Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μ.Βρετανία: Εξαήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών από αύριο στην Αγγλία

Μ.Βρετανία: Εξαήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών από αύριο στην Αγγλία

Από αύριο οι ειδικευόμενοι γιατροί που εργάζονται στο NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Βρετανία, κατεβαίνουν σε εξαήμερη απεργία ζητώντας καλύτερους και αξιοπρεπείς μισθούς.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία θα ξεκινήσουν εξαήμερη απεργία την Τετάρτη, τη μεγαλύτερη απεργία στην 75χρονη ιστορία του κρατικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Η κυβέρνηση διαμαρτύρεται καθώς θεωρεί εκβιαστική την χρονική συγκυρία, με τους γιατρούς να εξηγούν πως οι απεργίες έχουν σκοπό να διαταρράσουν την ηρεμία.

Όπως και σε άλλους νευραλγικούς τομείς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ειδικευόμενοι γιατροί που εκπροσωπούνται από τη Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) έχουν πραγματοποιήσει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα καλύτερες αμοιβές εν όψει της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού. Με τον Ρίσι Σούνακ να αρνείται πεισματικά να συναινέσει.

Η BMA εγκατέλειψε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση αφού της προσφέρθηκε αύξηση μισθών 8-10%

Συνολικά, το NHS, το οποίο παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στο σημείο χρήσης από την ίδρυσή του το 1948, ακύρωσε 1,2 εκατομμύρια ραντεβού το 2023 λόγω απεργιών.

Μετά τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα, ήρθε η σειρά των ειδικευόμενων γιατρών να διεκδικήσουν αξιοπρεπέστερους μισθούς.

«Οι αυξήσεις στους ειδικευόμενους γιατρούς θα αυξήσουν τον πληθωρισμό»

Η BMA εγκατέλειψε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση αφού της προσφέρθηκε αύξηση μισθών 8-10% και πραγματοποίησε απεργίες στις 20-23 Δεκεμβρίου. Το συνδικάτο επιδιώκει μια βελτίωση 35%, η οποία, όπως λέει, είναι απαραίτητη για να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού για πολλά χρόνια, την στιγμή που οι ήδη ακριβές κατοικίες προς ενοικίαση γνωρίζουν τεράστιες αυξήσεις.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει συμφωνήσει νέους μισθολογικούς όρους με άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών και των ανώτερων γιατρών τους τελευταίους μήνες, έχει αντισταθεί στις αυξήσεις που, όπως λέει, θα επιδείνωναν τον πληθωρισμό. Οι απεργίες απειλούν να αυξήσουν την πίεση στις υπηρεσίες υγείας, όπου πάνω από 7,7 εκατομμύρια ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής για διαδικασίες και ραντεβού.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί ζητούν αυξήσεις για να επιβιώσουν στο αυξημένο κόστος ζωής της Βρετανίας.

Τι υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη και τι το συνδικάτο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης

«Ο φετινός Ιανουάριος θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο δύσκολα ξεκινήματα της χρονιάς που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το NHS», ανέφερε σε δήλωσή του ο Εθνικός Ιατρικός Διευθυντής του NHS Στίβεν Πάουις. «Η δράση αυτή όχι μόνο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προγραμματισμένη περίθαλψη, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εποχιακές πιέσεις, όπως ο ιός του ιού της κολπίτιδας, η γρίπη και οι απουσίες του προσωπικού λόγω ασθενείας» δήλωσε ο Στίβεν Πάουις ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό. Βέβαια ας τονιστεί πως δεν φταίνε όσοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής, αλλά όσοι στερούν τις συνθήκες αυτές από τους πολίτες.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι οι συμφωνίες με άλλα συνδικάτα εργαζομένων στον τομέα της υγείας έδειξαν ότι οι απεργοί «ειδικευόμενοι γιατροί ήταν ακραίοι». «Επιδιώξαμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη λύση. Δίκαιη για τον φορολογούμενο, δίκαιη για τους σκληρά εργαζόμενους γιατρούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Το πετύχαμε αυτό στην πλειονότητα των περιπτώσεων και είμαστε πρόθυμοι να έχουμε περαιτέρω συζητήσεις. Αλλά προφανώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τις απεργίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η BMA δήλωσε ότι η λίστα αναμονής ρεκόρ και η υποεπένδυση κατά την τελευταία δεκαετία είναι οι λόγοι που υπονομεύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. «Ως επαγγελματίες είμαστε εξαντλημένοι, απογοητευμένοι και αναρωτιόμαστε αν θέλουμε να παραμείνουμε καθόλου στην υπηρεσία υγείας. Προσθέστε σε αυτό την πολυετή διάβρωση των μισθών και δεν είναι να απορεί κανείς που το ηθικό στην πρώτη γραμμή δεν ήταν ποτέ χαμηλότερο», δήλωσε το συνδικάτο.

Με πληροφορίες από Reuters

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024