Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «εισαγόμενη» ακρίβεια κοντεύει να πάρει υπηκοότητα και η κυβέρνηση τα βουνά να πάει να βρει την αντιπολίτευση

Η «εισαγόμενη» ακρίβεια κοντεύει να πάρει υπηκοότητα και η κυβέρνηση τα βουνά να πάει να βρει την αντιπολίτευση

Είδε απόειδε η πραγματικότητα και αναλαμβάνει το ρόλο της αντιπολίτευσης, γιατί οι κυβερνήσεις ενίοτε πέφτουνε, όταν η ακρίβεια μένει, και λίγα ψίχουλα αυξήσεων δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν ψηφαλάκια

Τα κριτήρια

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και ευφυείς άνθρωποι είναι και αυξημένο ένστικτο αυτοσυντήρησης διαθέτουν! Ουδεμία αμφιβολία επ΄ αυτών! Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο και γνωρίζουν ότι – εκτός άλλου απροόπτου! – τα κριτήρια με τα οποία θα οδηγηθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες των ευρωεκλογών είναι η ακρίβεια και η φοροεπιδρομή σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων. Δεδομένου ότι σε όλες τις κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών.

Πανηγύρια…

Οχι πως τα νομοσχέδια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ή την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν έχουν την σημασία τους. Για το πρώτο φαίνεται πως η πανεπιστημιακή κοινότητα «ζεσταίνει τις μηχανές» της από τώρα και προγραμματίζει τις διαμαρτυρίες της, ενώ για το δεύτερο είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα … δικαστήρια, λόγω της αποχής των δικηγόρων. Πανηγυρίζουν για την … μεταρρύθμιση!

Κι οι βουλευτές!

Σιγά – σιγά, λοιπόν, τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν τον δρόμο τους…. Το αντελήφθησαν – αν μη τι άλλο – και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που επισκέφθηκαν τις εκλογικές τους περιφέρειες αυτές τις ημέρες!

Δεν πέφτουν!

Στο θέμα της ακρίβειας το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να επιμένει ότι πρόκειται για εισαγόμενο φαινόμενο. Τι έχει συμβεί; Προκλήθηκε – κυρίως – μετά από τον πόλεμο της Ουκρανίας και συνεχίστηκε καθ΄όλη τη διάρκεια του 2023. Ετσι οι τιμές διαμορφώθηκαν σε ένα ορισμένο ύψος. Και δεν πρόκειται να πέσουν από αυτό το επίπεδο! Το υποστηρίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς.

Οι αμοιβές…

Από την άλλη πλευρά οι αμοιβές των εργαζομένων υπολείπονται σημαντικά των ανατιμήσεων. Αυτό το «gap» είναι που προκαλεί την κοινωνική δυσαρέσκεια. Αλλα και τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου….

Αυξήσεις

Και τι έχουν κάνει; Πρώτον, αύξησαν για πρώτη φορά τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων κατά 70 ευρώ τον μήνα – ελάχιστο ποσό σε σχέση με το μέγεθος των ανατιμήσεων των προϊόντων και των υπηρεσιών. Καθώς επίσης και τις συντάξεις – περίπου 3%!

«Κορνίζα»

Κι απελευθέρωσαν λέει τις τριετίες. Μάλιστα! Το πανηγύρισε σχετικά και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Μία μικρή λεπτομέρεια όμως είναι αναγκαία: οι τριετίες δεν αφορούν στο διάστημα 2012 – 2023. Οσοι έχετε συμπληρώσει τριετίες σ΄αυτό το διάστημα, μπορείτε να τις «κορνιζάρετε», να τις βλέπετε και να … χαίρεστε! Δεν αφορούν το λογιστήριο…. Μόλις 100.000 εργαζόμενοι είναι οι τυχεροί! Και το τελευταίο που επίκειται είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κατώτατος

Οπως εγκαίρως σας έχω ενημερώσει αυτό θα συμβεί ή την 1η Απριλίου του 2024 ή και λίγο αργότερα – επειδή θα είναι «τσουρούτικη» η αύξηση να «πέσει» κοντά στις ευρωεκλογές, δηλαδή κοντά στις 9 Ιουνίου! – για να κάνει «τζόγο»….

Προσδοκίες

Πόση θα είναι η αύξηση; Δεν το γνωρίζω. Πιθανολογώ όμως ότι θα είναι περί τα 50 ευρώ – ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει δηλαδή στα 830 ευρώ τον μήνα – ήταν ένα από τα σενάρια που «έπαιξαν» πέρυσι. Εκτός κι αν τους πιάσουν τα … «χουβαρνταλίκια» και τον ανεβάσουν στα 850 ευρώ το μήνα! Ετσι το μόνο που τους απομένει είναι να υπόσχονται καλύτερες μέρες! Προσδοκίες….

Ελέγχους

Κι από την άλλη πλευρά με ελέγχους και πρόστιμα στις επιχειρήσεις, επιδιώκουν να μην … αυξηθούν κι άλλοι οι τιμές. Γιατί «ουαί και αλίμονο τους»!!!

Χαρταετός

Εν τω μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου έχει και δύο εκκρεμότητες που «καίνε»! Η πρώτη αφορά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – για την τεκνοθεσία βλέπουμε… – την οποία την έχει κάνει σαν το … χαρταετό! «Αμολάει καλούμπα» ή μαζεύει το σκοινί ανάλογα με το αν φυσάει ή δεν φυσάει ο αέρας….

Μετράει

Ετσι λοιπόν και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μία το «βγάζει στο μειντάνι» μετράει τις αντιδράσεις, μία το μαζεύει και πάει λέγοντας. Κι έχει εμπλακεί – πολλαπλώς – κι η Εκκλησία στο θέμα. Μύλος δηλαδή!

Κυκλοφορεί…

Σας έχω πει όμως ότι μου φαίνεται ως εξαιρετικά απίθανο να το νομοθετήσει πριν από τις ευρωεκλογές. Διότι εκτός από το πολιτικό κόστος που θα μετρηθεί στην κάλπη θα διαμορφώσει και «εκλογική ατζέντα» στα κόμματα της «Δεξιάς της Δεξιάς». Προς το παρόν το έχουν αφήσει να κυκλοφορεί….

Μνημόνια

Η άλλη εκκρεμότητα έρχεται από παλιά. Πρόκειται για τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, που περιλαμβάνονται στην «Συμφωνία των Πρεσπών». Η οποία θα θυμάστε πολεμήθηκε με συλλαλητήρια από τη Νέα Δημοκρατία, στα οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού ως κυβέρνηση την συμφωνία την … «κατάπιαν», παίζουν καθυστέρηση στην ψήφιση των τριών μνημονίων.

Στα θερινα…

Οπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα μνημόνια να ψηφιστούν πριν από τις ευρωεκλογές. Δεν το θεωρώ όμως απίθανο να τα στριμώξουν σε κανένα θερινό τμήμα και να το λήξουν το θέμα. Η ψήφιση των μνημονίων έχει επανέλθει δεδομένου ότι στη γειτονική χώρα έχουν εκλογές. Και το εθνικιστικό κόμμα VMRO «καλπάζει» και φυσικά η μη ψήφιση είναι «βούτυρο στο ψωμί του»!

Επιφοίτηση

Να σας ενημερώσω πάντως ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης στην επίσκεψη του στο Φανάρι, για τα Θεοφάνια, θα συνοδεύεται από τον κ. Γιάννη Βουλγαράκη, το υπεύθυνο εκκλησιαστικών θεμάτων. Και με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και τις ευχές του Πατριάρχη θα επιστρέψει στα καθ΄ ημάς….

Προγραμματικός

Θέλω όμως να σας ενημερώσω ότι για τη συγγραφή του κειμένου των θέσεων του συνεδρίου, το οποίο θα αποτελείται από τέσσερα μέρη, έχουν συγκροτηθεί τέσσερις ομάδες. Το τμήμα του απολογισμού θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Οπως μου εξήγησαν ο χαρακτήρας του συνεδρίου είναι προγραμματικός.

Μετά…

Επί της ουσίας θα επιχειρηθεί να επιβεβαιωθεί η ισχύουσα ταυτότητα του κόμματος – η οποία και αμφισβητήθηκε από την διάσπαση. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια για έναν αναλυτικό απολογισμό των ηττών, διότι τότε θα άνοιγε ο «ασκός του Αιόλου». Κι είναι το τελευταίο που επιθυμεί στην παρούσα φάση η ηγεσία της Κουμουνδούρου! Μετά από τις ευρωεκλογές που – με βάση τα λεχθέντα – θα γίνει τακτικό συνέδριο, τότε μπορούν να ειπωθούν πολλά….

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024