 2.000 δολάρια) όσο και ευκαιρία σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είχε αρχίσει να μοιάζει με μια λογική μέση οδό, έναν συνετό συμβιβασμό.

Να τι δεν σας λένε πραγματικά όλοι όσοι ασχολούνται με τη μεταμόσχευση μαλλιών: Η εγχείρηση δεν είναι επώδυνη, αλλά τα επακόλουθα είναι κόλαση

«Ας το κάνουμε!»

Έφτασα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με ολόκληρο το ποσό σε μετρητά -πολύ περισσότερα από όσα είχα κρατήσει ποτέ στη ζωή μου- και με περίμενε ο οδηγός μου, ο Zikrullah, ο οποίος με πήγε στο ξενοδοχείο. Η κλινική είχε υποσχεθεί διαμονή 5 αστέρων, και έμεινα σχεδόν έκπληκτος όταν είδα ότι αυτό ακριβώς είναι. Εκπληκτική θέα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Σάουνα, χαμάμ, τραπέζια για μασάζ, πισίνα έτοιμη για μουσικό βίντεο.

Το πρωί της χειρουργικής επέμβασης, έχω μια ομελέτα με ασπράδι αυγού και άγχος για δύο μεγάλα ανοιχτά ερωτήματα: Τη θέση της γραμμής των μαλλιών και την υγεία της «περιοχής του δότη». Ένας φίλος μου έκανε μεταμόσχευση μαλλιών πριν από μια δεκαετία, πριν η μεταμόσχευση μαλλιών γίνει mainstream. «Η γραμμή των μαλλιών είναι όλο το παιχνίδι», μου είπε. Ο γιατρός μπορεί να σχεδιάσει τη νέα γραμμή των μαλλιών σας όπου θέλετε. Αλλά αυτό είναι σχεδόν υπερβολική ελευθερία. Αν τη σχεδιάσει πολύ χαμηλά ή πολύ ίσια, τότε μπορεί να φαίνεται ψεύτικη, ακόμη και καρτουνίστικη, για την ηλικία σας. (Και καθώς μεγαλώνετε, θα φαίνεται ακόμη πιο ανόητο – οι νέες μεταμοσχευμένες τρίχες είναι εκεί για όλη σας τη ζωή). Και αν τα σχεδιάσετε πολύ ψηλά, τότε αυτό μοιάζει σαν να πετάτε χρήματα, σωστά;

Ανησυχούσα επίσης για την περιοχή του δότη μου. Αυτές οι πυκνές τρίχες που έχουν ακόμα και οι φαλακροί άντρες στα πλάγια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους είναι ο «προϋπολογισμός» για το πόσα μοσχεύματα μπορείς να μετακινήσεις. Όταν μαδήσετε ένα μόσχευμα δότη δεν θα ξαναφυτρώσει ποτέ. Θα μπορούσατε να έχετε περισσότερα χρήματα από τον Elon Musk (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έκανε μεταμόσχευση μαλλιών), αλλά μόλις εξαντλήσετε τον προϋπολογισμό σας για τα μαλλιά του δότη, τελειώσατε.

Η εγχείρηση δεν είναι επώδυνη, αλλά τα επακόλουθα είναι κόλαση

Σύμφωνα με τον Akdemir, το Hair of Istanbul έχει πραγματοποιήσει πάνω από 14.000 μεταμοσχεύσεις από την έναρξη λειτουργίας του το 2014. «Έχουμε τεχνικούς εδώ με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας», θα μου πει αργότερα.

Είπαν ότι η επέμβαση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και οκτώ ώρες, και χρειάστηκαν έξι. Κατά κάποιον τρόπο είναι το πιο εύκολο μέρος της όλης διαδικασίας.

Αμέσως μετά, κοίταξα στον καθρέφτη και είδα ένα παράξενο κεφάλι, με επιδέσμους στα πλάγια και χιλιάδες κόκκινες κουκίδες στο τριχωτό της κεφαλής μου. Ξέρετε το τέλος της Επιστροφής των Τζεντάι όταν ο Βέιντερ βγάζει το κράνος του; Είναι κάπως έτσι.

Να τι δεν σας λένε πραγματικά όλοι όσοι ασχολούνται με τη μεταμόσχευση μαλλιών: Η εγχείρηση δεν είναι επώδυνη, αλλά τα επακόλουθα είναι κόλαση. Οι νέοι θύλακές σας είναι επισφαλείς, αφού δεν έχουν ακόμη κλειδώσει στο δέρμα σας. Αν χτυπηθούν ή γρατσουνιστούν ή παρεμποδιστούν με οποιονδήποτε τρόπο, κινδυνεύετε να τορπιλίσετε ολόκληρη την επέμβαση.

Λοιπόν: Καμία άσκηση για ένα μήνα. Όχι σεξ για μια εβδομάδα. Όχι αλκοόλ για δύο εβδομάδες. Δεν αγγίζετε ή ξύνετε το κεφάλι σας τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα. Δεν κοιτάτε κάτω: Για να δείτε το τηλέφωνό σας, πρέπει να το σηκώσετε στο ύψος των ματιών σας αντί να σκύβετε το κεφάλι σας προς τα κάτω. Ένας μεταφραστής της HOI έδειξε τον σωστό τρόπο για να σηκώσετε κάτι από το έδαφος λυγίζοντας τα πόδια του με το κεφάλι του στραμμένο ευθεία και μπροστά, σαν ρομπότ.

Δεν χτυπάτε το κεφάλι σας σε τίποτα. Και τέλος, το σημαντικότερο: Όχι κανονικός ύπνος. Επειδή η κορυφή του κεφαλιού σας δεν επιτρέπεται να ακουμπάει σε μαξιλάρι, έχετε οδηγίες να κοιμάστε ανάσκελα -ποτέ στο πλάι, ποτέ στο στομάχι-, στηριγμένοι σε μαξιλάρια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε ένα μαξιλάρι λαιμού (όπως αυτό που βλέπετε στα αεροπλάνα) για να κρατάτε το κεφάλι σας ίσιο και όρθιο σε γωνία 45 μοιρών. Οι άνθρωποι δεν κοιμούνται έτσι. Την πρώτη νύχτα κοιμήθηκα για μία ώρα. Τη δεύτερη νύχτα κοιμήθηκα για δύο ώρες. Ευτυχώς, οι αγώνες του ΝΒΑ ξεκινούσαν στις 3 π.μ. τοπική ώρα.

Οι επόμενες ημέρες έμοιαζαν με τρεις εβδομάδες

Την επομένη της επέμβασης, με έφεραν στην κλινική για να αφαιρέσουν τους επιδέσμους και να πλύνουν απαλά τις πληγές. Δεν υπήρχε πόνος -μόνο ένα απαλό μασάζ, στην πραγματικότητα- και ένιωθα παρηγοριά να βλέπω ότι όλα ήταν σε καλό δρόμο. Την επόμενη μέρα, μου έπλυναν τα νέα μου «μαλλιά» και μου έμαθαν πώς να τα καθαρίζω μόνος μου.

Όλη αυτή η εμπειρία σαφώς δεν θα ήταν για όλους- έχω μεγάλη ανοχή στο ρίσκο. Και εξακολουθώ να έχω άγχος για κάποιες μεγάλες εκκρεμότητες. Μήπως έκανα κάτι ανόητο κατά τη μετεγχειρητική φροντίδα που θα καταστρέψει τα αποτελέσματα; Θα φυτρώσουν μαλλιά πάνω από την ουλή της επέμβασης; Θα ανήκω στο 2% των μεταμοσχεύσεων μαλλιών που σύμφωνα με την HOI αποτυγχάνουν; Θα με κάνει να φαίνομαι νεότερος; Θα φαίνεται ψεύτικο; Σε αυτό το σημείο βρίσκονται τα πράγματα τώρα, τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Αλλά με βάση το πώς συνήθως εξελίσσεται αυτό, νομίζω ότι το στοίχημα πέτυχε.

*Με στοιχεία από το GQ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024