Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόσο κοστίζει σήμερα ένας γάμος;

Πόσο κοστίζει σήμερα ένας γάμος;

Όσοι αποφασίσουν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου, πρέπει να είναι έτοιμοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Κι έφτασε αυτή η στιγμή. Η στιγμή που και οι δύο συμφωνούν ότι θέλουν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου με το άλλο τους μισό.

Αν μόλις έγινε η πρόταση γάμου, τότε πιθανότατα ακόμα θα πλέετε σε πελάγη ευτυχίας. Και έτσι πρέπει. Ωστόσο αυτή η χαρά θα κρατήσει λίγο, αφού στη συνέχεια θα δώσει τη θέση της σε άλλα συναισθήματα, όχι τόσο ευχάριστα.

Η μέρα αυτή χρειάζεται πολλή οργάνωση και προετοιμασία. Οπότε, ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να ξεκινήσετε με τις λεπτομέρειες.

Ένα θέμα που σίγουρα θα σας απασχολεί είναι το κόστος του γάμου, ειδικά τώρα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Αν και το ποσό που θα δαπανήσει το ζευγάρι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ποτέ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια εκ των προτέρων, καλό είναι να έχετε υπόψη σας κάποιες βασικές δαπάνες, οι οποίες θα αποτελέσουν την αρχή.

Πόσο κοστίζει ένας γάμος;

Δεξίωση γάμου

Το μεγαλύτερο κόστος σε ένα γάμο αποτελεί σίγουρα η δεξίωση που γίνεται μετά την τελετή στην εκκλησία ή το δημαρχείο. Οι αίθουσες δεξιώσεων και τα κτήματα κοστίζουν ακριβότερα από μια ταβέρνα ή ένα μπαρ και οι τιμές τους κυμαίνονται από 25-80€ το άτομο, ενώ ακριβότερα είναι τα ξενοδοχεία.

Οι διακυμάνσεις οφείλονται στο μενού που θα διαλέξετε και φυσικά στην τοποθεσία και τις παροχές κάθε αίθουσας.

Πάντως, μια μέση τιμή για το τραπέζι πάντως είναι τα 20-35 ευρώ ανά άτομο.

Στολισμός γάμου

Η τελετή και η δεξίωση περιλαμβάνουν και άλλα έξοδα, όπως ο ανθοστολισμός. Για το στολισμό της εκκλησίας, του αυτοκινήτου και της αίθουσας της δεξίωσης θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 1000 ευρώ, ανάλογα φυσικά με τα είδη στολισμού που θα επιλέξετε.

Υπάρχουν υλικά διακόσμησης γάμου που είναι φθηνά και ταιριάζουν σε λιτούς γάμους με έντονο το στοιχείο της φύσης, ενώ υπάρχουν και υλικά διακόσμησης που μπορούν να εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό.

Φωτογράφος γάμου

Φυσικά, δε νοείται επιτυχημένη δεξίωση γάμου, με αξέχαστο υλικό να θυμάστε, χωρίς τον κατάλληλο φωτογράφο να απαθανατίσει τις ομορφότερες στιγμές.

Φροντίστε να κλείσετε το φωτογράφο τουλάχιστον 6-9 μήνες πριν το γάμο και ίσως πετύχετε μία καλύτερη τιμή, όμως σε καμία περίπτωση το κόστος του, που μπορεί να αγγίξει και τα 3000 ευρώ, ενώ δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 900 ευρώ, ειδικά εάν συνδυαστεί με βίντεο και τα άλμπουμ γάμου.

Μια μέση τιμή που μπορείτε να υπολογίσετε είναι τα 1000 ευρώ.

DJ γάμου

Στις ίδιες τιμές, ανάλογα και με το μέρος όπου θα κάνετε τη δεξίωση, κυμαίνεται και ο dj γάμου. Πολλές φορές ο χώρος ή το κτήμα που θα συνεργαστείτε θα σας παρέχει την δυνατότητα του dj μέσα στην τιμή ή με μία μικρή προσαύξηση.

Το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκινάει από 200 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ συνήθως. Υπάρχουν όμως και εταιρείες που διαθέτουν επαγγελματίες dj για γάμο, ειδικεύονται σε γαμήλια πάρτυ και στήνουν ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό στον χώρο, ενώ υπόσχονται μία αξέχαστη βραδιά που θα διαρκέσει (πραγματικά) μέχρι το πρωί, το κόστος τους συνήθως ξεκινάει από 600 ευρώ και φτάνει μέχρι και 4000 ευρώ.

Η τιμή εξαρτάται ως προς τον εξοπλισμό που θα επιλέξετε κυρίως, εάν είναι εντός ή εκτός έδρας τους.

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο συγκρότημα, το οποίο τραγουδά σε γάμους, ωστόσο εκεί η τιμή ανεβαίνει αρκετά.

Πυροτεχνήματα και εφέ

Εάν ο χώρος το επιτρέπει η επιλογή των πυροτεχνημάτων είναι μία πολύ καλή και εντυπωσιακή επιλογή, που θα δώσουν το κάτι παραπάνω την κατάλληλη στιγμή που πρέπει.

Υπάρχουν τα εναέρια πυροτεχνήματα και τα επιδαπέδια πυροτεχνήματα. Το πιο ασφαλές είναι να επιλέξετε ένα πυροτεχνουργό να τα ρίξει όπως οι επαγγελματίες στα πυροτεχνήματα.

Προσκλητήρια

Οι τιμές των προσκλητηρίων κυμαίνονται από 0,50€ ευρώ έως 1,5 ευρώ το ένα. Αν έχετε χρόνο να το ψάξετε, μπορείτε να βρείτε αρκετά οικονομικά προσκλητήρια, ενώ αν πιάνουν τα χέρια σας στην αγορά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε υλικά για προσκλητήρια γάμου, ώστε να τα φτιάξετε μόνοι σας και να γλιτώσετε χρήματα.

Κοστούμι και νυφικό

Το ντύσιμο τόσο της νύφης όσο και του γαμπρού είναι κάτι που επίσης απασχολεί τα περισσότερα μελλόνυμφα ζευγάρια.

Το γαμπριάτικο κοστούμι είναι σαφώς φθηνότερο από το νυφικό και η αγορά του ξεκινάει από 300 ευρώ και φυσικά μπορεί να φτάσει… όσο ψηλά θέλει ο γαμπρός.

Αντίθετα, για να νοικιάσετε ένα νυφικό θα χρειαστείτε από 500 ευρώ και πάνω, ενώ η αγορά του ξεκινάει από 800€, όμως μπορεί να φτάσει ακόμα και σε δυσθεώρητα ύψη, αν διαλέξετε κάποιον σχεδιαστή ή σχέδια με πολύτιμα υφάσματα και υλικά.

Ένας μέσος όρος για την αγορά νυφικού κυμαίνεται στα 1800-1900 ευρώ.

Μπομπονιέρες

Οι μπομπονιέρες κοστίζουν από 0,50 έως 4 ευρώ η μία, ανάλογα με την ποιότητά τους και τον αριθμό των κουφέτων.

Οι πιο οικονομικές μπομπονιέρες γάμου είναι φτιαγμένες από απλά υλικά, όπως ξύλο και τούλι, ενώ θυμηθείτε ότι και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να βρείτε εσείς τα υλικά για μπομπονιέρες και εάν έχετε μεράκι και χρόνο να τις φτιάξετε μόνοι σας εντυπωσιάζοντας με το γούστο σας.

Γραφειοκρατικά έξοδα γάμου

Για τα γραφειοκρατικά έξοδα γάμου και το παράβολο, το οποίο εκδίδεται από ένα ταμείο σε οποιαδήποτε ΔΟΥ / εφορία, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 40-60 ευρώ.

Βέρες

Σχετικά με το εύρος τιμών για τις γαμήλιες βέρες, με μια έρευνα αγοράς εύκολα θα διαπιστώσετε ότι το κόστος ποικίλει.

Μπορεί να βρείτε απλές βέρες που ξεκινούν από 100 ευρώ μέχρι και πιο εντυπωσιακές που αγγίζουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ. Η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος, το υλικό κατασκευής και φυσικά το είδος του πολύτιμου λίθου.

Νυφική ανθοδέσμη

Κατά παράδοση, την γαμήλια ανθοδέσμη την επιβαρύνεται ο μέλλοντας γαμπρός και το μέσο κόστος κυμαίνεται μεταξύ 60-90 ευρώ ανάλογα με τη ανθοσύνθεση που θα επιλεχθεί.

Πόσο, λοιπόν, κοστίζει ένας γάμος

Βάσει όλων των παραπάνω υπολογίζεται ότι ένας μέσος γάμος στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 15.000 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το νούμερο υπολογίζονται το κόστος του μυστηρίου, της οργάνωσης, καθώς και της γαμήλιας δεξίωσης για περίπου 200 άτομα.

Φυσικά το κόστος αυτό μπορεί να αυξηθεί πολύ, αν επιλέξει το ζευγάρι τα πιο ακριβά προϊόντας σε όλες τις κατηγορίες, ή να μειωθεί κάμποσο, αν το ζευγάρι ψάξει πολύ και επιλέξει τις πιο οικονομικές επιλογές.

Βίον ανθόσπαρτον!

Sports in

«Χρυσό» πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την κατάκτηση του Conference League (vid)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «χρυσώνει» τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με πριμ 5.000.000 ευρώ για την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024