Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γεωργία: Δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει στην πολιτική σκηνή

Γεωργία: Δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει στην πολιτική σκηνή

Ο Ιβανισβίλι πιστεύεται ευρέως ότι κινεί τα νήματα στην κυβέρνηση αν και δεν είχε καμία επίσημη θέση από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2013

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, ένας δισεκατομμυριούχος πολύ γνωστός στη χώρα του και με μεγάλη πολιτική επιρροή, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιστρέφει στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά από δύο χρόνια, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2024.

Σύμφωνα με μια ομιλία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το κυβερνών κόμμα, Georgian Dream (σ.σ. Γεωργιανό Όνειρο), ο Ιβανισβίλι δήλωσε ότι επιστρέφει λόγω της «περίπλοκης» γεωπολιτικής κατάστασης και πρόσθεσε ότι ρόλο έπαιξε η αποτυχία της αντιπολίτευσης να αναγκάσει την κυβέρνηση να λογοδοτήσει.

Ο Ιβανισβίλι πιστεύεται ευρέως ότι κινεί τα νήματα στην κυβέρνηση παρόλο που δεν είχε καμία επίσημη θέση από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2013.

Επιστροφή με ενεργό πολιτικό ρόλο

Στην ομιλία του το Σάββατο, είπε ότι βρισκόταν σε τακτική επαφή με την ηγεσία της Γεωργίας και ξεκαθάρισε ότι θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία ως επίτιμος πρόεδρος του «Γεωργιανού Ονείρου».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν εδώ και καιρό τον Ιβανισβίλι, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990, για πίστη στη Μόσχα, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί τον Νότιο Καύκασο ως την «πίσω αυλή» της.

Η Ρωσία δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των απλών Γεωργιανών, έχοντας υποστηρίξει ένοπλους αυτονομιστές στις αποσχισμένες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που υποστηρίχθηκαν από τη Μόσχα τη δεκαετία του 1990 και αργότερα το 2008.

Τόσο το «Γεωργιανό Όνειρο» όσο και ο Ιβανισβίλι αρνούνται ότι κλίνουν προς τη Ρωσία και τονίζουν ότι ευνοούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα πέτυχε τον μακροχρόνιο στόχο της για υποψηφιότητα στην ΕΕ, ακόμη και όταν οι Βρυξέλλες επανέλαβαν το αίτημά τους για «από-ολιγαρχοποίηση» της γεωργιανής πολιτικής, μια φράση που γενικά πιστεύεται ότι αναφέρεται στον Ιβανισβίλι.

Η κυβέρνηση του «Γεωργιανού Ονείρου» επίσης τα τελευταία χρόνια κατηγορείται για αυταρχικές τάσεις. Τον Μάρτιο, προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο που τιμωρεί τους λεγόμενους «ξένους πράκτορες» που οι επικριτές είπαν ότι έμοιαζε με νόμο που χρησιμοποίησε το Κρεμλίνο για να συντρίψει όσους εκφράζουν διαφωνία στη Ρωσία.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024