Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος χρόνος έρχεται με αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου αλλά και τσουχτερές ανατιμήσεις

Ο νέος χρόνος έρχεται με αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου αλλά και τσουχτερές ανατιμήσεις

Το 2023 φεύγει, ενώ ο νέος χρόνος έρχεται με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο νέος χρόνος έρχεται με «ξεπάγωμα» των τριετιών και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και ανατιμήσεις σε βασικά είδη που αναμένεται να συμπιέσουν τα εισοδήματα των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το 2024 έρχονται αυξημένοι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων (έως 14,12%), αυξημένες συντάξεις (3%) και αύξηση του κατώτατου μισθού (στο 5%).

Αυξήσεις αλλά και ανατιμήσεις περιμένουν τους πολίτες το 2024

Ακόμη, αναμένεται ξεπάγωμα τριετιών, αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες-όφελος έως 220€/χρόνο και μείωση του τέλους επιτηδεύματος (50%).

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα για το 2024 αναμένεται γύρω στο 5% αναμένεται, την ώρα που το ξεπάγωμα των τριετιών από 1ης Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να δώσει αυξήσεις από 10% έως 30%. Με την αύξηση του 5% ο κατώτατος μισθός από 780 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί στα 820 ευρώ με μια μικρή πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης ειδικά αν υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στην αγορά.

Η διαδικασία για την αύξησή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να εκκινήσει στο τέλος του Ιανουαρίου 2024, ούτως ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, συμπαρασύροντας τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.

Τα νέα, αυξημένα εισοδήματα, αναμένεται να συμπιεστούν από τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη.

Όμως οι ανατιμήσεις έρχονται και θα συμπιέσουν και τα νέα αυξημένα εισοδήματα

Και το 2024 οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν. Συγκεκριμένα:

Αναμένονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα (4,6%), την ώρα που η Ελλάδα παρουσίασε τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων για τον μήνα Νοέμβριο. Μάλιστα η αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου άγγιξε το 99% και η συνολική αύξηση στο χωράφι άγγιξε για την Ελλάδα το 22%. Σύμφωνα με την Eurostat το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρουσιάστηκαν αυξήσεις 35% στα φρέσκα λαχανικά (10% στην ΕΕ), 30% στα φρούτα (-5% στην ΕΕ), 18% στα αυγά (10% στην ΕΕ) και 10% στο γάλα (μείωση 15% στην ΕΕ).

Αυξήσεις αναμένονται στα διόδια κατά 7,6%. Ενώ θα υπάρξουν αυξήσεις φόρου και ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες)

Τέλος θα μπει στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ πλέον οι λαϊκές αγορές και τα τα ταξί θα έχουν POS και IRIS. Τα πρόστιμα για συναλλαγές με μετρητά (πάνω από 500€) θα είναι τσουχτερά.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024