Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιχειρήσεις: Οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024

Επιχειρήσεις: Οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024

Μετά από μια απογοητευτική χρονιά, νέες προοπτικές ανοίγονται για τα στελέχη που ασχολούνται με τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις

Μια απογοητευτική χρονιά αφήνουν πίσω τους τα στελέχη επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις (Mergers and Acquisitions – M&A). Το έτος αναμένεται να κλείσει χωρίς η δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα να φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια. Και πολλοί από τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα το 2023 αναμένεται να είναι παρόντες και το 2024: επιφυλακτικοί αγοραστές ιδιωτικών κεφαλαίων, επιφυλακτικές τράπεζες και εύθραυστο γεωπολιτικό στερέωμα.

Ανώτεροι τραπεζίτες και δικηγόροι σε θέματα συγχωνεύσεων και εξαγορών μίλησαν στο Bloomberg σχετικά με τις προβλέψεις τους για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Μια χρονιά που θα μπορούσε να σημαδευτεί από ακόμα περισσότερους γεωπολιτικούς κραδασμούς, καθώς – μεταξύ άλλων – εθνικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σε περίπου 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Wilhelm Schulz, παγκόσμιος συν-επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής τεχνολογίας και επικοινωνιών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, Citigroup

Σχετικά με τη ροή συμφωνιών το 2024:

«Οι δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών θα επηρεαστούν αρνητικά το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να επιδεινωθούν εν μέσω ενός συνολικά υφεσιακού περιβάλλοντος. Θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε πολλές δραστηριότητες [εξαγορών και συγχωνεύσεων] από εταιρείας της Μέσης Ανατολής, αλλά [και αυτές οι δραστηριότητες] ενδέχεται να συγκρατηθούν [λόγω της παρέμβασης κυβερνήσεων ενάντια] στην εξαγορά των “εθνικών πρωταθλητών” σε κλάδους που θεωρούνται ευαίσθητοι για την εθνική ασφάλεια».

Jay Hofmann, συν-επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών Βόρειας Αμερικής της JPMorgan Chase

Σχετικά με τις υφέσεις και τις εκλογές:

«Νομίζω ότι μέχρι να τελειώσει το α’ τρίμηνο θα έχουμε την απάντηση στο αν πρόκειται για μια ήπια προσγείωση ή για κάποιου είδους ύφεση. Αυτή η σαφήνεια θα επιτρέψει τουλάχιστον στους ανθρώπους να πάρουν αποφάσεις και να βγουν από το αδιέξοδο. Καθώς το έτος συνεχίζεται, δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει σημείο απογείωσης, ακριβώς επειδή θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις για την γεωπολιτική και εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις καθώς θα εξελίσσεται το εκλογικό έτος. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα είδος ρυθμού λειτουργίας των επιπέδων δραστηριότητας που είδαμε το 2018 ή το 2019».

Saba Nazar, συν-επικεφαλής των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών χορηγών, Bank of America

Σχετικά με τη δραστηριότητα των ιδιωτικών κεφαλαίων:

«Οι δημόσιες αγορές συνεχίζουν να προσφέρουν ελκυστική αξία, οπότε αναμένουμε επίσης να δούμε αυξημένη δραστηριότητα P2P. Με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια να έχουν κορυφωθεί, οι χορηγοί προσαρμόζονται στο περιβάλλον υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων και αρχίζουν να αποχωρούν από περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες διαδικασίες, ακόμη και οι διπλής κατεύθυνσης, κλίνουν τώρα προς τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.»

David DeNunzio, συν-επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών της Wells Fargo

Σχετικά με τη σταθεροποίηση των αγορών:

Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός λειτουργίας για τους πρώτους έξι μήνες θα είναι αρκετά παρόμοιος με τον ρυθμό λειτουργίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Πιστεύουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα πρέπει να δούμε μια αρκετά αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου των συγχωνεύσεων και εξαγορών.»

Gary Posternack, παγκόσμιος συν-επικεφαλής του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών, Barclays

Σχετικά με τις μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές:

«Πιστεύουμε ότι θα δούμε περισσότερες συναλλαγές κλίμακας. Νομίζω ότι υπάρχει ανεκπλήρωτη ζήτηση από την πλευρά των μεγάλων, στρατηγικών επιχειρήσεων για ενοποίηση. Από την πλευρά των εταιρειών πιστεύουμε ότι η δυναμική αυξάνεται. Ο όγκος των συζητήσεων που έχουμε με εταιρείες σχετικά με στρατηγικές συμφωνίες έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Θα δούμε έναν αριθμό σημαντικού μεγέθους δημόσιων συμφωνιών τους επόμενους μήνες.»

John Collins, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Morgan Stanley

Σχετικά με τους όρους των συμφωνιών:

«Ένα από τα πράγματα που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε περισσότερο και το οποίο είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος είναι το πιθανό αντάλλαγμα. Καθώς εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ αγοραστών και πωλητών, το τελευταίο κομμάτι της τιμής αγοράς γίνεται εξαρτώμενο από τη μελλοντική απόδοση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.»

Kevin Brunner, συν-επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών, Bank of America

Σχετικά με την τιμολόγηση:

«Βλέπουμε σύγκλιση των προσδοκιών για τις τιμές με αρκετούς πωλητές να είναι αισιόδοξοι για το πού θα πρέπει να βρίσκονται οι αποτιμήσεις. Δεδομένου του χρονικού διαστήματος που βρισκόμαστε στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, έχουμε φτάσει σε μια ζώνη όπου βλέπουμε μεγαλύτερη σταθεροποίηση.»

Audra Cohen, συν-επικεφαλής των τμημάτων ενέργειας και κοινής ωφέλειας και καταναλωτών και λιανικού εμπορίου, Sullivan & Cromwell LLP

Σχετικά με τις συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας:

«Ο τομέας της ενέργειας θα συνεχίσει να είναι απασχολημένος με βάση τα όσα προέκυψαν από τη διάσκεψη για το κλίμα, καθώς οι χώρες επικεντρώνονται περισσότερο στη μετάβαση. Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν συνδυασμό εταιρειών που αποβάλλουν περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, άλλων που επενδύουν σε αυτά και άλλων που επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Medha Chadha, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών κεφαλαιαγορών υγείας, Lazard

Σχετικά με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές βιοφαρμάκων:

«Υποθέτουμε ότι αυτό το ράλι της αγοράς θα διατηρηθεί και ότι δεν θα υπάρξουν νέοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ή σημαντικές αλλαγές στον ΙΡΑ. Ακόμη και πριν από αυτό το ράλι, το κλίμα μετατοπίστηκε λίγο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι συζητήσεις φάνηκε να προχωρούν και να γίνονται πιο εφαρμόσιμες. Έρχονται νέα διπλώματα ευρασιτεχνίας και καθώς περνάει κάθε μέρα η πίεση του χρόνου για τις φαρμακευτικές εταιρείες αυξάνεται. Ο τρόπος με τον οποίο βγαίνουμε φέτος μου δίνει αισιοδοξία ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.»

Richard Griffiths, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών για την Ασία και τον Ειρηνικό, BNP Paribas

Σχετικά με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ασία και τον Ειρηνικό:

«Αναμένουμε ότι το 2024 θα είναι μια πιο πολυάσχολη χρονιά για συμφωνίες στην Ασία από ό,τι το 2023. Το pipeline μας αυτή τη στιγμή είναι 50% μεγαλύτερο από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό, αρχίζουμε να βλέπουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Κίνα και το επίπεδο του ενδιαφέροντος για εξερχόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές αυξάνεται σε ολόκληρη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας.»

Mayooran Elalingam, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής κάλυψης και συμβουλευτικής, Ασία-Ειρηνικός, Deutsche Bank

Σχετικά με τα καυτά σημεία της Ασίας και του Ειρηνικού:

Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Κορέα αποτελούν βασικές αγορές που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας και αναμένουμε ότι η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα είναι έντονη εκεί σε χρηματοπιστωτικούς χορηγούς και επιχειρήσεις. Η Νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει επίσης να είναι πολύ ενεργή και αναμένουμε περισσότερες συμφωνίες από την περιοχή αυτή. Η Κίνα πιθανότατα θα παραμείνει υποτονική, ακόμη και αν διεξάγονται κάποιοι διάλογοι με εταιρείες σε πρώιμο στάδιο.»

Majid Ishaq, συν-επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου, Rothschild & Co.

Σχετικά με τις αθλητικές συμφωνίες:

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα του αθλητισμού και της αναψυχής και το 2024. Μετά την Covid ο χώρος αυτός έχει πραγματικά εξελιχθεί και υπάρχει μεγάλη όρεξη από παγκόσμιους επενδυτές να βάλουν κεφάλαια στον τομέα. Επίσης, τα χρήματα από τη Μέση Ανατολή στον τομέα έχουν αλλάξει το τοπίο για τη σύναψη αθλητικών συμφωνιών και αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον.»

Αθηνά Θεοδώρου, διευθύνουσα σύμβουλος για την επενδυτική τραπεζική στον τομέα της τεχνολογίας στην περιοχή EMEA, UBS Group

Σχετικά με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα της τεχνολογίας το 2024:

«Μετά από μια μακρά περίοδο μικρότερων και μειοψηφικών συμφωνιών, οι μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές τεχνολογίας στην Ευρώπη επιστρέφουν, όπως αποδεικνύεται από μερικές συμφωνίες εξαγοράς που γίνονται. Τα καλά αποτελέσματα των προηγούμενων συμφωνιών, η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης για συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων (αν και είναι πιο ακριβές) και η πίεση των LPs προς τις PEs να δημιουργήσουν αποδόσεις θα ενθαρρύνουν πιθανότατα περισσότερες συμφωνίες.»

Bill Curtin, παγκόσμιος επικεφαλής του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών, Hogan Lovells

Σχετικά με τις συμφωνίες EV:

«Παρακολουθώ επίσης τον τομέα της κινητικότητας το 2024. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα EV ήταν εξαιρετικά ενεργές. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού ώθησε σημαντικές πράσινες επενδύσεις στις ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε δραστηριότητα σε ολόκληρο τον τομέα της κινητικότητας, καθώς και στους τομείς της τεχνολογίας και των βιοεπιστημών.»

Jason Hill, συν-επικεφαλής της τεχνολογίας στις ΗΠΑ και παγκόσμιος επικεφαλής της ψηφιακής υποδομής, Houlihan Lokey

Σχετικά με τις ψηφιακές υποδομές:

«Αναμένουμε ότι στο τοπίο των ψηφιακών υποδομών θα συνεχιστεί η διαφοροποίηση μεταξύ των εταιρειών που αποδίδουν και των εταιρειών που δεν αποδίδουν, με έντονο ενδιαφέρον για ευκαιρίες με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη. Το περιβάλλον των επιτοκίων θα συνεχίσει να χρήζει προσοχής, καθώς το κόστος δανεισμού είναι ήδη υψηλό και επηρεάζει τους ισολογισμούς, ιδίως για τους κλάδους εντάσεως κεφαλαίου.»

Alfredo Porretti, επικεφαλής του τμήματος δέσμευσης μετόχων και κεφαλαιαγορών συγχωνεύσεων και εξαγορών για τη Βόρεια Αμερική, JPMorgan Chase

Σχετικά με τον ακτιβισμό των μετόχων:

«Το 2024 θα είναι πιο πολυσύχναστο και το είδος της δραστηριότητας θα έχει δημόσιο χαρακτήρα. Υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και προβλεψιμότητα στα επιτόκια, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Με την επιστροφή της αγοράς M&A, εάν έχετε μια οπτική γωνία συγχωνεύσεων και εξαγορών αυτό σίγουρα δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκστρατεία από την άποψη ενός ακτιβιστή. Αν αγοράσεις ένα μεγάλο μερίδιο σε μια εταιρεία, πρέπει να σκεφτείς την έξοδο και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι μια πολύ καθαρή έξοδος για έναν ακτιβιστή.»

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε (vid)

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024